LTV1 piedāvā īpašu Ojāra Vācieša 80.jubilejas programmu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Godinot izcilo latviešu dzejnieku Ojāru Vācieti 80.jubilejā, LTV1 šomēnes piedāvās īpašu programmu ar videofilmu „Vārds – Ojārs Vācietis", muzikālo izrādi „Vācietis. Novembris. Klavierkoncerts", viņa personībai un daiļradei veltītu raidījumu „100g kultūras. Nacionālie dārgumi", bet 5.decembrī – LTV režisores Mārītes Balodes jaunāko portretfilmu par Ojāru Vācieti.

Dzejnieka Ojāra Vācieša dzimšanas dienā, 13.novembrī, pulksten 16.20 LTV1 piedāvās pirms desmit gadiem tapušo videofilmu „Vārds – Ojārs Vācietis". Režisora Ģirta Nagaiņa filma ir aizraujošs ceļojumu dzejnieka pasaulē, jaunībā un mīlestībā – cilvēka gara pasaulē un piedzīvojums vienas vasaras garumā.

Savukārt pulksten 23.15 Ojāra Vācieša lirika atklāsies muzikālajā izrādē "Vācietis. Novembris. Klavierkoncerts", kas tapusi kā veltījums dzejnieka 70 gadu jubilejā, sadarbojoties Dailes teātrim un Latvijas Radio korim. Izrādē Ojāra Vācieša dzeja sintezēta ar komponista Artura Maskata mūziku 11 pianistu un akardeonista izpildījumā, kā arī Latvijas Radio kora dziedājumu un Dailes teātra aktieru darbu. Muzikālās izrādes režisors - Mihails Gruzdovs, libreta autori - Inga Ābele un Mihails Gruzdovs, diriģents un muzikālais vadītājs - Sigvards Kļava.

Ojāra Vācieša jubilejai LTV1 veltīs raidījumu „100g kultūras. Nacionālie dārgumi" ceturtdien, 14.novembrī, pulksten 17.15. „Māksliniekam vienmēr jābaidās būt visiem garšojošam. Mākslas vēsture ir pilna ar piemēriem, kad visiem garšojošā pastāvēšana beidzas reizē ar viņa fizisko eksistēšanu", teicis dzejnieks. Pats viņš tika gan mīlēts un slavēts, gan nīsts un pāļāts, taču viņa dzejas īpašo poētisko intensitāti un personības jaudu neviens nevarēja un joprojām nevar noliegt. Vācieša 80.dzimšanas dienu svinēsim kopā ar dzejnieku Knutu Skujenieku un Edvīnu Raupu, literatūrzinātnieku Raimondu Briedi, muzikoloģi Ingrīdu Zemzari, komponistu Arturu Maskatu un Jāni Lūsēnu.

Sākot no 5.decembra, mēneša garumā LTV1 ceturtdienās pulksten 21.15 piedāvās jaunu portretfilmu izlasi, ko atklās LTV režisores Mārītes Balodes jaunākā, Ojāram Vācietim veltītā videofilma. LTV arhīva kultūras dārgumos glabājas neaizstājama vērtība - raidījums ar Ojāru Vācieti „Dažāda garuma stundas". Toreiz savas dzīves pēdējā gadā dzejnieks svinēja 50.jubileju, raidījumā lasot dzeju un atbildot uz dzīves pamatjautājumiem. Šobrīd topošās videofilmas pamatuzdevums ir „dažāda garuma gadi", lai sasauktos ar to laiku un tagadni, lai redzētu, kā liktenis spēlējies ar cilvēkiem - kā dzīvo dzejnieka dēls un mazdēls, vai un kā skan Ojāra Vācieša dzeja.

LTV portretu filmu izlasē decembrī redzēsim arī dokumentālas filmas par Austru Pumpuri, Jāzepu Vītolu, Laimu Jansoni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti