Mežradznieks Arvīds Klišāns svinēs 80 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) Lielajā zālē 8. decembrī plkst. 18 uz savu jubilejas koncertu ielūdz mežradznieks, JVLMA emeritētais profesors Arvīds Klišāns. Koncertā piedalīsies pats jubilārs, viesmākslinieki no Šveices, Lietuvas un Igaunijas, pašmāju mežradznieki vairākās paaudzēs, kā arī orķestris „Sinfonia Concertante” diriģenta Gunta Kuzmas vadībā.

JVLMA emeritētā profesora Arvīda Klišāna 80. dzimšanas dienā, pateicoties grantu shēmas „Šveices pētnieku aktivitātes Latvijā” atbalstam, kā īpašais viesis ieradīsies Latvijas publikai jau labi zināmais šveiciešu mežradznieks Olivjē Darbelē, kuru Arvīds Klišāns augstu vērtē gan kā mūziķi, gan kā mežradznieku.

Viesu vidū būs arī lietuvieties Mindaugs Gecēvičs, Igaunijas mežradznieku ansamblis un virkne pašmāju mākslinieku, Klišāna audzēkņu: Viesturs Vārdaunis, Gatis Evelons, Artūrs Šults, Kalvis Etkins, Māris Evelons, Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra (LNSO) un Latvijas Nacionālās operas (LNO) ansambļi, kā arī orķestris „Sinfonia Concertante” diriģenta Gunta Kuzmas vadībā. Koncertu vadīs profesore Ilma Grauzdiņa.

Programmā Dž. Rosīni, V. A. Mocarts, L. van Bēthovens, F. A. Rozeti, M. Zariņš, J. Mediņš, E. Loids Vēbers, B. Dvarions, S. Zaķe un citi.

Arvīds Klišāns ir Latvijas mežraga spēles patriarhs. Pasaules atskaņotājmākslas mērogā unikāls mūziķis - virtuozs, kas 54 gadu garumā ticis apbrīnots un mīlēts kā mūsu Nacionālā Simfoniskā orķestra (iepriekš Radio Simfoniskā orķestra) solists un mežragu grupas koncertmeistars. Viņa spēli joprojām apbrīno un godina visā pasaulē, aicinot piedalīties starptautisku konkursu žūrijās. Lielākā daļa latviešu komponistu skaņdarbu mežragam veltīti tieši viņam. Profesors Arvīds Klišāns sagatavojis visu Latvijas Filharmonijas un Liepājas simfoniskā orķestra mežragu grupu un gandrīz visus LNO un LNSO mežradzniekus, kā arī daudzus jo daudzus mūziķus Lietuvas, Igaunijas un Izraēlas simfoniskajos orķestros. Kopskaitā teju piecdesmit pedagoga darba gados JVLMA emeritētais profesors izskolojis ap pussimtu orķestra mākslinieku un mežraga spēles pedagogu.

Arvīds Klišāns ir Pasaules Mežragu asociācijas Goda biedrs, 1995. gadā saņēmis Lielo Mūzikas balvu, bet kopš 2005. gada viņš ir Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris. 2013. gadā Arvīds Klišāns kļuva par Valsts kultūrkapitāla fonda mūža stipendiātu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti