Atklās dokumentālo stāstu un dzejas krājumu «Neviens tev neticēs» par vardarbību ģimenē

Literatūras žurnāls "Punctum" un dokumentālais projekts "Lietisko pierādījumu muzejs" aicina uz grāmatas "Neviens tev neticēs" atvēršanu piektdien, 8. decembrī, pulksten 19.00 Latvijas Mākslas akadēmijas Jaunajā korpusā (Kalpaka bulvārī 13). Krājums "Neviens tev neticēs" būs pirmā grāmata latviešu valodā ar tik daudz autoru dalību, kas pievēršas vardarbības ģimenē tēmai. Atvēršanas pasākumā notiks autoru lasījumi, informēja grāmatas veidotāji.

"Neviens tev neticēs" ir dokumentālo stāstu un dzejas krājums, kura uzmanības centrā ir vardarbības pieredze ģimenē un intīmajās attiecībās. Ideja par grāmatu radās 2021. gada vasarā pēc lasījumiem "Punctum" literatūras festivālā, kuros pirmo reizi satikās latviešu dzejnieki un "Lietisko pierādījumu muzeja" dalībnieces – vardarbībā cietušas sievietes. Grāmata tapusi, apliecinot nepieciešamību publiski runāt par šo pieredzi, lai tādējādi iedrošinātu cietušos, mainītu sabiedrības izpratni, zināšanas un attieksmi pret vardarbību.

Krājumā apkopoti Latvijas, Igaunijas un Polijas sieviešu personiski stāsti no "Lietisko pierādījumu muzeja" kolekcijas un latviešu un britu literātu jaunradīta dzeja par vardarbīgām attiecībām. Kopā grāmatas veidošanā ir iesaistīti 29 autori, tostarp Latvijā pazīstami un apbalvoti dzejnieki kā Lote Vilma Vītiņa, Madara Gruntmane, Ieva Viese-Vigula, Aivars Madris, Ligija Purinaša, Anna Belkovska, Roberts Vilsons un citi. Grāmatā ir izmantotas dažādu autoru fotogrāfijas no "Lietisko pierādījumu muzeja" izstādēm Rīgā, Varšavā un Tallinā.

Grāmatas iznākšanu atbalsta Lielbritānijas vēstniecība Rīgā, kā arī daudzi privāti ziedotāji, kas šovasar atsaucās ziedojumu vākšanas akcijai, ko uzsāka "Punctum festivāla 2023" performance-klusie lasījumi "Pieskaries ēnai!" Rīgas publiskajā telpā. Grāmatas sastādītājas un redaktores – Laura Brokāne un Laura Stašāne, vizuālās identitātes autore – Anete Krūmiņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti