Kas jauns latviešu mūzikā? Atbildi meklē septembra dziesmu sarakstā

Septembris Latvijas populārajā un alternatīvajā mūzikā ir bijis bagāts mēnesis. Jaunas dziesmas izdevuši labi zināmi mūziķi un sevi pieteikuši debitanti. Savukārt oktobris sola lielu jauno albumu ražu.

Dons – "Lauzto šķēpu karaļvalsts"

Ar singlu – emocionālu balādi "Lauzto šķēpu karaļvalsts" Dons izsludina nākamā gada 17. augustā Daugavas stadionā gaidāmo koncertu "Laiks". Arī aktuālā dziesma mūziķim tapusi, domājot par mūžīgo laika jautājumu, savukārt dziesmas videoklipu režisors Toms Harjo veidojis sekojoši: "Mums visiem ir vairākas maskas, kuras ikdienā veikli mainām. Šajā interpretācijā Dons nonāk zemapziņā, lai tās konfrontētu."

Chris Noah – "Cik tālu vēl?"

Chris Noah, kuram līdz šim tuvāka ir bijusi dziedāšana angļu valodā, beidzot ir nācis klajā ar dziesmu "Cik tālu vēl?". Viņš atzīst: "Ar dziesmu negāja tik gludi kā gribētos, tas bija izaicinājums – domāju, ka rakstīt vārdus latviešu valodā būs vieglāk. Vēlējos pateikt kaut ko sev svarīgu un īstu, vienlaicīgi izvairoties no klišejām. Varu apgalvot, ka šī nav pēdējā dziesma latviešu valodā." Dziesmas noskaņa atgādina aizgājušo vasaru un stāsta par piedzīvoto: "Tas ir par ikvienu no mums. Par sarežģītām attiecībām, par ilgām pēc kāda, ar ko kopā aizmirst apkārt notiekošo, par draudzību, mīlestību un cerībām. Veltījums visiem, kuri ilgojas," turpina mūziķis.

"Very Cool People" – "Ko tu vēl gaidi?"

"Šoreiz vēlamies rosināt un iekustināt sēdošos štukotājus, kas tikai bīda mākoņus, bet neko tā arī nedara, lai materializētu savas vēlmes un idejas,"  par dziesmu "Ko tu vēl gaidi?" stāsta grupas stūrmanis un ģitārists Elvijs Grafcovs. "Gribam iedvesmot cilvēkus neatteikties no saviem mērķiem un tomēr doties tos satikt kopā ar mums. Katram galamērķis ir cits, bet svarīgs jau ir pats ceļš un it īpaši tā uzsākšana, kad drosmīga drauga roka var lieti noderēt. Kļūdīšanās, mācīšanās un apaugšana ar pieredzi ir tikai loģisks ceļa turpinājums." Dziesmā dzirdamas divas sieviešu balsis – dzied Paula Saija, bet stāstniece ir grupas tromboniste Laura Rozenberga.

"Gas of Latvia" – "Plūst"

Elektroniskās mūzikas projekts "Gas of Latvia" ar Andri Indānu piedāvā buramdziesmu "Plūst" kā priekšvēstnesi no gada nogalē gaidāmā albuma "Saules sirds", kas tiek izdots "Naba Music" / "Melo Records" paspārnē. Buramdziesmu "Plūst", ar Andra Indāna mūziku un dzejnieces Ievas Vieses vārdiem, iedziedājusi komponiste Anna Fišere, bet čellu iespēlējusi Undīne Balode.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Citi zēni" – "Cits līmenis"

Svinot Latvijas Basketbola izlases panākumus, grupa "Citi zēni" izlasei velta dziesmu "Cits līmenis". Dziesmas videoklipā piedalās virkne sabiedrībā pazīstamu cilvēku: Nauris Puntulis, Renārs Zeltiņš, Kaspars Daugaviņš, Aminata, Mārtiņš Staķis, Andris Daugaviņš, Māra Upmane-Holšteine, Kārlis Kazāks, Toms Grēviņš, Edgars Bāliņš un citi. Dziesma ir trešais singls no gaidāmā otrā studijas albuma, kuram nosaukums arī būs "Cits līmenis".

Gustavo un ansis – "Efekts"

Dziesma "Efekts", kas atrodama Gustavo šī gada albumā "Tagad tikai sākās", ir mūziķa sadarbība ar ansi. Dziesmas impulss atnācis festivālā "Straumes" un attīstīts asprātīgi nopietnā vārdu spēlē – kā, piemēram, "tik izdedzis, bet tik karsts, karsts…". Dziesmas videoklipā abi mūziķi meklē to "efektīvāko" savienojumu ķīmijas laboratorijā un saskaras ar dažādiem atgadījumiem. Video režisors ir Elvijs Parpucis, kurš ir arī grupas "Laika suns" ģitārists.

"The Ofiss" – "Runča dziesma"

Grupa "The Ofiss" savā jaunajā dziesmā "Runča dziesma", iedvesmojoties arī no Leona Brieža dzejoļa "Ūsainā puķe", risina jautājumu par piebremzēšanu. Videoklipā pakaļdzīšanās norisinās dažādās Rīgas vietās – "runča liktenis viņu gaida upē", spriež kāds komentētājs, kuram nevar nepiekrist.

Santa Šillere – "No Clouds"

Dziesma "No Clouds" piesaka džeza dziedātājas Santas Šilleres albumu "Other Ways", kas nāks klajā oktobrī un ir ierakstīts kopā ar Polijas džeza mūzikas talantiem. Dziesmas "No Clouds" mērķis ir rast klausītājā pacilājošas sajūtas. Dziesmu caurvij metaforiskas pārdomas par laimes, skaidrības un dzīves mērķa atrašanu, atgādinot, ka šaubām nedrīkst ļaut stāties sev ceļā.

Patrisha – "Tikai savā iztēlē" 

"Cilvēciskās vajadzības pēc mīlestības un tuvības var būt dažādas, nereti varam būt dzīves posmā, kurā svarīgāk ir izbaudīt savu brīvību, skaistus mirkļus, iepazīt sevi un pasauli sev apkārt. Varam nebūt gatavi realitātei, ko nes attiecības, vēlamies ļauties fantāzijai un sapnim par to, kas otrs cilvēks varētu būt. Varam baidīties no vientulības un kliedēt to ar ilūziju par kādu cilvēku, kas mums liek justies īpašiem un ieraudzītiem. Par to visu runāju dziesmā "Tikai savā iztēlē"", stāsta Patrisha.

"Rahu the Fool" – "Nāve"

Jauna albuma tuvošos ar dziesmu "Nāve" piesaka "Rahu the Fool". Dziesmā latviešu rotaļīgā "Nāve nāve, nāc jau drīz" satiekas ar Apalaču "bluegrass" melanholisko "Oh Death" un izskan ģitāras, vijoles, kontrabasa, veļasdēļa un mutes ermoņiku izpildījumā. Dziesmas videoklips ir filmēts uz 8mm kinolentas.

Līga Rīdere – "Ieelpo"

Singla "Ieelpo" melodijas un vārdu autore ir pati Līga. Mūzikas autors – "Age of Stones" ģitārists Valts Jakubovičs. "Sekojot saviem sapņiem saglabājot kontroli pār sevi un savu elpu, mēs esam neapturami. Ieelpo! Ieelpo dziļi! Pēc dziļas ieelpas būs dziļa izelpa un ķermeni pārņems miers. Tev viss ir iespējams. Ja tu kaut ko vari nosapņot, tad tu to vari arī īstenot. Bez grūtībām nav iespējama izaugsme, tāpēc elpo, lai grūtībām ir iespēja pārtapt priekā par izdošanos," dziesmu komentē Rīdere.

"Dzirnavnieki" – "Rutīna"

Ar dziesmu "Rutīna" plašākai auditorijai sevi pieteic indīpopa grupa "Dzirnavnieki". Dziesma vēsta par mūžīgo ikdienas virpuli, kurā griežamies visi kopā un uzdod jautājumu, kas tad ir tās lietas, kas mums palīdz izrauties no ikdienas skrējiena? Tā tapusi kopā ar producentu Armandu Varslavānu, savukārt videoklips ir sadarbība ar operatoriem Ritvaru Bluku un Ivaru Braueru, klausītāju cauri Rīgai vedot uz koncerta norises vietu. Grupa "Dzirnavnieki" caur savu mūziku vēlas stāstīt gaišus stāstus, nodot pozitīvas emocijas un enerģijas lādiņu saviem klausītājiem. Apvienības pamatsastāvs nokomplektējies agrā 2023. gada pavasarī – laikā, kad mostas tauriņi un mīlestība. Vokāls un solo ģitāra – Ritvars Lauža, ritma ģitāra un vokāls – Kaspars Pizāns, bungas – Edžus Kravalis, basģitāra – Ivars Janpaulis.

Ei Fe – "Neļauj sev bēgt"

Dziedātāja Anita Intaite ieguvusi jaunu skatuves vārdu – Ei Fe un to atzīmē ar singlu "Neļauj sev bēgt", kas ieturēts roka stilistikā un piesaka oktobrī gaidāmā mini albuma "Piedzīvot sevi" tuvošanos. Dziedātāja iepriekš sadarbojusies ar tādām grupām kā "Dzelzs vilks", "7Synths", "Tumsa", "Colt" un citiem.

LUKA – "Atļauties"

Jaunā dziedātāja Luka (īstajā vārdā Elizabete Lukaševiča) piedāvā savu pirmo dziesmu latviešu valodā – "Atļauties". Luka stāsta: "Dziesma vēsta par spriedzi, ko izjūt cilvēks, nespējot atbrīvoties no toksiskām attiecībām un vienlaicīgi aicina atļauties pateikt "nē", aiziet no nevēlamā un atļauties būt pašam." Dziesma tapusi Lukai sadarbojoties ar citiem jauniem, talantīgiem mūziķiem – Krišjānim Brasliņam, Emīlijai Jermolai un Patrikam Petersonam.

Aleksandra – "Neizdzīvotie sapņi"

Dziedātāja Aleksandra, kuru plašāka publika iepazina pateicoties singlam "Nedejošu", nāk klajā ar jaunu veikumu – dziesmu "Neizdzīvotie sapņi". Tā ir emocionāla balāde, aicinot sekot saviem sapņiem, nevis maldīties prāta sakārtotos plānos.

Paula – "Atspulgi"

Dziedātāju Paulu klausītāji atpazīs, pateicoties viņas šīs vasaras singlam "Ķīmiska atkarība" kopā ar reperi Zeļģi. Jaunais singls "Atspulgi", ieturēts deju mūzikas ritmos, piesaka dziedātājas debijas albuma "CGI" tuvošanos, kura iznākšana plānota jau oktobrī. "Dziesma "Atspulgi" ir par refleksiju un konstanto dzīves skrējienu, kuru piedzīvojam, nepamanot sev apkārt notiekošo. Apstājoties un ieskatoties spogulī, ar laiku sapratu, ka atspulgā uz mani skatās Paulas jaunā versija 2.0. Mans iekšējais bērns jeb mazā Paula, nespētu aptvert to, kas mainījies 10 gadu laikā, bet jāatceras, ka pārmaiņas ir laba lieta," par dziesmu saka Paula.

Fonds "Līdzskaņa" – "Es gribu būt viens"

Fonda "Līdzskaņa" radošajā nometnē, sadarbojoties Jānim Niedram, Baibai Ozoliņai, Arturas Burkem, Kasparam Ansonam un Ingaram Viļumam, sarakstīta dziesma "Es gribu būt viens", rosinot padomāt par mentālo veselību. "Šī dziesma vairāk ir jāsaprot kā "es gribu būt pats"," stāsta viens no dziesmas autoriem un tās producents Kaspars Ansons. "Mums katram dzīvē var rasties problēmas, un tu mēģini, tēlaini izsakoties, lavierēt starp tām. Šīs problēmas ir kā zilonis telpā, par kuru neviens nerunā. Un "ziloņa telpā" dēļ īsti vairs neesi tu pats. Kā mēs zinām, daudzi cilvēki sabiedrībā smaida un ir ļoti priecīgi, bet tad mēs pēkšņi uzzinām traģiskas ziņas. Piemēram, Avicii izdarījis pašnāvību, bet viņš taču bija tik populārs dīdžejs, un visi viņu mīlēja."

Lauris Valters – "Ārpus laika"

"Tik īpaši dzīvē ir tie mirkļi, kuros mēs jūtamies brīvi, laimīgi, iedvesmoti, it kā būtu nokļuvuši patiešām ārpus laika. Kā teiciens vēsta – laimīgie stundas neskaita," jauno dziesmu piesaka tās autors. Lauris Valters ir ceļā uz jaunu albumu, kas klajā nāks dziedātāja 40. dzimšanas dienas mēnesī – nākamā gada martā, un tajā būs atrodamas arī jau iepriekšējo divu gada laikā izdotās kompozīcijas "Šeit un tagad", "Saule zenītā", "Gaismā rotāties", "Būt pa īstam".

Raum – "Plēsīgi"

Jaunu singlu "Plēsīgi", kas ieturēta poproka stilistikā, septembra izskaņā izlaidis mūziķis Raum. Viņš saka: ""Plēsīgi" ir mana līdz šim personiskākā dziesma, un tā radās kā reakcija pretrunām un haosam, kas darās manā galvā. Kā cilvēks, kas interesējas par to, kas notiek pasaulē, es katru dienu pakļauju sevi daudz negatīvām ziņām un informācijai. Turklāt teju uz katra soļa man ir izvēle, iet vieglāko ceļu vai pieturēties pie principiem. Tas nogurdina, notrulina, un var pat rasties sajūta, ka nekas nekad nemainīsies. Ka šādi būt ir normāli. Bet tā nav. Ar šo dziesmu es tam visam  pretojos. "Plēsīgi" ir atgādinājums sev, ka viss šis ir pārejoši, un ka man ir izvēle, ko darīt ar "plēsīgajiem putniem"."

"Alejas" – "Ūdensvīrs"

Alternatīvā grupa "Alejas", kas savā daiļradē apvieno dažādus mūzikas stilus un mūsdienīgu dzeju, piedāvā jaunu dziesmu "Ūdensvīrs" – pirmo singlu no drīzumā gaidāmā albuma "Ardievu, ledus laikmet!".

"Dream Teller" – "Moon Talk"

Džeza apvienība "Dream Teller" piedāvā kompozīciju "Moon Talk", kuras autore un centrālā vokāliste ir dziedātāja Kristīne Cīrule. To varētu dēvēt par spirituālo džezu, kurā savienojoties ar maigiem etno un psihedēliskās mūzikas elementiem, tas klausītājiem rada muzikāli kosmisku piedzīvojumu.

Marko & Hotte – "Freakojam"

Latviešu hiphopa jaunās paaudzes repa tandēms Marko un Hotte jaunajā singlā "Freakojam" klausītāju ieved pilsētas tumsā gan tekstuāli, gan bītos. Singls tapis sadarbojoties ar producentu prxmvc.

"Indygo" – "Vasara"

Rokgrupas "Indygo" jaunais melodiski apcerīgais singls "Vasara" ir kavēšanās aizvadīto mēnešu labajās atmiņās un galu galā iešana tālāk. Arī "Indygo" pavisam drīz sola jaunu albumu.

Nnope – "Armor"

Ar jaunu skatuves vārdu Nnope un jaunu singlu "Armor" pie klausītājiem atgriežas mūziķis un producents Normunds Petrovs, kas plašākai auditorijai pazīstams ar grupu "Audience Killers". Singls ir pirmais vēstnesis gaidāmajam mini albumam.

Jānis Lemežis un Helge Holgers – "Īzī"

Jānis Lemežis un Helge Holgers apvienojas un izdod atvasaras hitu "Īzī", kas vēstīts par atpūtu pēc dienas darbiem un pienākumiem, ar kuriem, protams, jātiek galā, lai arī tie bieži ir gan fiziski, gan garīgi nogurdinoši. Tad nu katram jāatron savs veids, kā nogurumu izkliedēt. Un arī jāuzdod jautājums – kā īsti vēlamies atpūsties? Vai izvēlētais veids tiešām ir labākais un veselīgākais vai gluži vienkārši pierastākais?

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti