Pa ceļam ar Klasiku

Pastāstīt, neko neatklājot. Atklāts mākslas centrs "Tvaiks"

Pa ceļam ar Klasiku

Ar misijas apziņu. Saruna ar Latviešu mūzikas svētku Madonā rīkotāju Mārtiņu Bergu

Izsalkums pēc dzīvas mijiedarbības. Tuvojas festivāls "Voicingers"

Pārsteigumi kā dalībniekiem, tā klausītājiem – Rīgā sākas festivāls «Voicingers On Tour»

Laikposmā no 25. līdz 29. jūlijam Rīgā jau trešo gadu pēc kārtas notiks ceļojošais džeza festivāls "Voicingers On Tour". Pa dienu džeza vokālisti mācīsies no pasaules māksliniekiem, bet ikvakara koncertos klubā "Biedrība", klātesot arī citiem klausītājiem, viņi varēs pieredzēt savu pedagogu muzicēšanu.

Festivālam "Voicingers" ir ilga un tradīcijām bagāta pagātne, un šķiet, ka tas lēnā garā ir izcīnījis savu mazo, bet svarīgo stūrīti arī mūsu džeza scēnā, Latvijas Radio raidījumā "Pa ceļam ar Klasiku" teic džeza dziedātāja un festivāla koordinatore Latvijā Santa Šillere. Viņa stāsta: "Pirmajā gadā Latvija festivālu uzņēma ļoti, ļoti jauki. Pagājušogad, kas bija jau otrais gads, likās, ka esam atspērušies jaunā līmenī, un šogad, trešajā gadā, esam sarūpējuši daudz pārsteigumu kā dalībniekiem, tā klausītājiem." 

Par to, ka gaidītais džeza notikums izdevies veiksmīgs, liecina ne tikai koncertu apmeklētība un atgriezeniskā saite no klausītājiem, bet arī dalībnieku ieguvumi, uzsver Šillere:

"Izglītībai šī festivāla kontekstā ir liela loma, tādēļ izdevies tas, manuprāt, ir tad, kad pēc pāris mēnešiem, satiekot jaunos mūziķus vai jau praktizējošus māksliniekus, viņi joprojām runā, kā gāja voicingeros,

atceras meistarklases un klausās to mākslinieku albumus. Tā ir tā pareizā radošā enerģija, kas ir iekustināta pēc šāda veida pasākuma." 

"Voicingers" meistarklašu svarīgs priekšnosacījums ir, ka dalībnieku grupas nav pārāk lielas. "Jo džeza mūzika prasa sava veida intimitāti. To mēs zinām džeza koncertos, bet it īpaši meistarklasēs, jo tur jaunie mākslinieki iziet ārpus savas komforta zonas, mēģina improvizēt un izpildīt dažādus, pat neiedomājami trakus uzdevumus," skaidro festivāla koordinatore Latvijā. "Līdz ar to grupas mēs cenšamies uzturēt ne lielākas kā 15 cilvēki vienā. Šogad mums ir grupas vokālistiem – profesionāļiem un iesācējiem. [..] 

Piecu dienu cikls ir neliels, bet pietiekami ilgs, lai cilvēki jau varētu satuvināties, justos brīvi un, iespējams, uzdrošinātos spert jaunus muzikālus soļus.

Pirmo gadu mums ir arī dalībnieki no ārzemēm – četri dalībnieki brauks uz Latviju, uz Rīgu. Šīs "Voicingers" meistarklases Eiropā šovasar ir vienīgās." 

Ja dziedātāju interese par festivāla izglītības programmu, kā atzīmē Santa Šillere, ir diezgan dinamiska, tad instrumentālistu – gausāka.

"Šogad atvērām sadaļu arī instrumentālistiem (citās valstīs šāda prakse jau ir bijusi), bet mēs īsti nezinām, kādēļ šī ziņa instrumentālistus pietiekami nesasniedza – mēs saņēmām tikai dažus pieteikumus, līdz ar to šiem instrumentālistiem piedāvājām pievienoties vokālistu meistarklasēm, jo būtībā improvizatoriskie kolektīvās muzicēšanas vingrinājumi, uzdevumi der gan vokālistam, gan instrumentālistam," viņa pastāsta un tūdaļ izsaka cerību, ka nākamgad tomēr izdosies sasaukt vairāk instrumentālistu, lai noorganizētu stabilu grupu.  

No kreisās:  Santa Šillere un Inga Saksone
No kreisās:  Santa Šillere un Inga Saksone

To pedagogu vidū, kas ar savām zināšanām dalīsies Rīgā, ir arīdzan džeza pianists, "Avishai Cohen Trio" dalībnieks Elčins Širinovs (Elchin Shirinov). Kā izrādās, paralēli mūziķa darbam viņš ir jogas instruktors. "Līdz ar to mūsu vokālisti izbaudīs arī profesionālas jogas nodarbības, jo, kā mēs zinām, vokālista spēks slēpjas ne tikai vokālajā tehnikā, bet arī veselā miesā, elpošanā un garā," piebilst festivāla koordinatore Latvijā. 

Iespējams, tikpat pārsteidzoši var šķist, ka Širinovs kā pianists darbojas ar vokālistiem, bet "džeza mūzikā mēs runājam par ļoti daudziem izteiksmes līdzekļiem – tas ir rimts, tā ir artikulācija, harmoniskā valoda, improvizatoriskā daba – un instrumentālisti spēj citādāk šo pasauli parādīt vokālistam," komentē Šillere. "Šāda prakse, starp citu, ir arī daudzās Eiropas augstskolās, ka vokālistam arī mūzikas akadēmijas līmenī kādu no specialitātēm pasniedz, piemēram, saksofonists, jo tas atkal uz tādu improvizāciju raisa. No tā nevajag baidīties, ka vokālistiem meistarklases pasniedz instrumentālisti. 99% gadījumu šāda satikšanās tavam instrumentam ar viņa instrumentu var atvērt pilnīgi jaunu skatījumu [..]."

Meistarklasēs klausītāji nevar piedalīties, bet dalībnieku muzicēšanu nereti var dzirdēt atvērtajās džemsesijās. "Voicingers" veidotāji novērojuši, ka mūziķi jauniegūtās zināšanas labprāt steidz iemēģināt brīvajā saspēlē. 

Festivāla koncertos klubā "Biedrība" līdzās mūziķiem no Azerbaidžānas, Ķīnas, Polijas, Dānijas un Ukrainas uzstāsies arī mūsu mākslinieki – džeza pianists Toms Mikāls un bundzinieks Pēteris Žīle. Ik vakaru dzirdēsim arī jaunos Latvijas džeza talantus,

tai skaitā vokālisti Līgu Kupču, vibrofonistu Miķeli Dzenušku, vokālisti un saksofonisti Karlīnu Priedēnu un pianistu Matīsu Žilinski, papildina Santa Šillere. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti