Dienas ziņas

Rendā piemin deportācijās cietušos

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Liepājas muzejs svin 100. dzimšanas dienu

Liepājas muzejs svin 100.dzimšanas dienu ar izstāžu ciklu krājumu eksponēšanai

Liepājas muzejs šogad svin simtgadi un var lepoties ar visai bagātu krājumu – Vilhelma Purvīša, Jaņa Rozentāla, Konrāda Ubāna un daudzu citu mākslinieku darbiem. Lai kopā ar apmeklētājiem svinētu lielo jubileju, muzejs izrādīs kolekcijas no saviem krājumiem.   

Liepājas muzejs pirmoreiz durvis apmeklētājiem vēra 1924. gadā – sākotnēji citā, šobrīd vairs neeksistējošā ēkā, bet 1935. gadā pilsētas dome muzeja vajadzībām iegādājās grezno, pēc arhitekta Paula Maksa Berči projekta celto Kacenelsonu ģimenes rezidenci.

"Es kā mazs puika pie rokas esmu vests uz muzeju, nācis līdzi, skatījies izstādes, līdz ar to man ir arī nostalģiskas atmiņas par to. Bet muzejs šodien ir pratis pārmainīties, pielāgoties un būt ļoti aktīvs," stāstīja liepājnieks Dāvis Gūtmanis.

Liepājnieks Egons Peršēvics savukārt sprieda, ka "jebkuram cilvēkam, kuram interesē māksla Liepājā, tā ir vienīgā vieta, kur meklēt šo iedvesmu un skatīties to mākslu. Un Liepājas muzejs konsekventi strādā, ne tikai lai savāktu vēstures artefaktus, kas arī ir ļoti interesanti izvietoti, bet strādā pie krājumiem – tieši mākslas krājumiem".

Liepājas muzejs
Liepājas muzejs

Savu simtgadi muzejs svin ar izstāžu ciklu, kas veltīts tā krājumu eksponēšanai. Kā pirmā apmeklētājiem tika piedāvāta muzeja dibinātāja un ilggadējā direktora Jāņa Sudmaļa darbu izstāde, kurai tagad seko nākamā.

"Tā ataino Liepājas muzeja mākslas priekšmetu kolekciju, kas ir ārkārtīgi daudzveidīga, bagāta un ir viena no lielākajām Liepājas muzeja kolekcijām. Liepājas muzejs kopumā glabā vairāk nekā 130 tūkstošus vienību, un mākslas priekšmetu kolekciju vien veido 5000 vienības," atklāja Liepājas muzeja direktore Dace Kārkla.

Ekspozīcijā skatāmas apmēram 70 gleznas un grafikas, ko radījuši Vilhelms Purvītis, Janis Rozentāls, Johans Valters, Hermanis Aplociņš, Augusts Annuss un citi.

"Mums ir arī ļoti daudz mākslinieku, kuri ir emigrējuši un par kuriem mēs esam vairāk uzzinājuši vai nu pēc viņu nāves, vai pēc 1990. gada, kad viņi ir likuši manīt, ka viņi kādreiz šeit ir bijuši. Un mums krājumā varbūt nemaz nav viņu darbu. Un viņu radinieki ir pacentušies, lai viņu darbi nonāktu atpakaļ Latvijā," pastāstīja Liepājas muzeja galvenā krājumu glabātāja Antra Brakše.

Liepājas muzejs
Liepājas muzejs

Jubilejas gadu noslēdzošā izstāde durvis apmeklētājiem vērs novembrī, tieši muzeja simtgades datumos. Muzeja vizuālās mākslas priekšmetu kolekcijas krājumu izstāde Liepājas muzejā būs apskatāma līdz 5. maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti