Izveidots Marisa Jansona Festivāla orķestris

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vadošie orķestru mūziķi no Bavārijas Radio simfoniskā orķestra, Berlīnes Filharmonijas orķestra, Amsterdamas Karaliskā “Concertgebouw” orķestra, Oslo Filharmonijas orķestra, Cīrihes Tonhalles orķestra un Vīnes Filharmonijas orķestra apvienojušies, lai godinātu ievērojamo latviešu diriģentu Marisu Jansonu, 2. jūlijā izziņoja mūzikas festivāla “Rīga Jūrmala” pārstāvji.

Jaundibinātais Marisa Jansona Festivāla orķestris debitēs diriģenta Džona Eliota Gārdinera vadībā mūzikas festivāla “Rīga Jūrmala” atklāšanas nedēļas nogalē, kas norisināsies no 16. līdz 18. jūlijam, aizvietojot Bavārijas Radio simfonisko orķestri, kas savu uzstāšanos festivālā atcēla ar Covid-19 saistītu iemeslu dēļ, taču pēc tā dalībnieku iniciatīvas tika izveidots jauns orķestris. Ar Marisa Jansona dzīvesbiedres Irinas Jansones atbalstu orķestris ir nodēvēts par Marisa Jansona Festivāla orķestri.

“Mariss patiesi mīlēja visu savu orķestru mūziķus, un mūziķi mīlēja viņu, un es domāju, ka šī abpusējā emocionālā saite bija jūtama arī katras uzstāšanās laikā,”

atzina Irina Jansone. “Mariss apbrīnoja Klaudio Abado un viņa festivāla orķestri, un vienmēr bija vēlējies izveidot kaut ko līdzīgu. Man daudz nozīmē šis brīdis – brīdis, kad Marisa vēlēšanās ir izpildīta.”

Marisa Jansona Festivāla orķestris diriģenta Džona Eliota Gārdinera vadībā atskaņos iepriekš izziņoto festivāla programmu – Roberta Šūmaņa Otro simfoniju Domažorā op.61 un Johanesa Brāmsa Pirmo simfoniju dominorā op.68 (izpildīs pianiste Juidzja Vana) un Roberta Šūmaņa Koncertu klavierēm un orķestrim laminorā op.54 (izpildīs pianists Andrāšs Šifs).

Tomass Reifs, apvienotā Marisa Jansona Festivāla orķestra un Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncertmeistars, pastāstīja: “Mēs esam ārkārtīgi pagodināti un priecīgi izveidot orķestri, kas veltīts mūsu mīļotajam Marisam Jansonam. Pēc tik ilga laika, ko pandēmijas dēļ esam pavadījuši, distancējoties no draugiem un kolēģiem, šī uzstāšanās drošos apstākļos mūzikas festivālā “Rīga Jūrmala” mums visiem dod cerību.”

Martins Engstrēms, mūzikas festivāla “Rīga Jūrmala” mākslinieciskais vadītājs atklāja, ka pēdējā brīža izmaiņas festivāla programmā ir sarežīts uzdevums: "Mēs saprotam Bavārijas Radio simfoniskā orķestra lēmumu un ar nepacietību gaidīsim viņus pilnā sastāvā atgriežamies nākamajā festivāla sezonā. Esam neticami aizkustināti par to, cik pašaizliedzīgi un ar kādu atdevi orķestra mūziķi virzījuši iniciatīvu, – tik īsā laikā izveidot jaunu festivāla orķestri, neraugoties uz šo un pārējo piecu orķestru mūziķu vasaras plāniem. Mēs esam no sirds pateicīgi un ar nepacietību gaidām jaunā festivāla orķestra uzstāšanos uz festivāla “Rīga Jūrmala” skatuves.”

Marisa Jansona Festivāla orķestra izveide nav pirmā reize, kad “Rīga Jūrmala” mūzikas festivāla organizatori apvienojuši mūziķus, kuri iepriekš bijuši saistīti ar diriģentu. Šī gada sākumā festivāls paziņoja par lēmumu uzņemt Marisam Jansonam veltītu dokumentālu filmu. Tās pirmizrāde plānota 2022. gada sākumā.

Pirmo reizi Jansona stāstu dzirdēsim četru viņa vadīto orķestru mūziķu stāstījumā.

Tie ir orķestri, kuru muzikālais vadītājs vai galvenais diriģents kādā no saviem dzīves posmiem bijis Mariss Jansons – Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, Oslo filharmoniskais orķestris, Pitsburgas simfoniskais orķestris un Karaliskais “Concertgebouw” orķestris.

Filmu “Mariss Jansons: četru orķestru stāsts” veidos godalgotais TV producents un režisors Pīters Maniura, kurš Latvijā iepriekš veiksmīgi piedalījies arī koncerta “Dzimuši Rīgā” veidošanā.

Viņa darbi, kas veltīti mūzikai un mākslai, divdesmit piecu gadu garumā tikuši raidīti BBC, Eiropas Raidorganizāciju savienības programmās un neatkarīgajos medijos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti