Kultūras ziņas

Zīmējumu izrāde par dāsnumu

Kultūras ziņas

LNB rosina vecākus lasīt bērniem grāmatas

Mežragaleģendai Arvīdam Klišānam - 80

Arvīds Klišāns: Spēlējot vispirms vajag iepriecināt sevi, tad - arī klausītājus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

"Mežrags ir skaists instruments. Spēlējot vispirms vajag iepriecināt sevi un tad arī klausītājus," teic mežradznieks Arvīds Klišāns, kurš ar koncertu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā 8.decembrī svinēja savu 80 gadu jubileju.

Tieši pēc mežraga spēles leģendas Arvīda Klišāna mežraga skaisti dziedošā toņa vesela pusgadsimta garumā starp daudziem simfoniskajiem orķestriem varēja atpazīt Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra skanējumu. Arī 80 gadu jubilejas koncertā Latvijas Mūzikas akadēmijas zālē meistara mežraga spēle nebija zaudējusi savu zelta krāsu.

Koncertā kopā ar izcilo meistaru jubilejas reizē muzicēja viņa audzēkņi, var teikt - profesora Arvīda Klišāna mežraga skolas pārstāvji.

Esmu gandarīts, ka visi mani skolēni ir kārtīgi cilvēki," saka Arvīds Klišāns.

Arvīda Klišāna mūžs, kurā mežrags aizskanējis tālu pāri Latvijas robežām, aizsākās Dignājas pagasta Priekuļu mājās, kur lauku zēns mammas pītajās vīzēs mērojis sešus kilometrus ceļā uz skolu, mūzikā kopā ar brāli trompetistu Jāni tika iesvaidīts tēva vadītajā pūtēju orķestrī.

Mans mūžs - tas ir art, sēt, pļaut. Es tagad varētu piedalīties modernajās pļāvēju sacensībās," teic jubilārs. "Es sāku mežragu spēlēt tikai 16 gadu vecumā. Vajadzīgs liels spīts, es esmu spītīgs. Tikai mūzikā esmu maigāks," norāda Arvīds Klišāns.

"Ģeniāls mūziķis, par kuru esmu jūsmojis, apbrīnojis un turpinu apbrīnot. Tas ir talants un mežonīgs darbs. Nav starpības - mežrags skan tāpat kā agrāk," saka diriģents, klarnetists Guntis Kuzma.

Arvīda Klišāna jubilejas koncertā muzicēja ne vien Latvijas mežradznieki, bet arī viņa skolēni un draugi no Baltijas valstīm un Šveices.

"Es ļoti priecājos, ka Arvīds ir tik labā formā. Viņš jau no studiju gadiem ik rītu spēlēja gammas, ar izteiksmi un muzikāli - tas galvenais. Es saku, ka Arvīds ir izcilākais mežradznieks pasaulē," uzsver kordiriģents Edgars Račevskis.

"Arvīds mācīja, ka jāspēlē ar visu sirdi un dvēseli. Un tad, ja būs trāpīts, tad labi; ja nesanāks, tad tas arī būs pārliecinoši," pauž mežradznieks Viesturs Vārdaunis.

Jautāts, vai viņa mūžs ir laimīgs, Arvīds Klišāns teic: "Mūzikā par simts procentiem."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti