Dzejai bijis labvēlīgs gads. Pasniegs žurnāla «Domuzīme» Dzejas balvu

Jau nedēļu norisinās starptautiskais dzejas festivāls "Dzejas dienas", kur divu nedēļu laikā rīko dažādus ar dzeju saistītus pasākumus. Viens no tiem ir žurnāla "Domuzīme" ikgadējās Dzejas balvas sarīkojums, kas notiks piektdien, 8. septembrī, kurā paziņos ne tikai galvenās balvas ieguvēju, bet kopā ar krājumu autoriem lasīs dzeju un atvērs arī žurnāla "Domuzīme" šī gada ceturto numuru.

Žurnāla "Domuzīme" Dzejas balva 2023
00:00 / 05:13
Lejuplādēt

Žurnāla "Domuzīme" Dzejas balvu pasniedz jau trešo gadu, un šogad uz to pretendē latviešu oriģināldzejas krājumi, kas izdoti no 2022. gada septembra līdz 2023. gada augustam.

"Esmu ļoti priecīga par šo nomināciju, dzejoļu grāmata ir tapusi septiņu gadu laikā," uzsvēra Iveta Šimkus, kuras dzejoļu krājums "debesu gruntsūdeņi" ir starp nominantiem "Domuzīmes" Dzejas balvai.

Šis ir dzejnieces trešais dzejoļu krājums, un no iepriekš izdotajiem, proti, "Prombūtne" (2007) un "pēc tam" (2016), "debesu gruntsūdeņi" autori un lasītāju ieliek pavisam citā perspektīvā.

Kā uzsver pati autore: "Kamēr tie dzejoļi top, tikmēr ir jāraksta." Šobrīd tas jau ir kļuvis par tādu kā dabisku dzīves izpausmi. Bez dzejoļiem Iveta Šimkus raksta arī stāstus, esejas un recenzijas. Tāpat ir strādājusi dažādās Latvijas skolās un augstskolās par latviešu valodas, literatūras, filozofijas un kultūras vēstures pasniedzēju.

"Grāmatā ir vairākas nodaļas, esmu mēģinājusi veidot tādu zināmu kompozīciju vai struktūru, kas, protams, sakņojas manās pārdomās, idejās, un acīmredzot katram lasītājam būs savs redzējums, kāpēc tas tā ir. Tā ir tāda cilvēka būšana pasaulē, versija par to, kā tas ir, kas šī pasaule ir un kas ir cilvēks, un kādi ir šie elementi, kas varētu būt bijuši pirmpamats mūsu tādā pasaules veidojumā," teica dzejniece.

"Domuzīmes" Dzejas balvai nominēti ir arī tādi dzejoļu krājumi kā Ilmāra Šlāpina "never", Marta Pujāta "Dāma baltos džinsos", Andra Ogriņa krājums "par bites tiesu" un arī divas debijas – Lindas Gabarajevas "Apļi" un Kaspara Zalāna "Telegrammas". Kopumā balvai saņemti 15 pieteikumi.

Par "Domuzīmes" Dzejas balvas nozīmīgumu Iveta Šimkus sacīja: "Es domāju, ka ir ļoti labi, ka tajā brīnišķīgajā kompānijā, kurā esmu, ir dažādi dzejnieki un krājumi, un tieši tas ir vislabākais, kas vien var būt – dažādība. Šāda izlase, ko veidoja "Domuzīme", ir jābūt šīm dažādajām dzejas balsīm. Tas noteikti palīdzētu mums ieraudzīt kopējo tendenci pasaulē – tā vairāk nevis sacensties, bet priecāties un ieraudzīt tos atradumus."

"Domuzīmes" Dzejas balvas saņēmējs iegūs radošo stipendiju jauna dzejoļa krājuma rakstīšanai, reklāmas iespējas žurnālā "Domuzīme", izdodot jauno krājumu, kā arī īpašu sudraba piespraudi, kurā iegravēts asteres zieds.

Kā radās ideja par balvu, skaidroja žurnāla "Domuzīme" Dzejas balvas žūrijas priekšsēdētājs Jānis Vādons: "Mums, žurnāla redakcijā, radās doma, ka mēs arī varētu dot savu artavu Dzejas svētku mēnesī un no mūsu skatījuma puses katru gadu konstatēt, kas tad ir bijuši tie interesantākie, vērtīgākie dzejas krājumi latviešu oriģināldzejas jomā."

Vēl žūriju šogad pārstāv arī dzejnieki Edvīns Raups, Sintija Kampāne-Štelmahere un vēsturnieks Mārtiņš Mintaurs.

Kā atzina Jānis Vādons,

balvai nominētos dzejas krājumus vieno visdrīzāk tikai izdošanas gads, jo poētiski, saturiski un autoru skatījuma ziņā darbi ir ļoti interesanti un atšķirīgi,

tāpēc ne tikai lasītājiem dzejā ir bijis labs un labvēlīgs gads, bet arī žūrijai ir bijušas plašas, garas un arī sarežģītas diskusijas par to, kas tad būs "Domuzīmes" Dzejas balvas ieguvējs.

"Tie kritēriji, no vienas puses, protams, ir – mēs varam vērtēt spilgtumu, jaunu kvalitātes līmeni iepriekšējo krājumu kontekstā, bet noteikti, ka beigu beigās, tas ir diskusijas veidā, ka mēs nonākam pie kopsaucēja, jo faktiski mēs izvairāmies no vienkāršas nobalsošanas, jo laikam mākslas darbs īsti nepakļaujas tādai matemātiskai formulai. Mēs vienmēr cenšamies savstarpēji vienoties, bez izteikta balsojuma, kas tad būs tas balvas saņēmējs, lai visi daudzmaz piekristu un saprastu, kāpēc mēs galu galā pie tāda kopsaucēja nonācām," atzīmēja žūrijas priekšsēdētājs.

Vādons norāda, ka žurnāla Dzejas balva nav tikai iemesls, lai priecātos un svinētu labākos dzejas darbus: "Es domāju, ka tur ir arī profesionāls moments, jo, no vienas puses, tur ir konkurence, bet, no otras puses, tas ir arī tāds konteksta veidotājs, kas šo dzejas procesu varbūt arī padara aktīvāku, redzamāku un līdz ar to veicina iekšējās norises, kas tiešos un netiešos veidos sekmē mūsu literatūras gan aktivitātes, gan kvalitātes līmeni."

Pērn "Domuzīmes" Dzejas balvu ieguva Elīna Bākule-Veira par dzejas krājumu "Tas ods meklē mani kopš 1981. gada", savukārt 2021. gada balvas ieguvēja bija Liepa Rūce par dzejas krājumu "Atspulga balss".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti