Tēlniecības kvadriennāle izziņo māksliniekus no Lietuvas un Igaunijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tēlniecības kvadriennāles  "Rīga 2016" rīkotāji izziņojuši kaimiņvalstu - Lietuvas un Igaunijas dalībniekus. Katru kaimiņvalsti kvadriennālē pārstāvēs trīs mākslinieki – Jozs Laivis, Mindaugs Navaks, Žilvins Landzbergs, Terje Ojavere, Jānus Samma un Margus Tamms.

Tēlniecības kvadriennāle "Rīga 2016" tiks atklāta 10.septembrī, un Rīgas pilsētvidē un atsevišķās izstāžu telpās norisināsies līdz oktobra beigām. Jau vēstīts, ka festivāla tēma ir “Liberālisms un konservatīvisms”.

Lietuviešu mākslinieks Jozs Laivis sākotnēji studējis ekonomiku Viļņas Ģedimina tehniskajā universitātē, vēlāk tēlniecību Viļņas Mākslas akadēmijā un Lionas Nacionālajā tēlotājmākslas skolā. Strādājis mākslinieku rezidencēs Francijā un Šveicē, un kopš 2004.gada regulāri izstāda darbus Lietuvā un starptautiski. Mākslinieka darbi bijuši skatāmi Lietuvā, Austrijā, Polijā, Itālijā. Radījis 18 skulptūras izvietošanai sabiedriskās vietās.

Mindaugs Navaks dzīvo un strādā Viļņā, studējis arhitektūru Kauņas politehniskajā institūtā un tēlniecību Lietuvas Valsts mākslas institūtā. Kopš 1977.gada piedalās izstādēs un simpozijos Lietuvā, Vācijā, Somijā, Latvijā. Kopā ar mākslinieci Egli Rakauskaiti (Eglė Rakauskaitė) 1999.gadā veidojuši pirmo Lietuvas nacionālo paviljonu Venēcijas biennālē.

Žilvins Landzbergs ir studējis tēlniecību Viļņas Mākslas akadēmijā, no 2005. līdz 2007.gadam strādājis mākslinieku rezidencē “De Ateliers”, Amsterdamā. Kopš 2003.gada izstāda darbus Lietuvā un ārpus tās, personālizstāde bijusi skatāma arī kim? Laikmetīgās mākslas centrā Rīgā. Saņēmis holandiešu modernās un laikmetīgās mākslas grāmatu izdevniecības “Thieme Art” balvu.

Tēlniece Terje Ojavere mākslā aktīvi darbojas kopš 1984.gada – individuāli un grupu izstādēs, arī projektos kopā ar vīru, tēlnieku Jiri Ojaveru. Viens no ievērojamākajiem Terjes darbiem ir pirmais un līdz šim vienīgais jātnieka monuments Igaunijā – piemineklis par godu Igaunijas Neatkarības kara ģenerālim Johanam Laidoneram Vīlandē.

Mākslinieks Jānus Samma studējis grafisko mākslu Igaunijas Mākslas akadēmijā un Parīzē, šobrīd studē Igaunijas Mākslas akadēmijas doktorantūrā. Līdzās dalībai izstādēs Skandināvijā, Spānijā, Bulgārijā, Francijā un citviet, 2015.gadā veidojis Igaunijas nacionālā paviljona ekspozīciju 56.Venēcijas mākslas biennālē.

Tēlnieks Margus Tamms absolvējis Igaunijas Mākslas akadēmijas Grafikas un Starpdisciplināro mākslu nodaļas, studējis Čelsijas Mākslas un Dizaina koledžas pētniecības nodaļā. Kopš 2001. gada performanču grupas “Avangard” dalībnieks, kopš 2006. gada – mākslas un kritikas kustības “Artishok” dalībnieks. 2015.gadā piedalījās Cēsu Mākslas festivālā ar telpisko instalāciju “Dimants Rimants” – izliektu, melni krāsotu cauruļu labirintu, ko papildina Martas Stratskas (Marta Stratskas) radītā elektroniskā deju mūzika.

Kā ziņots iepriekš, Latviju festivālā pārstāvēs mākslinieki Ieva Saulīte, Krista un Reinis Dzudzilo un Gundega Evelone. Kuratoru komandā šogad apvienojušies mākslinieks Aigars Bikše (Latvija), māksliniece Kirke Kangro (Igaunija) un kuratore Elona Lubīte (Lietuva). Festivālu organizē Mākslas Menedžmenta un Informācijas centrs (MMIC).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti