Dienas ziņas

Durvis ver Pasiekstes vējdzirnavas

Dienas ziņas

Baltkrievijā notiek prezidenta vēlēšanās

Eksperimenti čuguna mākslas simpozijā

Čuguna mākslas simpozijā Aizputē ar senām metodēm izlies lielgabalu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Tebras upes krastā Aizputē, izmantojot senas 17. gadsimta metodes, no čuguna izlies lielgabalu un citas mākslinieku veidotas skulptūras, ko varēs vērot ikviens interesents. No 3. līdz 8. augustam Aizputē Starpnozaru mākslas grupas “Serde” rezidenču centrā “Serde” norisinās nu jau 16. Starptautiskais čuguna mākslas simpozijs. 

Starptautiskajā čuguna mākslas simpozijā Aizputē izlies lielgabalu
00:00 / 03:45
Lejuplādēt

Starptautiskā čuguna mākslas simpozija idejas autors un rīkotājs Kārlis Alainis, ekipējies ar dažādiem instrumentiem, veic tehnisko apkopi čuguna kausējamai krāsnij, skaidrojot: “Krāsns tiks sataisīta un rekonstruēta, un tad mēs to vedīsim uz Tebras upes krastu, kur kausēsim čugunu.”

Kārlis Alainis šoreiz eksperimentēs ar lielgabala izliešanu. Izmēros tas būs neliels – 70 cm garš.

“Uzreiz saku nelielu, salūta lielgabalu, bet hercoga Jēkaba laikmeta 17. gadsimta tehnoloģijā.

Pasākumā mērķis ir notestēt izgatavošanas un formēšanas tehnoloģiju. Ir apraksti, bet izšķirošās nianses jau tur nav ierakstītas. Lielgabala uztaisīšana bijusi smalka lieta. Tas bijis tā laika metalurģijas pilnīgs “tops”. Tagad mēs mēģinām rekonstruēt lielgabalu liešanas iespējas un tehnoloģiskos veidus,” norāda Alainis.

Sākumā tiks izveidots modelis, stāsta mākslinieks: “Viegli izjaucamu lielgabala korpusu, tad mēs apaudzējam ar vairākām kārtām, speciālām pildvielām, eksotikai varam teikt, lai māls būtu elastīgāks un labāka gaisa caurlaidība, ir pielikti klāt rīvēti zirga mēsli. Jātestē, jāskatās, kā tas strādās.”

Uzmanību piesaista ar čuguna dūrainītis. “Arī tas būs eksperiments, izliet adītu, 60 cm lielu dūrainīti,” atzīmē Alainis.

Čuguna simpozija laikā Aizputē vienkopus pulcējas dažādi mākslinieki un studenti, no Latvijas un kaimiņvalstīm, kuriem interesē darbs ar šo materiālu. Citus gadu simpozijs piesaistījis interesentus no dažādām pasaules vietām. Rūta Patmalniece studē tēlniecību Latvijas Mākslas akadēmijā, arī viņa ar interesi piedalās simpozijā, jo process ir aizraujošs, saka māksliniece.

“Čuguns ir neprognozējams, vai izlīs viss, vai neizlīs, īpaši ja nav pieredze tik liela izveidot formu, tad var būt visādi neprognozējami brīnumi.

Man pašai patīk akmens un metāls,” stāsta Patmalniece.

Ikviens interesents simpozija darba augļus var baudīt arī ikdienā. Livonijas ordeņa pils augstajā kalnā, iebraucot Aizputē no Liepājas puses, redzams 2016. gada simpozija laikā izlietais bruņinieks, kas ik palaikam tiek ietērpts, piemēram hokeja līdzjutēja drēbēs, vai kā nesen uz Līgo svētkiem – tam galvā bijis vainags.

Turpat blakus Tebras upes krastā čuguna krāsns pirmo čugunu būs izkausējusi 7. augustā ap sešiem vakarā, kad varēs vērot arī čuguna lielgabala rekonstrukcijas lējumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti