Kultūras ziņas

Dzīvā ķēde Mūkusalas mākslas salonā

Kultūras ziņas

Edītes Pauls - Vīgneres veltījums vectēvam

Elitas Patmalnieces sapņi Liepājas muzejā

Mākslinieces Patmalnieces izstāde Liepājā – pretlīdzeklis rudens drūmumam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Liepājas muzejā sapņainu atmosfēru personālizstādē “Nomoda sapņi” uzbūrusi māksliniece Elita Patmalniece. Savukārt Liepājas muzeja fasādi vēl tikai 21. novembrī izgaismo attēlu projekcija, kurā atdzīvojušies Patmalnieces gleznu tēli.

Liepājas muzeja fasāde pārtapusi līdz nepazīšanai – multimediālā uzvedumā “Brīdis pirms sapņa” atdzīvinātie mākslinieces Elitas Patmalnieces gleznu tēli uzbur skatītājiem pasakaini krāšņu atmosfēru, aicinot aizmirst rudens drūmumu, ļauties fantāzijai un, protams, doties iekšā muzejā, kur virmo krāsaini tērpi, puķes un lūpas, un dažnedažādi citi tēli mākslinieces radītajos “Nomoda sapņos”.

Pati māksliniece Elita Patmalniece stāsta, ka izstādē sastopami dažādi sapņi – gan iedomu sapņi, gan arī murgi:

“Principā sanāk, ka es arī dzīvoju sapņos, bet kāds varbūt ir aizmirsis, ka viņam ir jāsapņo; kad ir Ziemassvētki, kad tuvojas tumšais laiks, cilvēkam ir jāsapņo, un tad tie sapņi kaut kad varbūt īstenojas.”

“Tas ir amats, zīmēt, gleznot, bet šajā izstādē gribēju parādīt, ka tas ir plašāk nekā viena glezna, tu vari tos savus tēlus pasniegt visādos veidos – no vienas gleznas tev var izaugt vesela māja, tu vari veidot video, vari veidot kleitu, vari velns zina ko veidot,” norāda māksliniece.

Pārpildītā Liepājas muzeja izstāžu zāle izstādes atklāšanā ir kā apliecinājums tam, ka tauta Patmalnieces mākslu mīl un ir izslāpusi pēc krāsaini dzīvespriecīgas atmosfēras.

Tērpu māksliniece, Elitas Patmalnieces draudzene Ilze Līdere uz jautājumu, kāda ir Patmalnieces talanta atslēga atbild: “Elita ir vienkārši Elita, kaut arī viņa man ir labākā draudzene, bet viņa tomēr ir tautas māksliniece, latviešu tautas māksliniece.”

Izstāde “Nomoda sapņi” veidota speciāli muzeja telpām, milzu formātos apdrukāto audeklu gleznas ar Elitas gleznu tēliem pielāgojot garākajām sienām un skatītājiem ļaujot aizdomāties – par ko domā mākslinieks, radot gleznas?

“Viņš domā par visu,” atbild Elita Patmalniece. “Viņš domā par dzīvi, šajā izstādē ielikts tas, no kā es iedvesmojos, daudz mākslinieku, kas man patīk, atsauces no dažādiem, un tad tu vērp, un tas savērpjas tavā stāstā.”

Liepājas muzeja direktore, vēsturniece, žurnāliste Dace Kārkla stāsta: “Elita muzejā šajā vēlā rudenīgajā laikā ir ieviesusi dzīvesprieku, krāsainību, un, manuprāt, jebkurš cilvēks, kas šeit ienāk, spēj izbaudīt enerģijas lādiņu, kas viņā pašā pamodina enerģiju.”

Izstāde “Nomoda sapņi” Liepājas muzejā būs skatāma līdz 2020. gada 16. februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti