Vai zini?

Vai zini, kā izveidojusies mūsdienu koncertarfa?

Vai zini?

Vai zini, kam pieder teiciens – dodiet kaut vai ēvelbeņķi, arī tad es spēlēšu?

Vai zini, kas ir performants?

Vai zini, kas ir performants?

Vai zini, ko laikmetīgajā skatuves mākslā mēs saprotam ar vārdu "performants"? Tas ir mākslinieks, kas reizē ir izpildītājs un autors, pats var būt radījis gan dramaturģiju, gan muzikālo partitūru, pats arī var būt bijis savas izrādes režisors vai horeogrāfs.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Vēl šo jēdzienu iespējams izmantot, lai vienā īsā vārdā nosauktu visus tos izpildītājus, kas piedalās izrādes notikumā: uz skatuves izrādē var būt nodarbināti aktieri, dziedātāji, dejotāji, mūziķi, cirka mākslinieki. Un ar vārdu "performants" ērti varam pateikt, ka izrādē piedalās dažādu mākslu pārstāvji. Dažkārt katrs no viņiem darbosies tikai savā jomā – dziedās, dejos, muzicēs vai spēlēs konkrētu dramatisko varoni, bet dažkārt viens un tas pats mākslinieks vienas izrādes ietvaros var ieņemt vairākas lomas – gan dejot, gan muzicēt, gan runāt.

Šajā gadsimtā teātris ir strauji mainījies, un tajā nereti tiek stāstīti ļoti personīgi un autentiski stāsti, kurus piedzīvojuši paši performanti. Tas ir viens no atslēgas punktiem, kādēļ izrādes dalībniekus vairs nevaram saukt tikai par izpildītājiem, aktieriem vai priekšnesumu sniedzējiem.

Latviešu valodā aktieris primāri saistās ar iepriekš uzrakstītas dramaturģijas lomu atveidotāju, kamēr laikmetīgajā teātrī aktieri itin bieži ir savu izrāžu līdzautori visdažādākajos līmeņos. Arī izrāžu formas ir dažādas – tās var būt dokumentālas izrādes, dejas izrādes, kustību teātra vai cirka izrādes, performances vai dejas un vizuālās instalācijas… 

Pie vārda "performants" teātra kopienas pētnieki ir nonākuši, mēģinot latviešu valodā pēc iespējas precīzāk iztulkot teātrim veltītus teorētiskos darbus.

Jau vairākus gadus Latvijas Kultūras akadēmijā – sadarbībā ar citām mākslu augstskolām un humanitāro zinātņu institūcijām – strādāts pie šādas tulkojumu bibliotēkas veidošanas. Patlaban tulkotie darbi un darbu fragmenti lasāmi LU Literatūras, folkloras un mākslas institūta Humanitāro un mākslas zinātņu digitālajā platformā.

Paralēli arī tiek izstrādāta laikmetīgā teātra terminoloģijas vārdnīca, kurā tiek skaidroti gan esošie jēdzieni mūsdienu teātra kontekstā, gan jēdzieni, kas ir jauni un ienākuši reizē ar laikmetīgā teātra praksēm.[1]

Laikmetīgais teātris diktē nepieciešamību atrast labus vārdus esošās teātra realitātes precīzākai aprakstīšanai, un vienlaikus tas kalpo latviešu valodas attīstībai un spēkam būt līdzvērtīgai citām pasaules valodām.

Būtu iespējams angļu valodas vārdu performer joprojām lietot šī vārda līdzšinējā tulkojumā – "performeris" (dažkārt "performators" vai "performētājs"), bet tam savā ziņā ir arī nedaudz sarunvalodas un slenga intonācija (līdzīgi kā "būmeris" vai "influenceris").


Piemēri:
"Pazaudētās dziesmas" (ĢIT, 2020) – performanti Agate Bankava un Artūrs Čukurs izdzīvo konkrētu kustību partitūru, muzicē un runā, vienlaikus viņi kopā ar režisoru Andreju Jarovoju bija idejas autori.
"Kalpa zēna vasara. Sākums" (JRT, 2018) (kas tapa 2018. gada rudenī) – Alvja Hermaņa vadībā aktiermeistarības 1. kursa studenti pārmaiņus stāsta gan Jāņa Akuratera stāstu, gan dalās ar saviem dzīves pieredzējumiem.
"Malleus Maleficarum. Jaunais līgums" (Initium, 2023) – izrādē redzam dažādu mākslas jomu pārstāves, kas reizē bijušas gan iestudējuma līdzautores, gan pašas piedalās izrādē, kopā piedzīvojot un aizpildot šo pašu radīto mītisko mākslas telpu.
Avoti:
Fischer-Lichte, Erika (2008). Transformative Power of Performance. A New Aesthetics. Routledge.
Lehmann, Hans-Thies (2006). Postdramatic Theatre. Routladge.
Pavis, Patrice (2016). The Routledge Dictionary of Performnace and Contemporay Theatre. Routldedge.
Resursi:
Skatuves mākslas tekstu tulkojumu antoloģija (humma.lv)
[1] Valsts pētījumu programmas projekts "Kultūras kapitāls kā resurss Latvijas ilgtspējīgai attīstībai" (nr. VPP-KM-LKRVA-2020/1-0003)

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti