FOTO: Vistu manifests un citas performances festivālā «Starptelpa»

Starptautiskais performances mākslas festivāls "Starptelpa" savu ceturto dienu – piektdienu, 16. jūniju – piedzīvoja savā bāzes vietā – Latvijas Mākslas akadēmijā. Kā atzīmēja festivāla rīkotāji, akadēmijas neparastā arhitektūra un misija nemierīgu prātu sagatavošanai dzīvei mākslā nenoliedzami atstājusi iespaidu uz festivāla gaisotni.

Piektdienas vakarā bija redzamas desmit dažādas performances – gan tādas, kuru garums bija nepilna pusstunda (Marita Bulman, Vācija, "Untitled"), gan tādas, kas turpinājās tik ilgi, līdz mākslinieks jeb šajā gadījumā skatītāji bija izpildījuši tiem uzdotos uzdevumus (5,5 stundas, Ilze Mazpane "Hope is not enough").

Tāpat atšķīrās arī iesaistītās auditorijas apjoms – ja, piemēram, Tomaša Szramas (Tomasz Szrama Polija/Somija) absurdo un viegli destruktīvo "Untitled" vēroja piepildīta LMA Lielā aula, un viņš aktīvā rīcībā iesaistīja aizvien jaunus dalībniekus, tad Lindas Boļšakovas ziedputekšņiem piebērtajā telpā ar mākslinieci vienlaikus drīkst dejot tikai viens ("Intimacy Of Strangers" – redzama arī sestdien un svētdien). Tas pats sakāms arī par plašo, aptveramo tēmu loku – "Starptelpas" ceturto dienu atklāja spraigs manifests, veltīts vistu labklājībai un aizsardzībai (Mailo Štern "Vistu manifests"), bet noslēdza tumša, tumša ASMR praksē un instinktīvā baiļu sajūtā balstīta Elzas Zīvertes jeb Normal Baby performance "Charge".

Savukārt sestdienā, 17. jūnijā, būs festivāla piesātinātākais brīdis – vairāk nekā 20 performanču vienlaikus vienā vakarā Latvijas Mākslas akadēmijas telpās un arī pilsētvidē.

Starptautiskais performances mākslas festivāls "Starptelpa 2023"

Vairāk

KONTEKSTS:

Rīgā no 13. līdz 18. jūnijam notiek starptautiskais performances mākslas festivāls "Starptelpa", kura tēma un galvenais vadmotīvs šogad būs "Kolaboratīva autorība" – sadarbība starp mākslinieku un skatītāju, pārkāpjot šķietami slēgtās mākslas radītāja un vērotāja robežas.

Festivāla organizatori – Latvijas Performances mākslas centrs – aicina skatītājus kļūt par dalībniekiem un līdzautoriem vietējo un ārvalstu mākslinieku īstenotās performancēs.

Festivāla apmeklējums visā tā laikā ir bez maksas.

Pilna festivāla programma rodama "Starptelpas" mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti