Kultūras ziņas

Kriminālromāns par brāļiem un pierobežu

Kultūras ziņas

Jelgavā atklāta Maijas Tabakas darbu izstāde

Zanes Lūses "Stāsti ar laimīgām beigām"

Zanes Lūses «Stāsti ar laimīgām beigām» – izstāde Ogrē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ogres Vēstures un mākslas muzejā no 4. decembra būs aplūkojama gleznotājas Zanes Lūses smaidīgo un pozitīvo darbu izstāde “Stāsti ar laimīgām beigām”. Šī ir līdz šim lielākā mākslinieces personālizstāde.

No Zanes Lūses gleznām virmo nedaudz pasakaina, maigi ironiska un mierpilna atmosfēra. Reizēm pavīd arī kāds kodīgs vēstījums, piemēram, par Saeimas namu, cilvēku netikumiem vai pašas bailēm runāt pie mikrofona.

“Man kaut kā reizēm liekas, ka dzīvnieki spēj labāk emocijas atainot un kaut kādas sajūtas. Man ir baigi svarīgi redzēt cilvēku smaidām tad, kad viņš skatās manus darbus. Tas ir līdzīgi, kā režisors sagaida aplausus pēc izrādes un ir priecīgs, ja sagaida, tad es sagaidu smaidu pēc izstādes no cilvēka, tad tie ir mani aplausi,” stāsta māksliniece.

Vispirms darbi rodas ar zīmuli uz papīra, līdz pārtop eļļas gleznās. Lielākā daļa tapuši intensīvā četru mēnešu laikā īpaši šai izstādei Ogrē.

Māksliniece, izrādot iekārtoto izstādi, stāsta par vienu no gleznām, kuras nosaukums ir “Apmaldījies smaids”: “Tā man jau ir otrā glezna par smaida tēmu, konkrēti par emodži tēmu. Tā ka ienāk arī kaut kas no mūsdienām.”

Zane Lūse atzīst – viņai ļoti svarīgi ir gleznu nosaukumi: “Piemēram, par Ādama un Ievas tēmu, drusciņ pamainot sižetu, – ābeles vietā ir pieneņpūka un Ādama un Ievas vietā ir Arvīds un Irma. Tad ir “Pie zilās Donavas”, tā kā no manas puses nāk makšķerēšana, sēņošana un ogošana klāt. Vai arī par mūsdienu aktuālu tēmu – vegānisms un veģetārisms, un svaigēdāji. Tad ir viens, kurš ir apmaldījies trīs brokoļos, jo daudzi cilvēki īsti nesaprot, kam sekot, kam nesekot.”

Māksliniece glezno arī ainavas – izstādē redzams viņas mīļais Engures ezers un skati pa iepriekšējā dzīvokļa logu Rīgas klusajā centrā. Izstādei nav vienojošas tēmas, katra glezna stāsta savu stāstu.

“Man ir tā laimīgā loze izvilkusies, ka es varu ar savu smaidīgo mākslu izdzīvot,” atzīmē Zane Lūse.

Ogres Vēstures un mākslas muzejs atrodas gājēju ielā, kas vakarpusē iedegas īpašā svētku gaismu rotā, tāpēc muzejs pagarina savu darba laiku līdz septiņiem vakarā.

KONTEKSTS:

Tā kā Covid-19 izplatība par spīti novembrī izsludinātajai ārkārtējai situācijai nemazinās, valdība pagarināja ārkārtējās situācijas termiņu līdz 11. janvārim, ieviešot arī jaunus drošības pasākumus.

Muzeji, tiem radniecīgas mākslas darbu eksponēšanas vietas un bibliotēkas darbu varēs turpināt kā līdz šim, strikti ievērojot visas epidemioloģiskās prasības. Citas kultūrvietas, piemēram, kinoteātri – līdz nākamā gada 11. janvārim apmeklētājiem būs slēgtas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti