Grāmatu stāsti

Saruna ar Annu Žīguri, LALIGABAs uzvarētāja Inga Ābele un romāns "Deverilu pils meitas"

Grāmatu stāsti

Anitas Mellupes "Ar Olaini sirdī" un bilingvālais "Trillium" lībiešu un angļu valodā

Rakstniece Inga Ābele: Katra reize ir kā no jauna – ikreiz ir neparedzamības sajūta

Literatūras balvas ieguvēja Inga Ābele: Varu doties tālāk

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

"Sajūtu ziņā manī ir milzīga pateicība – jo bija gana prieka, bija gana grūtuma, un tagad ir tāds punkts, ka varu doties tālāk," saka rakstniece Inga Ābele mirkli pēc Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) saņemšanas prozas kategorijā par romānu "Duna".

Nesen viņa pabijusi arī Starptautiskajā Londonas grāmatu tirgū un tagad smej, ka piedzīvotais Londonā bijis kā kucēna iemešana ūdenī: "Kolēģi, kuri tur jau bijuši un strādājuši, visu zināja, taču man tas bija, kā piepeši uzkāpt paugura galā un ieraudzīt, ka atkal priekšā mākoņi, jauns horizonts, jauni draugi un iepazīšanās."

Inga Ābele un viņas grāmata "Duna"
Inga Ābele un viņas grāmata "Duna"

Vaicāta, ko īsti nozīmē latviešu rakstniekam nokļūt citā tautā, citā vidē, lai, neskatoties uz valodas atšķirībām, parādītu, kādi esam, Inga Ābele teic tā: "Drīzāk uz to skatos kā neierobežotu domu laukumu, kurā var iegūt sarunbiedrus. Un tas tā vienmēr arī notiek.

Un tad nav svarīgi, kādā valodā tu runā, jo tas viss notiek ļoti personiski – nav iespējams to padarīt par obligātu procesu.

Tas vai nu notiek, vai nenotiek."

Vai panākumi kaut ko mainījuši rakstnieces misijas apziņā? "Tā nevarētu teikt… Kaut arī iepriekš esmu bijusi grāmatu izstādēs Leipcigā un Gēteborgā, tāpat LALIGABAs balvu esmu saņēmusi arī par "Klūgu mūku”, nevaru pie tā pierast – katra reize ir kā no jauna, ikreiz ir neparedzamības sajūta. Nu, nevar iestaigāt to taku – tu ej to ceļu, kas rodas zem tavām kājām brīdī, kad tu to ej.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti