Kultūras ziņas

Sākas "Latvijas Koncertu" jaunā sezona

Kultūras ziņas

(Zīmju valodā). Kultūras ziņas

Izdod Oksanas Zabužko grāmatu "Visgarākais ceļojums"

Februāris nav beidzies. Ukraiņu rakstnieces Oksanas Zabužko grāmata «Visgarākais ceļojums» izdota latviski

Latvijas Laikmetīgā mākslas centra mākslas un filozofijas darbu tulkojumu sērijā izdota ukraiņu rakstnieces Oksanas Zabužko grāmata "Visgarākais ceļojums" Kristapa Vecgrāvja tulkojumā. Grāmatas atvēršanas svētkos notika tikšanās ar autori.

Ukraiņu rakstnieces Oksanas Zabužko grāmatas "Visgarākais ceļojums" nosaukumā ietverta vārdu spēle. Jo, dodoties komandējumā dienu pirms Krievijas iebrukuma pērn 24. februārī, autore nevarēja iedomāties, ka tas izvētīsies viņas pašas garākajā ceļojumā un tiks uzrakstīta grāmata, kur personiskās atmiņas savijas ar kritisku analīzi un vēsturisko fonu.

"Tas ir mans mēģinājums izskaidrot pašreizējā Krievijas kara Ukrainā vēsturisko un kultūras kontekstu, kas iesniedzas pat 18. gadsimtā. Konteksts paskaidro, kāpēc šis karš ir par Rietumu civilizācijas izdzīvošanu un kāpēc mēs nevaram to zaudēt. Ar "mēs" es domāju – mēs Ukrainā, mēs Eiropā. Un kāpēc šī kara rezultātā Krievijas impērija ir ne tikai jāsagrauj, bet arī kara rezultātā jāsadala, jo tā ir 21. gadsimta apstākļiem neadekvāta agresorvalsts impērija," skaidroja autore.

Ukrainu rakstnieces grāmata jau piedzīvojusi astoņus tulkojumus kopš grāmatas prezentācijas Gēteborgas grāmatu mesē pērn. Latviešu valodā to izdevis Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs.

"Ir ļoti svarīgi latviešu lasītājiem saņemt šo grāmatu, jo pašreiz ir tāda sajūta, ka mēs jau esam noguruši no šī kara un redzam, ka Rietumeiropā ļoti daudz parādās šī retorika: cik tad mēs varam atbalstīt Ukrainu, kad tas beigsies? Un ļoti interesanti ir, ka Oksana Zabužko saka, tā ir kara 60. diena, kad viņa saka: "Šodien ir 83. februāris", ka februāris nekad nav beidzies, tas tā kā tāds mūžīgais februāris, ka mēs esam iesprostoti šajā februārī. Man liekas, ir svarīgi nezaudēt šo sajūtu un visu laiku atcerēties, ka mēs esam tai februārī un, kamēr nepārstāsim cīnīties un atbalstīt Ukrainu, tad mēs tur arī iesprūdīsim," uzsvēra Latvijas Laikmetīgās mākslas centra direktore Solvita Krese.

Grāmatu ukraiņu rakstniece Oksana Zabužko sāka rakstīt pēc izdevēju aicinājuma izskaidrot Rietumu sabiedrībai šī kara cēloņus: "Tas bija uzaicinājums no itāļu izdevējiem, kuri sazinājās ar manu starptautisko aģentu nedēļu pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 24. februārī un lūdza mani uzreiz izveidot brošūru, garu eseju, kas Rietumu sabiedrībai, valstu līderiem palīdzētu saprast visu, ko ir palaiduši garām. Jo viņi nebija pievērsuši uzmanību, ka karš sākās jau 2014. gadā, kopš tā laika tas nav ticis pārtraukts. Viņiem neinteresēja šī "iesaldētā situācija" kaut kur Ukrainas austrumos. Viņi no tā neko nesaprata, kā un kāpēc tas notiek. Pirmie zvani, ko es saņēmu no Rietumu medijiem, bija ar jautājumu – vai jūs domājat, ka Putins ir traks? Ko viņš grib? Protams, man bija jāatbild uz šiem jautājumiem, jāpaskaidro. Man ir ap 20 dažādu žanru grāmatu, bet šī ir pirmā, ko es rakstīju pēc Rietumu izdevniecības pasūtījuma. Un es redzu šo grāmatu kā savu ieguldījumu kara risināšanā."

Ieņēmumi no grāmatas pārdošanas tiks ziedoti labdarības organizācijai "United 24" Ukrainā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti