Bagātīgi un daudzveidīgi! Latvijas mūzikas jaunāko singlu izlase

Atgriešanās pēc klusēšanas, vēsts par albumu un koncertu tuvošanos – gada sākums latviešu mūzikā ir atnesis daudz skanīgu dziesmu. Piedāvājam apkopojumu, kas ļaus iepazīt jaunumus un, iespējams, papildināt savu mūzikas izlasi. 

Zebrene – "Pazūd pulss"

 

Prātā paliekošo popdziesmu autors ZeBrene plašāk pazīstams, spēlējot dažādos duetos, tajā skaitā ar Aiju Andrejevu, Ozolu, Marku Rivu, grupu "Sudden Lights". Šī dziesma ZeBrenei ir atšķirīga. "ZeBrene arī viens pats ir duets, jo tur sastopas vairākas personības. Tas ir duets ar sevi, saruna ar sevi, sirdsbalss un prāta dialogs, kas vārda tiešā nozīmē ir duets, kaut gan es teiktu, ka kopumā ZeBrenē mijas pat veseli četri cilvēki," par dziesmu un savu būtību atklāj ZeBrene.

"Musiqq" – "Mākslas darbs"

 

Grupa "Musiqq" piedāvā lirisku, bet tajā pašā laikā arī uzmundrinošu dziesmu "Mākslas darbs", kas  turpina mūziķu iecienīto tēmu – ticību savam spēkam. Singls piesaka grupas sestā albuma tuvošanos un arī  "Musiqq" koncertu Siguldas Pilsdrupu estrādē 6. jūlijā.

Justs – "Baltajos palagos"

 

Ar dziesmu "Baltajos palagos" pēc ilgākas klusēšanas atgriežas dziedātājs Justs, kurš aizvadītajos gados ir gan pabeidzis augstskolu, gan iejuties dažādos arodos un mainījis dzīvesvietas. Lai arī "Baltajos palagos" vēsta par nelaimīgu mīlestību, Justs piebilst sekojošo: "Dziesma runā tieši par to, ar ko gribu dalīties savā turpmākajā daiļradē, – nav viegli izvēlēties vietu, kur būt šajā pasaulē, mēs visi kļūdāmies un mainām domas, un tas ir tikai normāli. Tas ir tas, kas mūs padara dzīvus."

"Idille" – "Neviens"

 

Dziesma "Neviens" ir grupas "Idille" debijas singls. Dziesma stāsta par draudzības niķīgo, bet mīlestības pilno dabu, un tās video ir iemūžināts uz filmiņkameras. Grupas "Idille" sastāvā ir Rūdolfs Daņiļevičs, Gunārs Gaumigs, Kristiāns Kosītis un Ralfs Brieze. Rūdolfs ir spēlējis ar tādiem māksliniekiem kā Ozols, Aminata, grupa "KautKaili", Kristiāns ir grupas "Carnival Youth" dalībnieks, savukārt Gunārs un Ralfs darbojušies individuāli. "Idilles" muzikālie virzieni ir dažādi, bet tos visus vieno episki spilgtas kulminācijas ar pasaulīgām vēsmām, ar ko grupa sola iepazīt drīzumā gaidāmajos singlos.

"Sub Scriptum" – "Ievēlies"

 

Grupa "Sub Scriptum" publiskojuši singlu "Ievēlies", kas ir enerģiska indie roka dziesma, kuras stāstā atklājas zināma nostalģija un arī ironija pēc laika, kad cilvēku savstarpējā komunikācija bija lēnāka, uzmanīgāka un tēlaināka, jo tā notika ar vēstuļu starpniecību. "Ievēlies" būs daļa no gaidāmā minialbuma, kas laikā no 18. līdz 21. februārim tiks ierakstīts publiski, grupai atrodoties stikla būrī "Akropole Alfa" otrajā stāvā.

"Muud" – "Nomaina Rīti"

 

Dziesmu "Nomaina Rīti" publiskojis hiphopa kolektīvs "Muud". Dziesmai ir lipīga melodija, kas klausītāju izved cauri ikdienas raizēm tuvāk priekiem un pozitīvam skatam uz sevi un dzīvi, atgādinot par teicienu, ka arī pēc tumšākās nakts nāk rīta gaisma!

Būū – "Vienītī" 

 

Valentīndienā ar dziesmu "Vienītī" klausītājus iepriecināja dziedātāja Būū. Dziesma ieturēta soulmūzikas stilistikā un ir vēstnese gaidāmajam mazalbumam. "Vienīti" tās emocionāli atklātā vēstījuma, dziļuma un plašā skanējuma dēļ, guvusi lielu rezonansi un pieprasījumu koncertos, kā rezultātā, tika nolemts izdot tieši tās dzīvo versiju, kā arī uzfilmēt dziesmas videoklipu.

Aija Andrejeva & ansis – "Jūk"

 

Dziedātāja Aija Andrejeva un reperis ansis ir sadarbojušies vairākkārt, un šoreiz ansis ir dzirdams Aijas roka dziesmā "Jūk". Tā vēsta par izjūtām cilvēka ķermenī, ko var izjust iemīloties, un piesaka martā gaidāmo Aijas Andrejevas albumu "Tagadne". 

"Astro'n'out" – "Lai labāk gulētu"

 

Dziesma "Lai labāk gulētu" ir jau piektais singls no "Astro'n'out"  jaunākā albuma "777" un tās klips tapis sadarbībā ar režisoru Papa Chi, kura radītajā klipā simboliski attēlots  nemiers un ilgas, kas traucē gulēt. Interesanti, ka no visām "777"  šī dziesma esot pašu "Astro'n'out"  iecienītākā. Tā atnākusi viegli, kopīgā radošā improvizācijā.

Deniss ft. Patrisha – "Nekas neizmainīs to"

 

Dziesma "Nekas neizmainīs to" ir repera Denisa sadarbība ar dziedātāju Patrishu. Dziesma vēsta par sirdsāpēm, kas palīdz atklāt sirds  spēka potenciālu, un piesaka Denisa topošo debijas albumu. 

Intars Busulis, Abonementa orķestris – "Līnijas"

 

Dziesma "Līnijas" ir singls no Intara Busuļa albuma "Spēlē savā burvju flautā", kas stāsta par īstumu mūsdienu attiecībās. "Ne vienmēr visi ir situācijā, kad attiecības ir piepildītas ar mīlestību. Līnijas iezīmē to, kas ar mums jau dzīvē noticis, mūsu nospiedumi. Tās var vilkt, lai nākotni zīmētu ar jauno, vēlamo, to, pēc kā tiecamies. Citreiz tās ir tikai ilgas, taču dažkārt tiešām nepieciešams pāršķirt jaunu lapu, strādāt pie attiecībām un zīmēt no jauna esošo," saka Intars Buslis un aicina klausītājus uz savu koncertu Arēnā Rīga 8. martā.

"Purple Negative" – "Megabee"

 

Alternatīvā roka grupa "Purple Negative" piesaka sava debijas albuma "Megabee" tuvošanos, izdodot tituldziesmas videoklipu. Olivera Pavičeviča veidotajā psihodēliskajā video grupas dalībnieki cīnās ar milzu biti. Debijas albumu plānots publiskot jau marta beigās, un to veidos desmit dziesmas, kuras grupa ierakstījusi studijā "Gateris", Jāņa Kalvāna vadībā.

"Relicseed" – "The Difference" 

 

Ar dziesmu "The Difference" pie klausītājiem atgriežas smagā metāla grupa "Relicseed", kas Latvijā nav uzstājušies astoņus gadus, tas tiks mainīts 25. oktobrī, grupai uzstājoties "Palladium" koncertzālē un atzīmējot savu 20 gadu jubileju.  Jaunā dziesma "The Difference" vēsta par pārmaiņām un to nepieciešamību kā katra cilvēka personīgajā dzīvē, tā sabiedrībā kopumā, un ir īpaša arī ar to, ka miksēta "Dolby Atmos" skaņas formātā, garantējot kinofilmas cienīgu skaņu ceļojumu!

Lauris Valters – "Apgaismots" 

 

Ar optimistisku singlu "Apgaismoties" mūziķis Lauris Valters piesaka 7. martā gaidāmo albumu "Ārpus laika", kuru veidos 13 dažādos laikos tapušas dziesmas. Mūziķis šogad svin 40 gadu jubileju un tādēļ aprīlī aicina uz solo koncertiem dzimtajos Brocēnos, Rīgā, VEF Kultūras pilī, un arī Aizkrauklē.

"Very Cool People"  – "Plastmasmens"

 

Ar dziesmu "Plastmasmens" grupa "Very Cool People" piesaka savu jauno skanējumu, kas ieturēts "saprāta jumtu un basa sistēmas graujošās elektrofanka noskaņās". Dziesma veltīta vides jautājumiem – plastmasai, ar ko pildīta gan apkārtne, gan cilvēku prāti, un soliste šajā dziesmā ir grupas tromboniste Laura Rozenberga. Jaunais singls ir arī aicinājums uz "Very Cool People" koncertiem, kas aprīlī notiks Jelgavā, Liepājā un Rīgā.

"Indigo" – "Sapņi" 

 

"Indigo" ir aktiera Igora Šelegovska mūzikas projekts. 2022. gadā viņš izdeva debijas albumu "Maldīgs iespaids", bet pēc divu gadu pārtraukuma "Indigo" atgriežas ar singlu "Sapnis", kur hiphops saplūst ar guļamistabas popa elementiem, kopā radot atmosfērisku apziņas plūsmu, ko  labi papildina arī dziesmas video. 

Jānis Niedra – "Varēt labāk"

 

Dziesmā "Varēt labāk" nostaļģija savijas ar optimistisku skatu nākotnē, tā ieturēta indiepop stilistikā un tapusi Jāņa Niedras un Chris Noah tandēmā. "Šķiet, bieži dzīvoju kā amerikāņu kalniņos, jo augstākā pašsajūtas pacēlumā izdodas tikt, jo lielāks kritiens pēc tam ir priekšā. Tomēr, lai kā arī negadītos, cenšos vislaik saglabāt optimistisku skatījumu ar pārliecību "arī šis kādreiz pāries". Un, pats svarīgākais, ir piedāvāt palīdzību arī citiem, ja redzi, ka tu varētu viņiem to dot," par dziesmu saka mūziķis Jānis Niedra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti