Kultūras ziņas

Fotovēsturniekam Pēterim Korsakam – 80

Kultūras ziņas

Ziemassvētku festivāla mūzika Dzintaros

Ziema Rīgas Porcelāna muzejā

Rīgas porcelāna muzejā – vairāku mākslinieču izstāde kā veltījums ziemai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ziema ienākusi arī Rīgas Porcelāna muzejā – tur no piektdienas, 15. decembra, skatāma septiņu mākslinieču gadalaiku ritumam un cikliskumam veltītās izstāžu sērijas noslēguma izstāde “Lila”. Mākslinieces drosmīgi eksperimentējušas ar materiāliem un to kombinācijām, tā rezultātā tapuši vaska čiekurcilvēki, ažūri porcelāna veidojumi un uguns šķērsgriezumā.

Rīgas Porcelāna muzejā 2012. gada pavasarī aizsākās septiņu mākslinieču – draudzeņu veidots izstāžu cikls, un tieši šeit tas arī noslēdzas. Pēdējo, gadalaiku ritumam un ziemai veltīto keramikas un porcelāna darbu apkopojumu mākslinieces nodēvējušas par “Lila”, taču jāizrunā kā "Līla".

"Šis vārds tulkojas kā dievišķā saspēle, rotaļa, radīšanas process. Kā mazi bērni spēlējas ar lietām - kaut ko rada. Tas likās ļoti atbilstoši," norāda māksliniece Arta Baltā.

Mākslinieces savās darbnīcās radoši spēlējušās ar dažādām tehnikām un šķietami nesavienojamiem materiāliem – piemēram, Elīna Titāne sajaukusi porcelāna masu ar zirga sariem, Ilze Emse-Grīnberga sakombinējusi porcelānu ar metālu, stiklu un koku, savukārt Gita Ābola no vaska radījusi čiekurcilvēkus. "Ieva Kalniņa ir veidojusi portretus, kas ir tāds ļoti drosmīgs solis. Kā viņa sauc - tās ir mūzas, bet acīgākie atpazīs pašas izstādes mākslinieces šajos portretos, un, manuprāt, tas ir ļoti drosmīgs, labs un apkopojošs solis cikla noslēdzošajai izstādei," norāda izstādes kuratore Ieva Nagliņa.

Septiņi dažādi mākslinieču rokraksti, kuros meklējams gan atšķirīgais, gan kopīgais, izstādē ieguvuši arī apakšvirsrakstus. Arta Baltā savā darbā  “Mānīgi mainīgā puse” aicina aizspoguļoties līdz mirkļa mainībai. "Gada noslēguma sajūta, ka vienmēr gribas aizdomāties par to, kā ir bijis, kā varēja būt, ieskatīties dziļāk. (..) Savā ziņā tā ir tāda tamborēšana, izšūšana. Ar tādu irbulīti tiek bakstīts, kā izšujot zīmējumu," norāda Baltā.

Ziemas un svētku noskaņas noslēdzošajā četru izstāžu cikla izstādē “Lila” varēs smelties līdz nākamā gada 11. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti