Kazahstānā uzplaukst laikmetīgā māksla

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Kādreiz pazīstamais “Celini” kinoteātris Almati pārtop par Kazahstānā pirmo šobrīd strauji plaukstošās Laikmetīgās mākslas centru, kas durvis vērs 2020. gadā. 

Topošais Almati Laikmetīgās mākslas centrs nupat piedzīvojis tā saucamo iesvētību izstādi “Sākums”. Tā veidota sadarbībā ar pazīstamo Maskavas laikmetīgās mākslas muzeju “Garāža”.  

Ekspozīcija vēstī par kādreizējās kinoteātra ēkas un Almati pilsētas vēsturi no 1960. līdz 1980. gadam. Mākslas centrs šeit taps par privāta investora līdzekļiem. Kazahu biznesmenis un mākslas entuziasts Kairats Boranbajevs ar Laikmetīgās mākslas centra atvēršanu cer izglītot sabiedrību, dodot tai iespēju redzēt un līdzdarboties multimediju māksla un izstādēs. 

"Darbs pie šī mākslas centra sākās pagājušajā gadā. Šeit notiks izglītojošas aktivitātes, lekcijas, filmu demonstrēšana un radošās darbnīcas bērniem,” stāsta Laikmetīgās mākslas centra projekta vadītāja Djamilija Nurkalijeva. 

Iedvešot jaunu dzīvību padomju modernistu ēkā, tiek pārdefinēta  ne tikai Kazahijas mākslas bet arī pašas tautas identitāte, uzskata vietējie kultūras procesu vērotāji.  Turklāt kazahu laikmetīgā mākslas šobrīd piedzīvo ievērojamu uzplaukumu. Šejienes mākslinieku darbi eksponēti gan Eiropā, gan Amerikas Savienotajās Valstīs. 

“Šis ir īstais brīdis tāda mākslas centra atvēršanai. Jauniešu vidū pēc tāda jau sen ir liels pieprasījums. Šī beidzot būs vieta, kur Almati māksliniekiem un mākslas mīļotājiem satikties, apmainīties ar idejām un radīt kopā ko jaunu,” skaidro Meruerta Kalijeva, Laikmetīgās mākslas centra izstāžu kuratore

Bijušā kinoteātra ēkas pielāgošanu Laikmetīgās mākslas centra vajadzībām veicis pieaicināts britu arhitekts Asifs Khāns. Nākamajā vērienīgajā projektā šeit plānots eksponēt dažādu paaudžu Centrālāzijas mākslinieku laikmetīgas mākslas darbus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti