Kultūras ziņas

Sadalītas Autortiesību bezgalības balvas

Kultūras ziņas

Stenlija Kubrika filmu retrospekcija

Hermaņa iestudējums atklāj "La Scala" sezonu

Hermaņa iestudējums «Madama Butterfly» atklāj «La Scala» sezonu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ar režisora Alvja Hermaņa iestudēto Džakomo Pučīni operu “Madama Butterfy” trešdien, 7.decembrī, Milānā tiks atklāta slavenā operas teātra “La Scala” jaunā sezona. Iestudējuma koncepcija netiek izpausta, piešķirot notikumam īpašu intrigu, taču tam, kā kritīs noslēpumainības plīvurs, varēs līdzi sekot arī Latvijā, jo pirmizrādes tiešraide tiks translēta kinoteātrī “Splendid Palace”, kā arī Latvijas Radio 3 „Klasikas” viļņos.

Nopietnajā un godpilnajā misijā veidot sezonas atklāšanas jauniestudējumu vienā no pasaules prestižākajiem operas teātriem “La Scala” režisors Hermanis uz Milānu līdzi aicinājis kostīmu mākslinieci Kristīni Jurjāni, horeogrāfi Allu Sigalovu un videomākslinieci Inetu Sipunovu. Pie Pučīni operas “Madama Butterfly” iestudējuma režisors Milānas opernamā strādā kopš oktobra beigām.

Iestudējuma pirmizrādi rītvakar varēs vērot ne vien “La Scala” skatītāji, bet arī visi tie, kuri dosies uz Rīgas kinoteātri “Splendid Palace”, lai izbaudītu unikālo iespēju un kopā ar Eiropas publiku vērotu tiešraidi no krāšņā Milānas opernama.

„Opera uz lielā ekrāna ir vienkāršāka priekš iesācējiem un daudz intriģējošāka priekš profesionāļiem.

Tāpēc, ka, ja jūs atrodoties zālē, esat atkarīgi no tā rakursa, tās vietas, kurā jūs sēžat, bet tad kad jūs atrodaties lielā ekrāna priekšā, tad jūsu vietā visu svarīgāko daudzu dienu garumā ir pētījis jau televīzijas režisors un daudzkameru filmējums jums piedāvā šīs tiešraides, viņuprāt, labāko iespēju,” stāsta kino kritiķe Daira Āboliņa.

Tostarp Milānas skatītājiem jau šovakar, 6.decembrī, būs iespēja vērot izrādes ģenerālmēģinājuma tiešraidi ekrānos vienā no pilsētas centrālajiem laukumiem, bet jau ceturtdien kļūs zināmas pasaules izlutinātāko kritiķu atsauksmes par Hermaņa jaunāko operas iestudējumu.

Opera "Madama Butterfly" pirmo reizi dienasgaismu ieraudzīja 1904. gada februārī tieši "La Scala" opernamā. Par operu tika dedzīgi diskutēts - tā kļuva par upuri komponista ienaidnieku uzbrukumos, vienlaicīgi  kļūstot arī par lielu pārsteigumu auditorijai.  Opera tolaik tika uzskatīta par kliedzoši inovatīvu, atsaucoties uz tā laika modernākajām Eiropas muzikālā teātra tendencēm. Vēlāk pārrakstīta, tā piedzīvoja atkārtotu pirmizrādi Brešas Lielajā teātrī, gūstot milzu panākumus, kuri to pavadīja uz visiem laikiem visā pasaulē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti