FOTO: Festivālā «Starptelpa» atkailinās līdz zemapziņas dziļākajiem slāņiem

Performances mākslas festivāls "Starptelpa" turpinās jau piekto dienu, kuras laikā Latvijas Mākslas akadēmijā notika nebijis skaits performanču.

Kā informēja festivāla rīkotāji, šo dzīvās mākslas dzīru laikā bija redzami vairāk nekā 20 darbi, kas, līdzīgi kā mūzikas festivālā, notika uz daudzām "skatuvēm". Reizēm telpas nācās pielāgot mākslinieku vajadzībām, bet citreiz pašas performances spēja pārveidoties atbilstoši vietas specifikai. Tā ir šī mākslas veida īpašā iezīme – būt ārkārtīgi ciešā sazobē ar tā brīža laika un telpas dimensiju.

Tā kā performanču bija daudz, katram skatītājam bija iespēja izvēlēties pašam savu, teju nepārtrauktu programmu.

Vairāki darbi iezīmējās ar īpašu savdabīgu noskaņu un vēstījumu. Jau trijos Latvijas Mākslas akadēmijas pagalmā starptautiski atzītā īru māksliniece Kira O'Ŗeilija (Kira O'Ŗeilly) trīs stundu garumā darbā "Copper Action" pārbaudīja sava ķermeņa spējas balansēt, reaģēt ar šķietami inertiem, utilitāriem priekšmetiem – kapara ūdensvada caurulēm. Savukārt iekštelpās garais festivāla vakars sākās ar Ģirta Dubulta "Shame. Initiation.", kurā mākslinieks maigi un jutekliski svinēja kvīru identitāti. Kā absolūts kontrasts šīm iekšējam pārdomām pēc brīža bija skatāma satraucošā franču dueta "ZONE -poème- / Mélodie Lasselin & Simon Capelle" uzstāšanās "ENEMY. (A peace conference)", kuras laikā ar spēcīgu vokalizēšanu, militāriem elementiem un ķermeņa kustību ritmiem bez vārdiem tika izstāstīti mūsdienu politikas spēles noteikumi. Tajā pat laikā akadēmijas romantiskajā dārzā lietuviešu performatore Zidrija Janušaite ar ļoti vienkāršiem paņēmieniem – atkal un atkal kopā ar skatītājiem pārlejot ūdeni no glāzes glāzē, spēja nomierināt un atslābināt, ļaujot katram pievērsties savām domām. Kā vakara spilgtākais brīdis būtu uzskatāma mākslinieces Josef Ka (Somija) pārtapšana somu avangarda rakstniecē Edītē Sēdergrānā, skaudri un sāpīgi cīnoties ar iekšējiem radošā cilvēka dēmoniem. Tas tika darīts vizuāli lauzīti un ekspresīvi un atkailinoties līdz zemapziņas dziļākajiem slāņiem vistiešākajā nozīmē.

Svētdien, 18. jūnijā, gaidāma festivāla "Starptelpa" pēdējā diena, pēc kuras performanču virknes tiks noskaidroti 3 lielās "VV" fonda naudas balvas ieguvēji.

Starptautiskais performances mākslas festivāls "Starptelpa 2023"

Vairāk

KONTEKSTS:

Rīgā no 13. līdz 18. jūnijam notiek starptautiskais performances mākslas festivāls "Starptelpa", kura tēma un galvenais vadmotīvs šogad būs "Kolaboratīva autorība" – sadarbība starp mākslinieku un skatītāju, pārkāpjot šķietami slēgtās mākslas radītāja un vērotāja robežas.

Festivāla organizatori – Latvijas Performances mākslas centrs – aicina skatītājus kļūt par dalībniekiem un līdzautoriem vietējo un ārvalstu mākslinieku īstenotās performancēs.

Festivāla apmeklējums visā tā laikā ir bez maksas.

Pilna festivāla programma rodama "Starptelpas" mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti