Kultūras ziņas

Bēthovens pret Šmiti tiešsaistē

Kultūras ziņas

Sācies "Kilograms kultūras" pavasara balsojums

Mākslas akadēmija aicina palikt tiešsaistē

Mākslas akadēmijas studenti gatavojas virtuālai diplomdarbu izstādei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 11. maija Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA) notiek atvērto durvju dienu attālinātās konsultācijas, lai pavisam drošā veidā topošajiem mākslas studentiem atbildētu uz visiem neskaidrajiem jautājumiem par studiju procesu un uzņemšanu. Tiešsaistē šogad paredzēta arī akadēmijas diplomandu izstāde. Gan studenti, gan mācībspēki tajā saskata arī būtiskus ieguvumus.

“Stay online!” jeb “Paliec tiešsaistē!” – ar šādu saukli pandēmijas laikā Latvijas Mākslas akadēmijā norit attālinātās durvju dienas. To laikā no 11. maija līdz 15. maijam topošo mākslas studentu neziņu par studijām un iestājpārbaudījumiem tiešsaistes konsultācijās kliedēs akadēmijas mācībspēki. Iecerēts, ka arī jauno studentu uzņemšana notiks tiešsaistē.

Akadēmijā cer, ka Latvijas augstskolās šogad gaidāms studētgribošo pieplūdums. LMA Modes mākslas katedras vadītāja Māra Binde atzīmē: “Ja mans bērns šobrīd gribētu stāties [augstskolā] ārzemēs, tad man arī būtu skaidri redzams ļoti minimālas iespējas un es arī padomātu, vai motivēt braukt vai tomēr palikt Latvijā.”

Tikmēr pašreizējie studenti ārpus akadēmijas sienām - savās darbnīcās vai mājās - gatavojas skatēm.

Jūnijā gaidāma ikgadējā bakalaura un maģistra studiju diplomdarbu izstāde. Datums gan vēl nav nolikts, bet zināms, ka arī tā būs lūkojama virtuāli.

Modes mākslas katedras vadītāja Māra Binde norāda: “Mēs vēl ceram, ka modes skate varbūt vēl varētu notikt arī klātienē, jo modes skate ir milzīga motivācija studentiem veidot kolekcijas. Tad, kad sākās šī problēmjosla, tad studenti pat teica – ā, es šogad ņemšu akadēmisko, jo es gribu piedalīties modes skatē. Un tad es teicu visiem, ka modes skate nav atcelta, tikai pārcelta. Un šobrīd domājam par jaunu formātu, kādā varētu to parādīt skatītājiem. Un ir divas versijas. Ja apstākļi turpinās, bet ir iespēja satikties nelielā pulkā, ja var pulcēties vismaz 50 cilvēki, tad varam sākt darbu jau pie modes skates, kuru varētu rādīt kaut kādā tiešsaistes versijā.”

Darbus gatavo arī 4. kursa studente Ilze Muciņa. Jaunā māksliniece stāsta: “Tematika ir ''Sapņi'', es pētu sapņus, kas notiek ar mums, kad mēs sapņojam. Un šī man ir tāda interpretācija par manu sapni.”

Viņa arī spriež:

“Protams, tā modes skate jau ir pievienotā vērtība, bet man liekas, ka tas arī ir diezgan interesants process, kas būs ar izstādi “onlainā”. Un vairāk cilvēku arī var apskatīt.”

Bet citā galvaspilsētas namā ikgadējai Mākslas akadēmijas modes skatei variācijas par tēmu “Bērnības atmiņas” rada treškursnieki Adele Norvele un Romāns Arhipovs.

“No manas bērnības iedvesmojos, no kaltētām vardītēm, jo man bija tāda ārkārtīgi labā bērna dvēsele, es izdomāju, ka es mazās vardītes izglābšu no ļaunās pasaules, kur viņas var nobraukt vai arī kāds stārķis viņas var aiznest, un es domāju, ka es viņas paņemšu mājās un parūpēšos par viņām. Un es viņas aizmirsu pastkastītē,” par iedvesmu saviem darbiem stāsta Adele Norvele.

Savukārt par savām “Bērnības atmiņām” Romāns Arhipovs stāsta: “Man tā atmiņa ir par lauku mājām, kuras šobrīd ir palikušas tukšas, un tā ir kā pateicība, cieņas parādīšana, ka man tas ir svarīgi un es to visādiem veidiem mēģinu savienot. [..] Būs kleita no koka skaliņiem, nestandarta materiāli modē būs izmantoti – koks. Arī apgleznojums uz kleitas, kas ir no sienu sedziņām, par ko likās, ka es nekur nebiju tādas redzējis, kā tikai tur.” Mākslinieks uzsver: “Liekas jauki un svarīgi šobrīd, kad cilvēki mēģina atgriezties pie saknēm. Es arī skatos, ka cilvēki mēģina atjaunot savas vecās mājas, un likās, ka tas ir tik aktuāli gan man, gan sabiedrībai. Tāpēc laiks attīstīt šo projektu.”

Pēdējos gados modes skate notikusi ārpus akadēmijas sienām. Jauno dizaineru fantāzijas lidojums tērpos bijis skatāms gan Ķīpsalas peldbaseinā, gan bijušās tekstilrūpnīcas “Rīgas manufaktūra” telpās. Par šīgada norises formu un laiku rīkotāji lems atkarībā no pavērsieniem ārkārtējā situācijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti