Kultūras ziņas

Fon Stricka villā gaidāma pirmā teātra izrāde bērniem

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Rutas Čaupovas latviešu tēlniecības enciklopēdija

Tēlniecības bībele. Klajā nāk Rutas Čaupovas mūža pētījums

Izdevniecība "Neputns" laidusi klajā mākslas zinātnieces Rutas Čaupovas mūža darbu – pētījumu "Profesionālā tēlniecība Latvijā. Ievirzes. Personības. Notikumi". Tas ir autores personisks stāsts par šo mākslas jomu, ietverot vēsturi un mūsdienas.

Tēlniecība ir mūžības māksla, kas cilvēkiem palīdz atrast robežpunktus bezgalīgajā telpā. Tā par savu mūža aizraušanos saka angļu filoloģe, mākslas vēsturniece un autore Ruta Čaupova.

Interese par tēlniecību toreiz vēl jaunai meitenei radusies padomju laikā, komunālā dzīvokļa bohēmā iepazīstot māksliniekus. 

"Viena lieta ir kaut ko savākt, salikt, bet būt tik gudrai, ar tādu gudru skatienu to izdarīt, tas nav kuram katram. Ruta ir apbrīnojama kā profesionālis un tieši tajā spējā, kā viņa pieņem ļoti plašu amplitūdu," teic izdevēja, mākslas zinātniece Laima Slava.

Apjomīgajā izdevumā ar 1500 attēliem apkopoti personīgi stāsti par latviešu tēlniecības pirmsākumiem un mūsdienu spilgtākajām tēlniecības personībām. Mūsdienu tēlnieki šo izdevumu dēvē par žanra bībeli vai enciklopēdiju.

Autore atklāj: "Mūsu tēlniecības skola veidojās ar ļoti stingriem uzbūves pamatiem, ar skaldņojumiem, atmetot naturālismu, kas mācās virsū padomju laikā, bet mūsu tēlnieki tomēr centās noturēt tektonisko uzbūvi ar ļoti labām proporcijām."

"Pateikt, ka es ar to lepojos, būtu par maz," par pētījumu teic tēlnieks Gļebs Panteļejevs.

"Jo šī sajūta, ka, esot procesa sastāvdaļa, ne jau fakts, jo varu nostāties pie Brīvības pieminekļa un justies kopā ar Zāli, bet tieši sajūta, ka esi nepārtrauktā procesa sastāvdaļa. Nekas nav nejaušs, un viss notiek tikai pēctecībā, un viss notiek tikai nepārtrauktībā."

Sajūsmu pauž arī tēlnieks Ojārs Feldbergs: "Tas ir varoņdarbs, ko viņa ir veikusi visa sava mūža garumā. Tagad viņa ir jāslavina par to un mums pārējiem ir jāmācās."

Laima Slava tikmēr uzsver: "Būtiskais ir arī tas, ka viņai ir spēja atdot to normālā, saprotamā valodā. Šeit nav tādi zinātniski kalambūri, kas atbaida cilvēkus. Šī ir grāmata, kas ir domāta cilvēkam."

Grāmatas atvēršanas svētki Latvijas Mākslas akadēmijas izstāžu telpā "DUO" Kronvalda bulvārī, kur iekārtota arī Tēlniecības nodaļas studentu darbu izstāde, pulcēja daudzus Čaupovas atbalstītājus un mākslas jomas pārstāvjus. Autore šo pētījumu dēvē par mūža mīlestību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti