Kultūra

Lāčplēša dienā būs Arņa Medņa koncertuzveduma "Tālavas taurētājs" pirmatskaņojums

Kultūra

Izstāde "Kur gūšu Latvijas spēku?" - četras sievietes, kuras atbalstīja valsts izveidi

Eiroradio džeza orķestris pirmo reizi koncertēs Latvijā

Eiroradio džeza orķestra uzstāšanās - Latvijas džeza temperatūras rādītājs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvija arvien aktīvāk piesaka sevi džeza mūzikas apritē. Viens no apliecinājumiem tam būs Eiroradio džeza orķestra uzstāšanās pie mums divos koncertos šīs nedēļas nogalē. Kā uzskata koncerta rīkotājs Māris Briežkalns, iespēja šādu pasākumu sarīkot ļoti pozitīvā gaismā parāda Latvijas džeza temperatūru – tā ir gana augsta, lai pasaulei mēs būtu interesanti.

Eiroradio džeza orķestris dibināts pirms vairāk nekā 50 gadiem, tā sastāvs ir mainīgs, katru gadu tas apvieno talantīgākos jaunos mūziķus no Eiroradio dalībvalstīm.

Latvijā šis kolektīvs uzstāsies pirmo reizi un atskaņos īpašu Baltijas valstu simtgadei veltītu programmu. 

Mēģinājumi, kas notiek Latvijas Radio 1.studijā, šonedēļ ir ļoti intensīvi, jo triju dienu laikā jāiestudē jauna programma. Tajā iekļauta tikai Baltijas valstu komponistu mūzika. Plecu pie pleca orķestrī kopā spēlē jaunākās paaudzes džeza talanti no Francijas, Anglijas, Vācijas, Serbijas, Slovēnijas, Horvātijas, Zviedrijas, Dānijas, Norvēģijas – kopumā 18 mūziķi no 16 valstīm, jo gan Vācija, gan Latvija pārstāvēta katra ar diviem mūziķiem.

Toms Saisons pārstāv Angliju, viņš stāsta: “Mans pirmais iespaids ir, ka šeit ikviens ir draudzīgs, mūzika skan brīnišķīgi, un kopumā šeit ir ļoti patīkama vide, kur satikties cilvēkiem no tik dažādiem pasaules reģioniem un visiem kopīgi muzicēt. Rīgā esmu pirmo reizi, tā man šķiet apburoša, gribētos to iepazīt daudz vairāk, bet šobrīd viss laiks ir jāvelta projektam.”

Projekts veltīts Baltijas valstu simtgadēm, un tajā skan tikai un vienīgi Baltijas valstu komponistu mūzika.

Daiņus Pulausks no Lietuvas programmā pārstāvēts ar skaņdarbu “Pro Rata”, tāpat viņa ieguldījums dzirdams visu Baltijas komponistu kopīgi sarakstītajā jaundarbā “Baltic Vibes” jeb “Baltijas vibrācijas”. Lai arī ikdienā Pulausks ir plašas amplitūdas džeza mūziķis un vairāk spēlē, nekā komponē, šajā koncertā viņš piedalās tieši kā komponists. 

“Tā kā bija ideja, ka šajā kopīgajā jaundarbā ir jāparāda Baltijas kolorīts, tad es kā lietuvietis izmantoju Lietuvas folkloras motīvu, ko uzticēju izpildīt amerikāņu vokālistei. Mani ļoti interesēja, kā viņa šo motīvu interpretē un kā tas kopumā iekļaujas šādā daudznacionālā kolektīvā,” atklāj Pulausks.

Līdzās Lietuvas komponistam programmā būs pārstāvēta arī igaunietes Kirkes Karjas mūzika un latvieša Kārļa Vanaga kompozīcijas.

Eiroradio džeza orķestra sastāvā Latvijas dalībnieki savukārt ir Kristaps Lubovs, mūziķis ar jau labu bagāžu, kā arī jaunais, talantīgais trombonists Kristiāns Vilhelms Logins, jau vairāku konkursu laureāts, kuram tieši trešdien apritēja 18 gadu.

“Manuprāt šī ir brīnišķīga iespēja spēlēt skaistu mūziku, ko radījuši trīs komponisti no Baltijas valstīm, gan arī iespēja dabūt kontaktus ar citu valstu mūziķiem. Es spēlēju trombonu sekcijā. Tur spēlē arī trombonisti no Lietuvas un Horvātijas, bastrombonistu no Vācijas vēl neesmu iepazinis,” saka Kristiāns Vilhelms Logins.

“Es šajā projektā spēlēju basbaritonu un basklarneti. Forši, ka projektam uzrakstīta jauna mūzika, modernāks piesitiens ir igauņu komponistes Kirkes Karjas kompozīcijām,” savā viedoklī dalās arī Kristaps Lubovs.

Eiroradio džeza orķestra koncerti Latvijā ir nebijis notikums.

Tas kļuvis iespējams, jo Latvija arvien redzamāk un augstvērtīgāk sevi piesaka džeza mūzikas apritē.

Eiropas kontekstā šim orķestrim ir 53 gadi, un visu šo laiku ik gadu tajā tiek pulcināti talantīgākie jaunākās paaudzes džeza mūziķi no Eiropas Raidorganizāciju apvienības dalībvalstīm, kas veido kopīgus projektus.

Tieši Latvijā pirmo reizi projektā piedalīsies arī mūziķe no Amerikas, basiste un dziedātāja Ketija Ernsta, stāsta projekta rīkotājs Latvijā – Māris Briežkalns:

“Šis projekts rāda to temperatūru, kas ir Latvijā džeza mūzikas jomā. Diez vai vēl pirms pieciem gadiem mēs būtu varējuši šādu projektu veikt.

Tas parāda uzticību un uzslavu tām džeza aktivitātēm, kas notiek Latvijā. Un, manuprāt, šī gada orķestra sastāvs ir labākais visā Eiroradio džeza orķestra vēsturē.”

Latvijas džeza cienītājiem būs iespēja baudīt divus Eiroradio džeza orķestra koncertus. Tie notiks 9.novembrī Dzintaru koncertzālē un 10.novembrī koncertzālē “Cēsis”.

Latvijas Radio, būdams pasākuma rīkotājs, nodrošinās tiešraides un ieraksta pārraidīšanas iespēju EBU dalībvalstīm. Īpašo Baltijas valstu simtgadei veltīto koncertu dzirdēs miljoniem radio klausītāju visā pasaulē. Latvijas Radio 3 "Klasika" klausītāji to varēs dzirdēt 17. novembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti