Radošā darba burtnīca maziem un lieliem ļaus iepazīt Jani Rozentālu un Saldu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Atzīmējot izcilā latviešu gleznotāja Jaņa Rozentāla jubilejas gadu, Jaņa Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzejā klajā nākusi grāmata „Janis Rozentāls, Saldus un es”. Grāmatas autore ir muzeja pedagoģe Sandra Leitholde. Grāmata, vai ko to sauc pati autore – radoša darba burtnīca, ceļvedis - būs saistoša gan lieliem, gan maziem.

„Grāmatiņai ir 28 lapaspuses. Ja negribi staigāt pa Saldu, tad vari savu attieksmi izpaust baltajās, neaizkrāsotajās grāmatas vietās. Lasi informāciju par mākslinieku,” - lai neapgrūtinātu 21. gadsimta ļaudis, stāstot gan pašu Jani Rozentālu un Saldu, informācija ir kodolīga, tā būtu jāzina katram latvietim, uzsver autore.

Kā zināms, izcilais mākslinieks dzimis tieši Saldus pagastā. Grāmatā var aplūkot mākslinieka gleznas, fotogrāfijas, dokumentus un priekšmetus no muzeja krājuma, kā arī Saldus bērnu zīmējumus.

„Tas, ka redzam bērnu zīmējumus, ir noslēgums sākuma darbam. Tas bija eksperiments, kā mūsdienu bērns uztvers atsauci uz Rozentālu un Saldus vēsturisko aspektu. Daudzi nezina, kas ir Janis Rozentāls un kā Saldus senāk izskatījās. Bērniem bija jāizstaigā vietas, kur staigājis Rozentāls. Konkursā „Seko Rozentālam” piedalījās 216 autori. Te arī parādās tas ''es'',” par radošās darba burtnīcas tapšanu turpina autore.

Grāmatas autore radošās darba burtnīcas veidošanas ideju smēlusies Francijā:

„Kādas pilsētas vadība bērniem, kuri sāk skolas gaitas, izdala darba burtnīcu ar uzdevumiem. Bērniem kopā ar vecākiem jāizstaigā tuvākā apkārtne, jāiepazīstas, jāizpilda uzdevumi un jāaiznes atpakaļ pašvaldības atbildīgajām personām. Pirms skolas notiek svinīgs pasākums, kad tiek godinātas ģimenes, kuras izpētījušas apkārtni. Tā aicina ģimenes iesaistīties Francijas dzīvē, kultūrā un izaugsmē.”

Pieaugušajiem grāmata - radošā darba burtnīca - „Janis Rozentāls, Saldus un es” drīzāk būs ceļvedis, lai tuvāk iepazītu latviešu gleznotāju un Saldus pilsētu. Interesentiem darba burtnīca būs pieejama Jaņa Rozentāla Saldus vēstures un mākslas muzejā, kā arī Saldus tūrisma informācijas centrā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti