Labrīt

Miljards kanalizācijā. Nozare ceļ trauksmi par darbaroku trūkumu

Labrīt

Andris Vilks: Krīze vairākas jomas atkal atmetusi pelēkās ekonomikas zonā

Inese Zandere un Anita Paegle priecē bērnus ar jaunu grāmatu "Kaķis uz klavierēm"

Veltījums visiem kaķiem – Ineses Zanderes dzejoļu krājums «Kaķis uz klavierēm»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vairāk nekā 40 darbu autorei Inesei Zanderei iznācis dzejoļu krājums "Kaķis uz klavierēm", kas bagātīgi papildināts ar mākslinieces Anitas Paegles ilustrācijām. Grāmatā apkopoti daudzi liriski un jautri darbi, kas ir saistoši gan bērniem, gan pieaugušajiem.

Inese Zandere atklāja, ka grāmatas nosaukums radies, pateicoties četrkājainam mājdzīvniekam vārdā Fricis, kas dzīvo kādā mūziķu ģimenē: "Un viņiem mājās ir liels flīģelis, kuru kaķis kaut kādā ziņā uzskata, protams, par savu, bet nevis tikai tāpēc, ka uz tā var uzrāpties un pagulēt, bet tāpēc, ka pilnmēness naktīs kaķis mēdz pēkšņi uzlekt uz taustiņiem ar lielu troksni, bet ar tādu muzikālu troksni, jo viņš prot staigāt pa taustiņiem tā, ka tiešām atskan kaķu mūzika."

Grāmatā publicēti 23 dzejoļi, kuru vidū ir jautri skaitāmpanti un liriskas balādes. Septiņi dzejoļi ir jauni, bet pārējie apkopoti no rakstnieces daudzu gadu garumā sarakstītām grāmatām. Inese Zandere skaidro, ka jebkurš dzejolis, ievietots citā kontekstā, iegūst jaunu skanējumu un nozīmi. Krājumu bagātīgi papildina pazīstamās ilustrāciju  klasiķes Anitas Paegles darbi, kurus dzejniece augstu vērtē.

"Vienalga, vai tas būtu kaķis, kā šajā gadījumā, vai kādi citi pasaku tēli, bet viņa mēdz ievietot viņus ļoti konkrētā un ļoti interesantā kontekstā. Vai nu tie ir dažādi vēsturiski interjeri, teiksim, dažādi interesanti priekšmeti, vai arī ainavas vai pilsētvide," teic grāmatas autore.

Ilustrācijās pārsvarā ir attēlota Pārdaugavas vide, jo gan dzejniecei, gan māksliniecei tā ir tuva. Zīmējumi ir pilni ar detaļām, piemēram, darbā pie dzejoļa "Melnā runča pamošanās" redzamajai Āgenskalna tirgus ēkai var saskaitīt visus ķieģeļus, nemaz nerunājot par tādām detaļām kā ceļa zīmes, podos sastādītie augi un braucošas mašīnas. Bet katra zīmējuma galvenais elements ir nedabiski liels kaķis, kas raugās uz lasītāju. Dzejniece norāda, ka grāmatā attēlotie četrkājainie mājdzīvnieki gan bērniem, gan pieaugušajiem grib kaut ko pavēstīt: "Viņš, proti, kaķis, nav nekāds mincītis no sociālajiem tīkliem. Tas apnikušais, par ko visi ironizē.

Mans un Anitas Paegles ilustrācijās atrodamais kaķis var pateikt, ka kaķis mākslā ir pilnvērtīgs tēls ar tādām pašām tiesībām kā jebkuram citam."

Rakstniece Inese Zandere, izdevniecības "Liels un mazs" vadītāja Alīse Nīgale un mākslinie...
Rakstniece Inese Zandere, izdevniecības "Liels un mazs" vadītāja Alīse Nīgale un māksliniece Anita Paegle

Saņemot piedāvājumu no Ineses Zanderes uzzīmēt ilustrācijas grāmatai, māksliniece Anita Paegle atzīst, ka citus iesāktos darbus pametusi, jo dzejnieces darbi viņu ļoti iespaidoja. Dzejoļu krājuma ilustrācijām viņa veltījusi divus gadus. Mākslinieces darbnīcā var pamanīt simtiem dažāda lieluma skiču, kurās attēloti kaķi. Viņa stāsta, ka šīs četrkājainās radības viņai ir īpaši tuvas, tāpēc tās attēlo ne tikai grāmatu ilustrācijās, bet arī pastmarkās un pat Latvijas Bankas monētā. Tos zīmējot, viņa domā par simtiem kaķu, ko dzīvē ir sastapusi, jo īpaši par tiem, kuri nonākuši nelaimē, piemēram, ziemā pārsaluši un izsalkuši, bez astes vai ar traumētām acīm.

Dzejoļu krājums "Kaķis uz klavierēm" ir veltījums visiem kaķiem.

Pēc padarītā darba māksliniece atzīst, ka ir priecīga, tomēr tajā pašā laikā jūt arī skumjas: "Tu esi pieradis katru dienu celties, domāt tādā ritmā. Un tev patīk un ir interesanti. Tas nekas, ka ir uzzīmēts. Tagad, kad grāmatiņa ir iznākusi, prieks – tātad darbs padarīts, bet iedvesma vēl palikusi diezgan daudz."

Māksliniece piebilst, ka tagad ir laiks pabeigt iepriekš iesāktos zīmējumus. Savukārt Inese Zandere stāsta, ka pašlaik strādā pie vairākiem darbiem, kuru vidū ir arī trešais – noslēdzošais – stāsts par leģendārā ebreju glābēja Žaņa Lipkes ģimeni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti