Labrīt

Vai arī Latvijā sagaidāmas modernas pacientu tiesību aizsardzības iezīmes?

Labrīt

Čehija prezidentūrā ES koncentrēsies uz drošību, digitālo un zaļo pāreju

Sērijā "Konservatīvās domas bibliotēka" izdots Patrika Denīna darbs par liberālismu

«Konservatīvās domas bibliotēkā» izdota grāmata par liberālismu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Iet dziļumā un kliedēt klišejiskus priekšstatus par sabiedrībā populāriem jēdzieniem un parādībām ir viens no nesen aizsāktās grāmatu sērijas "Konservatīvās domas bibliotēka" mērķiem. Gada sākumā latviskā tulkojumā klajā nāca britu filozofa Rodžera Skrūtona grāmata, kas dziļi un pamatīgi skaidroja, kas ir konservatīvisms. Šobrīd savukārt lasītājiem nodots amerikāņu pētnieka Patrika Denīna darbs, kas pievēršas liberālisma jēdziena analīzei.

Grāmatu sērijas "Konservatīvās domas bibliotēka" viens no mērķiem ir idejiski bagātināt Latvijas intelektuālo telpu. Sērijas grāmatas nav meditatīva un atslābinoša lasāmviela, gluži otrādi – tās no lasītāja prasa nopietnu iedziļināšanos, gatavību sevis izpētei un arī paškritikai – atzīst sērijas zinātniskais redaktors, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātes profesors, filozofijas doktors Raivis Bičevskis: "Tas tik tiešām ir mēģinājums ar to tekstu palīdzību, kas tiek šajā sērijā publicēti, paraudzīties uz Eiropas kultūras šodienu. Paraudzīties arī ļoti kritiski, es gribētu uzsvērt – paškritiski, un acīmredzot arī saprast, ka paškritika ir spēka izpausme. Tas, kurš nav spējīgs uz paškritiku, laikam nebūs arī spējīgs uz ironiju par sevi un nebūs spējīgs saredzēt, vai atrodas uz būtības vai nebūtības ceļa."

Kritisks, bet arī dziļi izvērtējošs ir arī Patrika Denīna skats grāmatā "Kāpēc liberālisms cieta neveiksmi". Denīns ir politisko zinātņu pētnieks, profesors Notrdamas Universitātē Amerikā. Viņa pirmās trīs grāmatas bija vairāk zināmas profesionāļu lokā, bet pirms sešiem gadiem iznākusī grāmata, kurā apskatīts liberālisms, ieguva pašam autoram negaidīti lielu popularitāti un virkni tulkojumu citās valodās, tagad arī latviski.

Grāmatas literārā redaktore Agnese Irbe uz jautājumu, kā uztverams grāmatas nosaukums, jo šķiet jau, ka liberālisms nav pat ne tuvu savam norietam, atbild, ka Denīna pārliecība ir – liberālisms jau patiešām ir cietis neveiksmi, un nevis tāpēc, ka tas neīstenojās, bet tieši tāpēc, ka tas piepildīja savu ieceri un ir iekritis paša izliktās lamatās: "Pēc Patrika Denīna domām,  liberālisma izraisītās pataloģijas ir pārāk spēcīgas šobrīd. Viņš redz no tautu puses, no vienkāršo cilvēku puses, no nabadzīgo cilvēku puses, no bērnu vecāku puses aizvien lielāku protestu pret to, kā valstis un sabiedrības tiek vadītas. Kā pēdējo spilgtāko piemēru var minēt, ka tagad arī cilvēka dzimums tiek pārdefinēts, ka zēns vai meitene vairs nav bioloģiskas kategorijas, bet sociāls konstrukts un definīcija. Šī liberālisma ideoloģijas izraisītās netaisnības kļūst aizvien labāk redzamas."

Agnese Irbe
Agnese Irbe

Denīns savā grāmatā pievēršas daudziem liberālisma aspektiem, tā izcelsmei, attīstības posmiem, ietekmei uz izglītību, zinātni, kultūru un citām dzīves sfērām. Arī atšķirībai starp jēdzieniem "brīvība" un "liberālisms", uzsverot – brīvība ir jēdziens, kas pazīstams kopš antīkajiem laikiem, bet liberālisms ir ne vairāk kā pāris simtus gadu veca parādība un tā izcelsme ir saistīta ar brīvības dabas pārdefinēšanu.

Agnese Irbe turpina: "Antīkajā un kristīgajā civilizācijā, kas ir arī visas Rietumu pasaules pamats, jēdziens "brīvība" nozīmē spēju valdīt pār sevi. Tā ir klasiskā tēze, ko mēs atrodam Platona, Aristoteļa, viduslaiku autoru darbos. Cilvēkam nebūt vergam, bet būt brīvam nozīmē spēt valdīt pār saviem zemākajiem impulsiem, iegribām. Un pirms 250 gadiem, dzimstot liberālismam, kas ir politiska ideoloģija, vārds "brīvība" kļuva par – brīvība darīt to, ko tu gribi. Tas pazaudēja objektīvo sajūgtību ar valdīšanu pār savām dziņām. Denīns visas grāmatas garumā izvērš šo argumentu, redzot, ka mūsu politiskās iekārtas veidojums ir balstīts dažādu indivīdu subjektīvo vēlmju apmierināšanā."

Lai arī ar kritisku skatu, Denīna izteiksmes veids ir ļoti korekts un adresēts visplašākajam interesentu lokam, teic Agnese Irbe:

"Gribas ieteikt šo grāmatu arī tiem lasītājiem, kas sevi uzskata par pārliecinātiem liberāļiem un kas izlasīs un teiks – nē, es Denīnam nepiekrītu nekādā ziņā, viņš kļūdās.

Grāmata ir uzrakstīta ārkārtīgi inteliģentā, korektā, pārdomātā veidā, kas nekādā veidā neaizskar cilvēkus, kam ir cits skatījums, un, manuprāt, tādā ziņā tas ir vērtīgs pienesums debatēm."

Par vērtīgu pienesumu mūsu domas telpai grāmatu sēriju "Konservatīvās domas bibliotēka" uzskata dzejniece un publiciste Liāna Langa: "Man pašai ir tāda sajūta, ka bija tāds moments, ka mūsu esības, mūsu civilizācijas, mūsu sabiedrības kuģis bija ļoti, ļoti sasvēries uz vienu pusi, uz viena sāna un jau sāka grimt. Un tad parādījās vietne "Telos", parādījās šī izdevniecība "Kodoka", un notika mazliet tāda sabalansēšanās, tas kuģis pacēlās un nenogrima. Attiecībā uz šo Patrika Denīna grāmatu, es jau pirms kāda laika iepazinos ar tās fragmentiem, un man tā bija kā atklāsme, ka beidzot ar šī autora starpniecību, arī kāds mūsu kultūrtelpā paraugās uz liberālismu ar distanci, kritisku aci un analītisku skatījumu."

Drīzumā grāmatu sēriju turpinās arī austriešu un britu ekonomista, Nobela prēmijas ekonomikā laureāta Frīdriha Hajeka grāmatas "Ceļš uz kalpību" izdevums latviešu valodā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti