Kultūras rondo

Dokumentālā filma "Leiputrija" festivālā "2Annas". Stāsta režisore Laila Pakalniņa

Kultūras rondo

Aktrise ar etnomuzikoloģes diplomu. Sazināmies ar Zani Jančevsku

Pieprasījums vairākkārt pārsniedz iespējas. VKKF padomes priekšsēdētājs Valts Ernštreits

VKKF gada pirmajā konkursā pieprasītais finansējums vairākkārt pārsniedzis iespējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Covid-19 pandēmijas apstākļos ievērojami augusi kultūras nozares aktivitāte un projektu kvalitāte Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) konkursos – tā 26. februārī pēc pirmā šī gada regulārā projektu konkursa noslēguma sacīja fonda padomes priekšsēdētājs Valts Ernštreits. Šogad pieprasītais finansējums sasniedzis teju astoņus miljonus eiro salīdzinājumā ar 5,8 miljoniem pirms gada. Atbalstīt varēja projektus tikai par pusotru miljonu eiro, tāpēc ekspertu darbs projektu atlasē bijis ļoti smags, atzina Ernštreits. Aktivitātes pieaugumu viņš saista ar lielo neskaidrību par atbalstu kultūras nozarei, kāds valdīja šā gada sākumā.

Kā ziņots VKKF mājaslapā, pirmajā 2020. gada regulārajā konkursā no 1455 projektu pieteikumiem atbalstu saņēmuši 530. Pieprasītais finansējums kopā visās nozarēs bijis 7 929 442,00 eiro, savukārt piešķirtais finansējums – 1 513 977,00 eiro.

VKKF padomes priekšsēdētājs Valts Ernštreits par gada pirmo konkursu
00:00 / 00:46
Lejuplādēt

“Lai kā varbūt dažas skaļākās nozares mēs dzirdam stāstām, cik grūti iet vienai vai otrai nozarei, krīze skar ikvienu,” norādīja Ernštreits. “Viņa skar visu kultūras nozari, un nav tā, kā varbūt šur tur ir publiski izskanējis: kāda māksliniekiem problēma, viņi sēž mājās un zīmē! Bet viņi jau izstādīties nevar. [..]

Ekspertu komisiju darbu viennozīmīgi apgrūtināja tas, ka bija ļoti maz nekvalitatīvu projektu. Tas nozīmē, ka konkurence salīdzinājumā ar pagājušo gadu bija vēl lielāka.

Projekti bija gan labi sarakstīti, gan pilni ar labām idejām.”

Valsts kultūrkapitāla fonda budžets dažādu Covid-19 atbalsta mehānismu ietekmē pērn pieauga no 10 līdz 17 miljoniem eiro. Arī šogad piešķirts papildu finansējums, toskait radošo personu atbalstam, kultūras iestāžu ilgtspējai un nākotnes kultūras satura radīšanai.

“Sācies jauns gads un kultūras jomā ir ļoti daudz neziņas par to, kas vispār notiks, kā šis gads kultūras nozarei izskatīsies. VKKF kā galvenais kultūras projektu [atbalsta] mehānisms valstī, protams, ir tas, uz ko visi skatās cerībā iegūt finansējumu savām idejām,” Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” norādīja Valts Ernštreits. Viņš pieļauj, ka pirmā konkursa pieprasījums varētu būt bijis pat vēl lielāks, ja tajā piedalītos vairākas ikgadējas kultūras norises, kuras šogad, visticamāk  ierobežojumu dēļ, nolemts nerīkot.

Paralēli regulārajiem kultūras projektu konkursiem, radīti arī jauni mehānismi, kas nozarei sniedz atbalstu pandēmijas laikā. Ernštreits atzīmēja: “Šobrīd neveiksmīgi sagadījies, ka pirmais projektu konkurss nav nācis vienā solī ar citiem atbalsta mehānismiem, tāpēc šo finansējumu uztver kā iespēju kultūras nozarei strādāt krīzes apstākļos.”

Viņš neizslēdz iespēju, ka konkurence pirmajā kultūras projektu konkursā būtu bijusi mazāka, ja paralēli darbotos arī visi pandēmijas laika atbalsta mehānismi.

Šobrīd “gaidīšanas režīmā” ir trīs VKKF atbalsta mehānismi. Plānots, ka tuvākajā laikā tiks izsludināts jaunais “Radošo personu nodarbinātības programmas” modelis. “Iepriekšējā gadā šai programmai bija divas kārtas. Tagad – uzlabotā veidā – šī programma radošām personām būs pieejama gan par laika periodu no 1. janvāra līdz marta beigām, gan par otru periodu no aprīļa līdz jūnijam,” paskaidroja Valts Ernštreits. Tāpat drīzumā varētu gūt pilnīgu skaidrību par nākotnes kultūras piedāvājuma veidošanas mērķprogrammas galējo veidolu, kas pērn darbojās ar nosaukumu “Nākotnes kultūras piedāvājuma veidošana visās kultūras nozarēs”. Tajā būs pieejami aptuveni trīs miljoni eiro. VKKF padomes priekšsēdētājs cer, ka pēc aptuveni pusotra mēneša šo programmu varēs vērt vaļā, un, iespējams, ka tie, kuri regulārajā projektu konkursā savām idejām atbalstu neguva, to varēs saņemt šeit.

Trešais “gaidīšanas režīmā” esošais atbalsta mehānisms ir mērķprogramma "Covid-19 ietekmēto kultūras institūciju ilgtspēja”. Atbalsta pasākums stāsies spēkā un finansējuma piešķiršana tiks uzsākta tikai pēc pozitīva Eiropas Komisijas lēmuma pieņemšanas. Ja lēmums būs pozitīvs, VKKF konkursu varētu izsludināt martā. 

Tikmēr ar mērķi atbalstīt kultūras pasākumu rīkotājus, kuri Covid-19 valstī noteikto ierobežojumu dēļ bija spiesti atcelt izziņotos publiskos kultūras pasākumus, darbojas atbalsta programma "Kultūras pasākumu rīkotāju biļešu kompensācija".

Pagājušā gada decembrī Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” VKKF direktors Edgars Vērpe stāstīja, ka fonda darba apjoms krīzes laikā ir vismaz dubultojies.

Valts Ernštreits apstiprināja, ka šogad VKKF darba apjoms nav mazinājies, vien nu ar Kultūras ministriju un Finanšu ministriju iesāktas aktīvas sarunas par papildu finansējuma piešķiršanu fonda administratīvās veiktspējas celšanai.

Iespēju robežās VKKF darbinieki cenšas iesaistīties arī atbalsta programmu pilnveidē, lēmumu apspriešanā. Ernštreits uzsvēra: “Pirms galīgo lēmumu virzīšanas tālāk, būtu ļoti apsveicami, ja šie lēmumi tiktu pārrunāti arī ar tiem, kam šī nauda pēc tam būs jāadministrē, jāsadala, kā arī jārunā ar cilvēkiem, institūcijām, kas šo finansējumu saņem.”

VKKF padomes priekšsēdētājs šo laiku neraksturotu tikai kā vienu vienīgu nozares cīņu par izdzīvošanu: “Krīze ļoti bieži rada jaunus produktus, jaunas pieejas un veidus. Man ļoti gribas cerēt, ka kultūras nozare no šīs situācijas iznāks tikai stiprākā. Protams, viss ļoti lielā mērā atkarīgs no tā, cik saliedēti, organizēti notiks kopējie pandēmijas apkarošanas procesi valstī.” Pašreizējo situāciju, kādā atrodamies ar Covid-19 izplatības ierobežošanu, Ernštreits vērtē kā tuvu ne spīdošu. Viņaprāt, kultūras nozare var palīdzēt sadziedēt tās rētas, ko sabiedrībā atstāj pandēmijas laiks, bet par to, lai šis krīzes laiks beigtos, ir jārūpējas citiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti