Labrīt

"Dod pieci!" šogad palīdz pamanīt problēmu, kuru bija ērti neredzēt

Labrīt

Iekustējušies meklējumi mazināt ēnu ekonomiku taksometru nozarē

Āgenskalna ģimnāzija var lepoties ar bagātīgu gleznu kolekciju

Mājīguma un kopības sajūtai – Āgenskalna Valsts ģimnāzija lepojas ar bagātīgu gleznu kolekciju un izstāžu tradīciju

Mūsu skolā redzamie mākslas darbi uzlabo dienu un rada mājīguma sajūtu – tā par daudzo gleznu klātbūtni Āgenskalna Valsts ģimnāzijā saka šīs skolas audzēkņi. Āgenskalna ģimnāzija patiešām var lepoties ar ļoti bagātīgu gleznu kolekciju, kam pamati likti jau Latvijas pirmās brīvvalsts laikā. Šobrīd kolekcijā ir vairāk nekā pussimts gleznu, kas izvietotas visos skolas korpusos un daudzās klasēs. Skolā regulāri notiek arī izstādes, un pirms neilga laika savus darbus tur plaši eksponējis izcilais gleznotājs Ritums Ivanovs. Gan skolēni, gan skolas personāls atzīst – izstāde viņus ļoti iepriecina.

Kad ierodos, Āgenskalna Valsts ģimnāzijā skolai ierastā kņada nedaudz pierimusi, jo tikko sākusies jauna stunda. Dodos uz otro stāvu, kur visā gaiteņa garumā izvietota nesen atklātā Rituma Ivanova gleznu izstāde. Uz gaiteņa baltajām sienām gleznas šķiet sevišķi izteiksmīgas un uzrunājošas, galvenokārt tie ir Ivanovam raksturīgie portreti paša radītājā svītru tehnikā. Gleznās var atpazīt Maiklu Džeksonu, Eimiju Vainhausu, Kristapu Porziņģi un citas slavenības.

Rituma Ivanova gleznu izstāde Āgenskalna Valsts ģimnāzijā
Rituma Ivanova gleznu izstāde Āgenskalna Valsts ģimnāzijā

Esmu sarunājusi tikšanos ar Āgenskalna Valsts ģimnāzijas direktori Ināru Gaili. Arī viņas kabinetā uzreiz uzmanību pievērš spirgta un iedvesmojoša pavasara ainava, izcilā gleznotāja Edgara Vintera veikums.

"Manam galdam pretī ir redzams ābeļdārzs ābeļziedu laikā. Esmu to mēģinājusi nomainīt ar ko citu. Bet neizdevās, jo tiešām tā ir tāda relaksējoša glezna," stāsta Ināra Gaile.

Pie otras sienas redzamajā gleznā savukārt ļoti labi var pazīt Ausekļa Baušķenieka rokrakstu, ko Ināra Gaile raksturo kā uzmundrinošu.

Viņa man arī piedāvā aplūkot katalogu, kurā apkopotas visas skolas kolekcijā esošās gleznas. Autoru vidū ir tādi izcili meistari kā Džemma Skulme, Kārlis Melbārzdis, Jāzeps Pīgoznis, Vija Zariņa, Guntars Sietiņš un citi.

Visas gleznas ir dāvinājumi, un tradīcija šādu kolekciju veidot sākusies jau pirms gadsimta Latvijas pirmās brīvvalsts laikā, un turpinās līdz pat šodienai, stāsta direktore Ināra Gaile: "Man liekas, ka tas ir pats par sevi saprotams, ka mēs arī jauniešus mācām cienīt mūsu Latvijas māksliniekus. Un šajā stāvā, kur jūs redzat Rituma Ivanova darbus, mums katru gadu notiek izstādes, jo tas arī ir ļoti iedvesmojoši. Mums arī gandrīz katrā klašu telpā ir gleznas. Reprodukciju mums nav, bet ir tieši gleznas. Dažādos laikos dažādu iemeslu dēļ dažādu cilvēku dāvinājumi skolai."

Rituma Ivanova gleznu izstāde Āgenskalna Valsts ģimnāzijā
Rituma Ivanova gleznu izstāde Āgenskalna Valsts ģimnāzijā

Par cik svarīgu mākslas klātbūtni uzskata paši skolas audzēkņi?

Skolnieks Krišjānis Ivanovs spriež: "Es teiktu, ka māksla noteikti rada mājīguma sajūtu, arī visas skolas kopības sajūtu."

"Manuprāt, gan māksla, kas ir skolā, gan šī izstāde – tas viss uzlabo dienu. Piemēram, tagad no rīta, nākot uz skolu, ir ārā tumšs, un arī, ejot projām no skolas, ir ārā tumšs, bet izstāde ir krāsaina, un tāpēc tā uzlabo omu," norāda skolniece Elīza Tomaševica.

"Man arī liekas interesanti un patīkami, ka ir šī māksla, jo īpaši, ja ir stundas šajā gaitenī, tad var apsēsties un izbaudīt šo mākslu," piebilst skolnieks Pēteris Celmiņš. "Es arī bieži esmu pieradis apmeklēt mākslas muzeju un dažādu jaunu izstāžu atklāšanas, kur dodas kopā ar vecākiem vai vecvecākiem."

No kreisās: Elīza Tomaševica, Krišjānis Ivanovs, Pēteris Celmiņš
No kreisās: Elīza Tomaševica, Krišjānis Ivanovs, Pēteris Celmiņš

Ritums Ivanovs ir skolas audzēkņa Krišjāņa Ivanova tētis. Kad skolas direktore gleznotājam ieminējās par izstādi, viņš bija ļoti atsaucīgs, uzskatīja to par svarīgu misiju – popularizēt laikmetīgo mākslu skolā.

Krišjāni Ivanovu savukārt priecē tas, ka izstāde spēj uzrunāt, un viņš labprāt arī pastāta par tēta mākslu, ja kāds vēlas uzzināt ko vairāk: "Es atceros, man viens klasesbiedrs teica, ka ir forši, ka te ir tās gleznas. Mani vērojumi liecina, ka parasti par gleznotāja profesiju cilvēki zina visai maz. Viņi brīnās, ka tas ir īsts darbs, par ko var saņemt atalgojumu. Tas viņiem šķiet kā interesants jaunatklājums. Man, protams, tas šķiet pilnīgi normāli, jo es ar to esmu dzīvojis kopsolī visu laiku."

Rituma Ivanova gleznu izstāde Āgenskalna Valsts ģimnāzijā
Rituma Ivanova gleznu izstāde Āgenskalna Valsts ģimnāzijā

Tehniskās grafikas skolotāja Ieva Drēviņa, kura skolas gleznu kolekciju pārzina vislabāk, pieļauj, ka tik daudz mākslas, cik ir Āgenskalna Valsts ģimnāzijā, diez vai kādā citā skolā būs atrodams. "Rituma Ivanova darbi šajā izstādē ir ļoti dzīvīgi, krāsaini, enerģiski. Viss domu, jūtu spēks ir ielikts gleznās, un mēs no tām tāpēc smeļamies enerģiju," komentē Drēviņa.

Āgenskalna Valsts ģimnāzija var lepoties ar vairāk nekā 50 gleznu lielu kolekciju, ko veido daudzi izcilu mākslinieku darbi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti