Kultūras ziņas

Absurda drāma "Degunradži" Dailes teātrī

Kultūras ziņas

Lielās mūzikas balvas ceremoniju gaidot

Taps dokumentāla filma par Marisu Jansonu

Taps dokumentāla filma par izcilo latviešu diriģentu Marisu Jansonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc starptautiskā klasiskās mūzikas festivāla “Rīga Jūrmala” pasūtījuma taps leģendārajam, Latvijā dzimušajam diriģentam Marisam Jansonam (1943–2019) veltīta dokumentāla filma, kuras pirmizrāde paredzēta 2022. gada sākumā. Britu režisora Pītera Maniuras filma “Mariss Jansons: četru orķestru stāsts” Latvijā dzimušā maestro dzīvi skatīs četru viņa vadīto pasaulslaveno orķestru mūziķu acīm, informēja festivāla “Rīga Jūrmala” pārstāvji.

Filmu “Mariss Jansons: četru orķestru stāsts” veidos godalgotais TV producents un režisors Pīters Maniura, kurš Latvijā iepriekš veiksmīgi piedalījies arī koncerta “Dzimuši Rīgā” veidošanā. Viņa darbi, kas veltīti mūzikai un mākslai, divdesmit piecu gadu garumā tikuši raidīti BBC, Eiropas Raidorganizāciju savienības programmās un neatkarīgajos medijos.

Kā norādīja filmas veidotāji, pirmo reizi Jansona stāstu dzirdēsim četru viņa vadīto orķestru mūziķu stāstījumā. Tie ir orķestri, kuru muzikālais vadītājs vai galvenais diriģents kādā no saviem dzīves posmiem bijis Mariss Jansons – Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, Oslo filharmoniskais orķestris, Pitsburgas simfoniskais orķestris un Karaliskais “Concertgebouw” orķestris.

Pīters Maniura pastāstīja: “Mariss Jansons bija izcils diriģents, un

jaunā filma sniegs citādu ieskatu viņa personībā un mūzikā, atklājot attiecības ar četriem orķestriem, kam viņa mūžā bijusi vislielākā nozīme.

Tie ir četru ļoti atšķirīgu pilsētu orķestri – Oslo, Pitsburgas, Amsterdamas un Minhenes. Viņa plašā ģimene – mūziķi, kuri spēlējuši viņa vadībā, un diriģenti, kas no viņa mācījās, – sniegs unikālu un personisku skatījumu par ģeniālā Marisa Jansona muzikālajām un dzīves gaitām, godinot viņa mākslu un mantojumu ar jaunieskaņojumiem.”

Kā veltījums un pagodinājums diriģenta darbam, filmai tiks radīti jauni šo orķestru ieskaņojumi. Līdzās arhīva materiāliem – Jansona koncertierakstiem un intervijām, kuru sagatavošanā piedalīsies Latvijas Televīzija, Norvēģijas sabiedriskā raidkompānija NRK un citas Eiropas raidkompānijas, – taps jaunas intervijas ar orķestrantiem, mūziķiem un kultūras personībām, ļaujot no viņu skatu punkta atskatīties uz notikumiem, Jansonam esot gan pie diriģenta pults, gan mēģinājumu laikā un citos nozīmīgos brīžos.

“Marisu Jansonu visā pasaulē uzskata par vienu no visu laiku visdižākajiem diriģentiem un brīnumainu cilvēku, kurš pārvērta orķestrus, ar kuriem strādāja, un ietekmēja neskaitāmu mūzikas mīļotāju dzīves visā pasaulē.

Esam pagodināti par iespēju piedalīties šāda nozīmīga dokumentāla darba tapšanā, sadarbojoties gan ar partneriem Latvijā, izcilākajiem pasaules orķestriem, gan filmas režisoru Pīteru Maniuru,” pavēstīja Zane Čulkstēna, festivāla “Rīga Jūrmala” direktore.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti