Džeza komponists un pianists Rūdolfs Macats pēta sajūtu pretstatus mūzikā, kas elpo

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pianists un komponists Rūdolfs Macats labāk ir zināms džeza un improvizētās mūzikas klausītājiem, bet pagājušajā gadā viņš izveidoja jaunu projektu “Vēstnieks”, kā arī  izdeva pirmo albumu “Volume I”, ieturētu avant-pop stilistikā.

Par avant-pop mēdz dēvēt mūziku, kurai piemīt eksperimentāla daba, vēlme novirzīties no ierastajām, paredzamajām formām, un tomēr tā klausītājiem joprojām ir viegli uztverama jeb “ausij tīkama”. Latvijas mūzikā avant-pop stilistikā ir  spēlējuši, piemēram, grupa “Sīpoli”, un joprojām to dara Jānis Šipkēvics, Elizabete Balčus, grupa “Ezeri” un citi mūziķi, arī Rūdolfs Macats.

Pirms diviem gadiem Rūdolfs Macats atgriezās Latvijā, ieguvis maģistra grādu komponēšanā. Īpašas studiju programmas ietvaros viņam bija iespēja ik pa semestrim izglītoties citā vietā – Kopenhāgenā, Oslo un Gēteborgā. Šī kustība no vienas vietas uz citu, skolotāji un citi mūziķi bija nozīmīgs impulss Rūdolfam sākt savu solo projektu, kas būtu ārpus džeza un akadēmiskās mūzikas rāmjiem, un dziedāt latviski. Arī  nosaukums “Vēstnieks” ir tapis likumsakarīgi: “Patika šis vārds. Tas liek aizdomāties par dzīves jēgu. Tobrīd arī dzīvoju ārzemēs, tādēļ likās, ka esmu arī muzikālais vēstnieks no Latvijas.”

Šogad festivāla “Rīgas ritmi” ietvaros mūziķis uzstājās trio “Macats/Hasselberg/Mofjell", un viņu saspēle veda klausītājus mūziķu kosmosā. Savukārt 12. oktobrī festivālā “Skaņu mežs”  Rūdolfs uzstāsies solo, spēlējot gan uz akustiskajām klavierēm, gan uz modulārā sintezatora, caur dažādām skaņām pētot sajūtu pretstatus.

“Šobrīd vairāk mācos par elektroniskas mūzikas vēsturi – ar to es domāju, ka uzroku senus ierakstus, kas skan ļoti stilīgi. Protams, es klausos arī tādus komponistus kā Mortons Feldmans vai Džons Keidžs, kuri 1950. gadā sarakstīja tādu mūziku, kas stāv ārpus laika,  līdzīgi kā pats Bahs un Mesiāns.

Īstenībā laba mūzika jau dzīvo mūžīgi, te izejot no modes un tad atkal kļūstot aktuāla. Tas atkarīgs no tajā brīdī aktuālās vērtību sistēmas. Un tomēr beigu beigās man patīk viegli uztverama mūzika – mūzika, kas elpo,“

saka Rūdolfs, un mēs pavisam dabiski atgriežamies pie projekta “Vēstnieks”, kurā tagad ietilps četri mūziķi.

“Nesen mums notika viens skaists koncerts sadarbībā ar “Sofar Sounds Riga”, un tas bija pirmais mūsu grupas koncerts jaunajā sastāvā. Ilgus gadus esmu sadarbojies ar dziedātāju Elīnu Silovu, saksofonistu Kārli Auziņu, kā arī dziedātāju Eviju Vēberi. Ar katru no viņiem biju strādājis atsevišķi gan Latvijā, gan Dānijā, gan Holandē.  Līdz šim nebiju viņus salicis kopā. Bija sajūta, ka kopā skanēsim labi, tādēļ uzrunāju tieši viņus. Palīdz tas, ka katrs no šiem mūziķiem ir individuāli spēcīga personība, pieredzējis komponists, aranžētājs un improvizators. Varu atklāt, ka  jaunajā sastāvā esam sākuši strādāt pie otrā albuma, un tas solās būt ļoti, ļoti skaists. “Vēstnieks” ir iekšējās patiesības un mīlestības meklējumi, un, pats galvenais, atgādinājums, ka šie meklējumi nekad nebeidzas. Patiesībā pati mūzika man vienmēr ir bijusi kā patiesības un iekšējas mīlestības meklējums!“ atklāj Macats.

“Vēstnieku” jaunajā sastāvā ar īpašo viesi – bundzinieku Ivaru Arutjunjanu varēs dzirdēt koncertā 22. septembrī, Tallinas ielas kvartāla koncertzālē “Tu jau zini Kur”, kas vasaras garumā ir bijusi mājvieta festivāla “Sansusī” pilsētas pasākumiem. Koncertā varēs iepazīties arī ar jauno indīpopa grupu “Kautkaili”, par kuriem Rūdolfs saka: “Domāju, ka “Vēstnieks” un “Kautkaili” ir daudz kopīgā. Ar viņiem man ir labas un tuvas attiecības, esam labi draugi. Man patīk viņu mūzikas gaume. No viņiem staro laba enerģija. Kā mūziķi mēs visi gribam, lai Latvijā ir laba mūzika un lai tā ir latviešu valodā. Mēs cenšamies iedvesmot!”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti