Kultūras rondo

Toms Treinis stāsta par "NN nakts" ceremonijas veidošanu

Kultūras rondo

Ģimene veidos mākslinieces Aijas Jurjānes vārdā nosaukto stipendiju

Skats nākotnē, atskats pagātnē: Mūzikas akadēmijas orķestris svin dzimšanas dienu

Ar entuziasma un jaunības dzirksti. Svin simtgadi kopš Mūzikas akadēmijas orķestra pirmā koncerta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

"Mūsu pienākums ir piedāvāt mūsu plecus tiem, kuri pēc mums nāk, lai tie mūsu augumu pāraugtu, mums pāri celtos" – cik dzīvīgi šie komponista un pedagoga Jāzepa Vītola vārdi skan šodien, kad viņa vārdā godātā Mūzikas akadēmija piedzīvo svētku reizi. Tās simfoniskajam orķestrim 102. dzimšanas diena un arī simtgade kopš pirmā koncerta diriģenta Augusta Junga vadībā. 

"Pamanot to, ka tieši pirms simts gadiem Akadēmijas (tolaik Latvijas Konservatorijas) orķestris pirmo reizi uzstājās, un vispār orķestra būtība – visos šos simts gadus tā ir bijusi radošā laboratorija, kas sagatavoja Latvijai profesionālus orķestra māksliniekus –, likās, ka tas ir tik saistošs un interesants fakts, kas ir ne tikai ar vēsturisku nozīmi, bet arī šodien mēs to varam izvērst dažādos virzienos. Un tieši to arī šis koncerts parādīs," jubilejas koncertvakara gaidās Latvijas Radio raidījumā "Kultūras rondo" teic Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) rektors Guntars Prānis. Viņa pārliecība – katra jubileja jāpiepilda ar jauku un svaigu saturu, tai jāuzliek savs akcents.

Taujāts, vai Mūzikas akadēmijas simfonisko orķestri varam pieskaitīt Latvijas profesionālajiem kolektīviem, tā pašreizējais mākslinieciskais vadītājs, diriģents Kaspars Ādamsons atbild: "Es noteikti pieskaitītu. Es teiktu, ka tas ir jauniešu, jauno profesionāļu orķestris, kas, protams, ir savā attīstības zonā šajā brīdī. Viena daļa no viņiem, studējot Mūzikas akadēmijā, jau savas ikdienas gaitas vada profesionālos sastāvos – gan Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī, gan Liepājas simfoniskajā orķestrī, arīdzan citur. [..]

Mums visiem kopīgi tā ir iespēja audzēt pieredzi, orķestra praksi." 

Orķestrantu pulks, protams, no gada uz gadu mainās – vieni savu studiju posmu noslēdz un vietā nāk nākamie, kas to tikai uzsāk. Kaut kādā brīdi šī mainība nes sarežģījumus instrumentālā sastāva komplektēšanā, reizē tā izkrāso kolektīva iekšējo dzīvi un muzikālo tvērumu, bilst orķestra mākslinieciskais vadītājs. Repertuāru viņš cenšas veidot pietiekami daudzveidīgu stilistiskā, raksturu un laikmetu ziņā, un arī darba procesu tiecas dažādot, piesaistot profesionālus pašmāju vai ārzemju diriģentus, kā arī dodot iespēju studentiem. 

"Manuprāt, Mūzikas akadēmijas orķestris izceļas ar izteiktu entuziasma un jaunības dzirksti, ko es, piemēram, novēroju nesen kā notikušajā jaundarbu koncertā," uzsver Prānis. Šī dzirksts orķestri raksturojusi viscaur laikiem, apstiprina  Ādamsons.

"Šim orķestrim ir eksperimentētāja gars. Varbūt viss tehniski līdz galam nesanāk, bet ir daudzi citi ieguvumi, mācoties mūziku kopā, saprotot stilu, tehniku un visu, kas tai ir nepieciešams,"

pauž JVLMA rektors. "Pie šī orķestra savu radošo ceļu ir sākuši daudzi vēlāk Latvijā pazīstami simfonisko orķestru diriģenti, tādi kā Rihards Glāzups, Edgars Tons, Haralds Mednis, Mendelis Bašs, arī Aleksandrs Viļumanis. Lielākā daļa no viņiem ir Leonīda Vīgnera skolnieki. Domāju, arī tas būtu jāieakcentē, jo slaveni orķestru diriģenti nerodas nekurienē. Ir jābūt šai radošai laboratorijai, kur mākslinieki piedzimst.'' 

Simtās jubilejas svinību koncertā kopā ar orķestri muzicēs dažādu žanru solisti. Pie diriģenta pults stāsies teju visi JVLMA Orķestra diriģēšanas katedras mācībspēki. Par koncerta "Akadēmijas orķestrim – 100" programmu: to orķestra mākslinieciskais vadītājs veidojis kopīgi ar Andri Vecumnieku un Jāni Puriņu, piedomājot par latviešu autoriem, kuri lielu daļu savas dzīves veltījuši darbam Mūzikas akadēmijā. Koncertā savīsies tautiskā sajūta, džezīgas noskaņas un visam pāri dzirkstījošs un priekpilns svētku noskaņojums, rezumē Ādamsons. Koncertieraksts ar laiku būs pieejams arī plašākam interesentu lokam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti