Rīta Panorāma

Intervija ar Gunti Kareli un Līgu Ārenti par akciju "Cukurgalva"

Rīta Panorāma

Intervija ar ministru prezidentu Krišjāni Kariņu

Lūsēna, Zaļupes, Mences pirmatskaņojumi festivālā Saxophonia

Festivālā «Saxophonia» atskaņos četru latviešu komponistu jaundarbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Divpadsmit saksofonisti, divi sitaminstrumentālisti un divdesmit piecas skanīgas balsis  festivālā “Saxophonia”  sarunāsies par kosmosu, mīlestību, piedošanu un radīšanu. 

22. februāra koncertā Sv. Jāņa baznīcā saksofonisti un  Latvijas Radio koris atskaņos četru  latviešu komponistu – Selgas Mences, Riharda Dubras, Jāņa Lūsēna un Riharda Zaļupes jaundarbus.  

Komponists Rihards Zaļupe savu pirmo lūgšanu skaņās velta noslēpumainajai Spānijas Monseratas klostera Melnajai madonnai. Zaļupu ģimenei pats šis ceļojums bijis kā satikšanās ar citu pasauli. 

“Sākumā tika pozicionēts, ka Zaļupe rakstīs vismierīgāko skaņdarbu mūžā, bez ritmiskiem elementiem un tamlīdzīgi. No tā nav nekā – es aizbraucu uz turieni, un tapa pilnīgi citādāks skaņdarbs. Pasaulē zinu divas tādas vietas, kur uz dzīvi paskaties citādi, ar pietāti. Viena ir apakšā zem Gizas piramīdas, bet otra, ieejot madonnas altārī iekšā,” stāsta Zaļupe. 

Zaļupe pats pirmatskaņojumā spēlēs marimbu, vibrofona muzikālo partitūru uzticot Guntaram Freibergam. Divdesmit piecas Latvijas Radio kora balsis Kaspara Putniņa vadībā jaundarbā sasauksies ar četriem saksofoniem. Visi komponisti darbus rakstījuši, festivāla organizatoru mudināti. 

“Mēs domājām par komponistiem, kurus aicināt rakstīt mūziku baznīcas koncertam, un gribējām izvēlēties dažādus komponistus,” skaidro festivāla “Saxophonia” mākslinieciskais vadītājs Artis Sīmanis.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Savukārt skarbajos Liepājas vējos rūdītā Jāņa Lūsēna skaņuraksts nesalaužami plūst romantiski siltā un cerību nesošā gultnē, mūzikā ietērpjot gan Friča Bārdas un Rainera Marijas Rilkes dzejas stāstu, gan arī Andreja Eglīša brieduma gados rakstītās rindas, kas īpaši šim notikumam par godu iegūlušas filozofiski apcerīgā ciklā korim, saksofoniem un ērģelēm – “Mīlestībai un Piedošanai”.

Savukārt Kaspars Putniņš atzina: “Ir pieredze, uz kuras balstoties, kaut ko var prognozēt, bet pirmatskaņojumi vienmēr ir pārsteigums.” Viņš uzskata -  mūzika, kas skanēs piektdien Sv. Jāņa baznīcā, ir pārdzīvojums un stāsts par cilvēka garu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti