Dienas ziņas

Cēsīs saglabā koka arhitektūru

Dienas ziņas

Labdarības nolūkā apceļo Latviju

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeju gaida pārmaiņas

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeju pārveidos par mākslas parku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja kolekciju 100 hektāru plašā teritorijā līdzās Abavas senlejai veido 150 dažādi Latvijas un ārvalstu mākslinieku darbi, kas radīti simpoziju, plenēru un radošo darbnīcu laikā. Lai rūpētos par kultūrvēsturiskā mantojuma vērtību saglabāšanu, aizsardzību un attīstību, Saeimā šobrīd top likums, kas paredz Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeju pārveidot par Pedvāles Mākslas parku.

Šis gads tēlniekam Ojāram Feldbergam ir saspringts un darba pilns. Par godu Latvijas simtgadei top divi apjomīgi mākslas objekti. “Latvijas saule” jūnija beigās tiks uzstādīta Talsos, savukārt otra objekta “Simts akmeņi Latvijai” atrašanās vieta būs Pedvāles Brīvdabas mākslas muzeja skulptūru parkā, līdzās teju 20 jau paša radītiem vides objektiem.

“Akmeņi dzīvo laukos, mežos, upju krastos un vēro ainavu, dabu. Savā mūžā daudz pieredzējuši. Un tā es šajos akmeņos izkaļu bērzu birzi, tīrumu, upi, mākoņus. Un tas ir ap 20 skulptūru – ansamblis, kuru es gribu divu trīs gadu laikā nobeigt un izstādīt vietā, ko sauca par Tempļa kalnu," stāsta Ojārs Feldbergs.

Pedvāles mākslas muzeju gadā apmeklē ap 10 tūkstošiem interesentu, šis ir valsts nozīmes kultūras piemineklis, kas sastāv no divām muižām un skulptūru parka, ko veido gan privāts, gan pašvaldības īpašums. Kā tēlnieka, tā arī valsts un pašvaldības interesēs ir nākotnē saglabāt šo teritoriju un mākslas darbus vienotus, nepieļaut īpašuma sadalīšanu:

 “Tas būtu mans veltījums, ko es veltu un dāvinu Latvijai. Tas ir gan īpašums, gan mākslas darbi, kuri ir tapuši, gan kuri taps nākotnē.”

Ar jaunā Pedvāles Mākslas parka likuma palīdzību tiks aizsargāts dabas parks, ainava, kultūrvēsturiskais mantojums un māksla, kas integrēta vidē.

Jaunajā likumā plānots nostiprināt, ka Pedvāles Mākslas parku apsaimnieko un finansē biedrība “Pedvāle”, savukārt, lai nodrošinātu mākslas darbu kolekcijas saglabāšanu, plānots izveidot nodibinājumu. Pēc jaunajām izmaiņām valsts un pašvaldība būs būs tiesīga sniegt arī atbalstu mākslas parka attīstībai atzīst Talsu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Indriksone:

“Tas būs tāds solis nākotnes virzienā, skatoties uz to, ka Pedvāle ir unikāls objekts. Un šis mākslas parks būs unikāls projekts ne tikai mūsu novada mērogā. Man liekas, ka tādas otras teritorijas Latvijā nav, un es domāju, ka mēs varētu pat pretendēt uz sava veida unikalitāti visā Ziemeļeiropā.”

Likumprojekts par Pedvāles Mākslas parku Saeimai jāizskata vēl otrajā un trešajā lasījumā. Ja to atbalstīs, likums stāsies spēkā 1.septembrī.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti