Kultūras ziņas

Pikets Jelgavas kamerorķestra atbalstam

Kultūras ziņas

Pirmoreiz Latvijā lielo laternu gaismu festivāls "Brīnumzeme"

"Pūkas un spalvas" Rīgas Porcelāna muzejā

«Pūkas un spalvas» – jauna izstāde Rīgas Porcelāna muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

No 4. februāra Rīgas Porcelāna muzejā aplūkojama divu spilgtu mākslinieču – Tatjanas Krivenkovas un Jekaterinas Sazonovas darbu izstāde "Pūkas un spalvas". Abas Latvijas mākslinieces vieno arī darbošanās Sanktpēterburgas Imperatora porcelāna fabrikā.

Izstādē "Pūkas un spalvas" eksponētie porcelāna darbi ir mākslinieču Tatjanas Krivenkovas un Jekaterinas Sazonovas radošās sadarbības veikums. Darbi tapuši pēc vienotas ieceres, bet strikti nodalot pienākumus. Sazonovas ar brīvu roku veidotos izsmalcinātas formas traukus papildina Krivenkovas apgleznojumi.

Izstādes centrā – porcelāna servīze, kas, no vienas puses, simbolizē priekšmetu pārpilnību, no otras puses, atspoguļo populāro vēlējumu – ne pūkas, ne spalvas! 

"Darbs ar porcelānu ir neprognozējams. Tu it kā strādā ar viņu, bet viņam ir savs viedoklis, kā uzvesties šajā procesā. Tā vienmēr ir interesanta sadarbība," stāsta māksliniece Jekaterina Sazonova. "Es parasti strādāju minimālisma stilā. Bet iegribējās veidot darbus ar dekoru pārpilnību lauku baroka stilā. Man tas šķita interesanti."

Abas mākslinieces savulaik iepazinušās, strādājot Sanktpēterburgas Imperatora porcelāna fabrikā. Tatjanas Krivenkovas darbi izstādē veltīti šīs fabrikas divu mākslinieku piemiņai – Rūdolfam Vildem un Iļjam Čašņikam.

"Man gribējās kaut kā atgādināt, ka Vilde un Časņiks nāk no Latvijas," skaidro māksliniece Tatjana Krivenkova. "Un es arī domāju par to mākslinieku likteņiem. Varam vilkt paralēles, kas notika ar Marku Rotko, kurš aizbrauca uz Ameriku, un kas notiek. Jo Vildi diemžēl nošāva. Časņiks diemžēl nomira ļoti jauns. Te ir motīvs no Vildes un kvadrāts no suprematisma skolas. Esmu ļoti priecīga, ka man ir izdevība tieši šeit izstādīt, atgādinot par tiem māksliniekiem."

Izstāde "Pūkas un spalvas" Rīgas Porcelāna muzejā aplūkojama līdz aprīļa sākumam. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti