Dienas ziņas

Noslēdzas vērienīgas NATO mācības

Dienas ziņas

Aicina jauniešus darbā valsts pārvaldē

Saldū uz namu fasādēm būs Jāņa Rozentāla darbu motīvi

Saldū uz namu fasādēm būs Rozentāla darbu motīvi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

„Izcilā latviešu gleznotāja, Saldus novadnieka Jaņa Rozentāla 150. jubileju nākamgad sagaidīsim ar trim lielformāta  fasādes gleznojumiem” – tā apņēmušies projekta “Saldus – Rozentāla pilsēta” īstenotāji.

Gleznojumi ir pēc Rozentāla darbu motīviem  radīti jauni mākslas darbi, kuru tapšanā piesaistīti Latvijas jaunie mākslinieki.

Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas students Svens Neilands ir viens no trim autoriem, kuru darbi konkursa kārtībā izvēlēti rotāt ēku sienas šai pilsētā.

Svens atzīst, gatavojoties konkursam, daudz papildus studējis Rozentāla daiļradi, līdz saviem motīviem ierosmi guvis no viņa litogrāfijas „Gulbju jaunavas”. "Mani šis darbs uzrunāja pirmām kārtām grafiski. Tas, ka Rozentālam ir atpazīstams savs zīmēšanas stils - viņš zīmē lineāri, izmantojot jūgendstila dabas formas un ritmus. Es no viņa darba paņēmu vienu tēlu, kas ir gulbis un apkārt esošajiem dabas motīviem ir nosacīti dekoratīva aina," norāda Neilands.

Jaunās gleznotājas Sandras Strēles darbi būs redzami uz divām sienām. Viens no tiem, kas veidots pēc Rozentāla gleznas ''Pavasaris'' motīviem, jau pabeigts. "Es izmantoju ziedošas ābeles, kas bieži parādās Rozentāla gleznās," viņa stāsta.

Rozentāls ir dzimis Saldus pusē. Lai izcilā novadnieka 150. gadu jubileju, kas būs nākamā gada 18.martā, sagaidītu īpaši un par to zinātu pēc iespējas vairāk cilvēku, radusies iecere veidot oriģinālus sienu gleznojumus pēc Rozentāla darbu motīviem.

Projektam “Saldus – Rozentāla pilsēta” finansējums piesaistīts gan no pašvaldības, gan dažādiem fondiem, gan uzņēmējiem. "Pagaidām doma ir par četriem gleznojumiem. To, kā ideja attīstīsies nākotnē, mēs redzēsim. Jubileju sagaidīsim ar trim gleznojumiem," saka projekta vadītāja Marita Melvere.

Pie katra jaunā mākslinieka darba būs piestiprināta arī plāksnīte, kurā redzams tās Rozentāla gleznas attēls, pēc kuras motīviem gleznojums tapis.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti