Kultūras ziņas

Roberta Koļcova "Laika ziņas" galerijā "Putti"

Kultūras ziņas

Kino vērtē bērni

Ērģeļu valdniece Iveta Apkalna Rīgā

Iveta Apkalna uzstājas Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

10. decembrī pie Rīgas Doma ērģelēm atkal sagaidījām talantīgo un pievilcīgo šī karaliskā instrumenta valdnieci Ivetu Apkalnu. Kopā ar viņu muzicēja izcilais vācu trompetists Reinholds Frīdrihs un operdziedātāja Liene Kinča, kuras vārds arvien vairāk dzirdams Eiropas opernamos.

Kaut arī nu jau vairākus gadus Ivetas Apkalnas vārds rotā Eiropas koncertzāļu afišas un viņa dzīvo Vācijā, tomēr, sastopot viņu pie Doma ērģelēm, jūtams, ka viņa ir mūsējā, pievilcīgā Latgales meitene no Rēzeknes.

"Es šorīt priecājos kā mazs bērns pirms Ziemassvētkiem," atklāj Iveta Apkalna. "Man bija sajūta, ka esmu mājās, es esmu latviete. Šis koncerts man ir īpašs un šie Ziemassvētki īpaši, jo tos svinēšu Latvijā kopā ar visu ģimeni. Un es šo koncertu uzskatu kā dāvanu arī pati sev."

Apkalna izsaka atzinību izcilajam trompetistam Reinholdam Frīdriham, par kuru viņa bija sajūsmā, tiekoties jau Andra Nelsona koncertos Lucernā.

"Es neesmu vislabākais, es esmu tikai labs trompetists, - izcilākais ir jūsu Andris Nelsons, viņš gan tagad diriģē," atbild Reinholds Frīdrihs. "Bet man ir brīnišķīga iespēja būt šinī baznīcā. Un Doma ērģeļu skaņas ir kā sejas krēms - , tik maigas, dziļas un jaukas.. Un  Iveta ir tik jauka mūziķe, kaisles un temperamenta pilna. Viņa ir fenomenāla, gan sportiska, gan spējīga būt ļoti dziļa mūzikā."

"Viņš ir fenomenāls. Kā es saku - trompete ir Reinholds un Reinholds ir trompete," - tā savukārt Apkalna.

Koncerta programmā, kā iepriekš jau vēstīts, skanēja mūzika no Baha līdz latviešu komponistiem, arī Jāņa Mediņa dziesma Lienes Kinčas  izpildījumā. Īpaša krāsa koncertā bija Artura Maskata  29. soneta pirmatskaņojums Latvijā visu trīs mūziķu sniegumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti