«Kilograms kultūras»: Kategorija «Literatūra»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Vēl līdz trešdienas, 17.janvāra, pusnaktij varat balsot par Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un lsm.lv gada balvas “Kilograms kultūras” nominantiem. Latvijas Televīzijas, Latvijas Radio un lsm.lv gada balvai “Kilograms kultūras 2017” literatūrā izvirzītos nominantus vieno laiks un vēsture. Aizvadītajā gadā latviešu literatūrā īpaši izceļas atskati uz vēstures tēmām, saskata neatkarīgais eksperts literatūrzinātnē Arnis Koroševskis.

„Annas Auziņas dzejas krājumu “Annas pūra govs” tika publicēts latviešu dzejai ārkārtīgi blāvā un neizteiksmīgā gadā, un šo tukšumu aizpilda Annas Auziņas spēlēšanās ar valodas iespējām un formas daudzveidību, tas būs viens no tiem krājumiem, uz kuru varēsim atskatīties pēc vairākiem gadiem kā uz darbu, kurš ļoti interesantā veidā uzrāda šī laika cilvēka skatījumu uz pasauli,” uzskata literatūrzinātnieks Arnis Koroševskis.

Divus no „Kilograms kultūras” nominantiem vieno vēsturisko romānu sērija „Mēs. Latvija, XX gadsimts”. Rakstnieces Ingas Ābeles romānā  “Duna” aptverts viens no traģiskākajiem periodiem – Otrais pasaules karš un 1949. gada represijas. Savukārt Arno Jundze romānā “Sarkanais dzīvsudrabs” apcerējis neseno, deviņdesmito gadu, vēsturi.

"Ingas Ābeles “Duna” nav labākais autores darbs, taču tas ir viens no spēcīgākajiem sērijā “Mēs. Latvija, XX.gadsimts” un ļoti daudz ko pasaka par Ingas Ābeles spējām," norāda Koroševskis. "Arno Jundze romānā “Sarkanais dzīvsudrabs” beidzot tiek galā ar to, ar ko viņš īsti nespēja tikt galā savos iepriekšējos darbos, proti, pārliecinoši atskatīties uz salīdzinoši neseno vēsturi, kas viņam iepriekš nebija tik mākslinieciski augstvērtīgi izdevies. Tas paņēmiens, kā Jundze strukturē šo romānu, ir brīnišķīgs, pietiekami konspektīvi un vienkāršiem līdzekļiem, viņam tas izdodas pārliecinoši."

Savukārt ceturtais "Kilograms kultūras" žūrijas izvēlētais nominants ir pavisam no cita žanra – tā ir apgādā “Zvaigzne ABC” izdotā Egila Ventera kriminālprozas izlase “Poseidona galva”.

"Egila Ventera izlasi “Poseidona galva” es, atklāti sakot, negribētu vērtēt kā veiksmīgi veidotu izlasi, jo tajā aptvertie īsprozas darbi mākslinieciskā ziņā ir ļoti dažādi," atzīst Koroševskis. "Tā kriminālā līnija ir diezgan nosacīta, vairāk Egilu Venteru interesē cilvēku savstarpējās attiecības."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti