Kultūras ziņas

Kristīne Opolais – starp Tosku, Karmenu un kino

Kultūras ziņas

Izstāde "Karalis un vilki" Rīgas Sv. Pētera baznīcā

Mārīti Balodi atceroties

Viņa kalpoja televīzijai un teātrim. Režisori un žurnālisti Mārīti Balodi atceroties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Viņa kalpoja televīzijai un teātrim! – tā par ilggadējo režisori, redaktori un žurnālisti Mārīti Balodi izsakās viņas kolēģi un laikabiedri. Balodes ieguldījums televīzijas arhīvā ir simtiem stundu ilgs materiāls par Latvijas teātriem, filmas par dažādām personībām, izrāžu ieraksti, kā arī raidījumu cikli "Spēlmaņu cilts" un "Teātris.zip". Šajās dienās Mārītei Balodei apritētu 70 gadu. Pieminot pirms četriem gadiem mūžībā aizgājušo kolēģi, Latvijas Televīzijas programmā iekļautas Balodes veidotās filmas – jau 9. februārī stāsts par aktrisi Olgu Dreģi "Mirkļu pieskārieni".

Mārīte Balode Latvijas Televīzijā ienāca pirms 45 gadiem kā gaismotāja. Pēc tam kā žurnāliste, redaktore un režisore Mārīte Balode līdz mūža galam bagātināja kultūras redakcijas saturu. Viņas mūža mīlestība – teātris. Bijusi redaktore pirmajam atjaunotās Latvijas izdevumam "Teātra Vēstnesis". Kopā ar Jāni Siliņu veidotas dokumentālās hronikas par Latvijas teātriem, filmas par teātra, kino, literatūras un zinātnes personībām. Iemūžinātas daudzas teātru izrādes, gadiem veidoti raidījumu cikli "Spēlmaņu cilts" un "Teātris.zip". Kolēģi viņu raksturo kā izteikti godīgu un prasīgu attieksmē pret savu darbu, kolēģiem un skatītājiem.

Teātra zinātnieks Jānis Siliņš par Mārītes Balodes darbu teic: "Viņa to darīja perfekti, iedziļinoties gan vienā, gan otrā un sintezējot. Un nekad neizvirzot sevi priekšplānā, bet gan to personību, to laiku, to vietu. Tas, ar ko viņa runāja, ļoti uzticējās. Uzticēties tam, kas intervē, ir ārkārtīgi svarīgi."

Arī Latvijas Teātra darbinieku savienības valdes priekšsēdētājs Ojārs Rubenis izceļ Balodes ieguldījumu: "Tas, kā pieiet māksliniekiem, kāpēc par viņiem taisīt sižetu, kāpēc ar viņiem sarunāties, kurā brīdī viņus izvilkt, pacelt, izlolot un pateikti par viņiem lielās, labās lietas, manuprāt, ka tas ir nacionālās pašapziņas jautājums. Jautājums, kādā veidā vispār attiecamies pret savu kultūru. Pret tiem cilvēkiem, kas patiesībā mūs stiprina gan sirdī, gan prātā."

Mārītes Balodes māsa, grima māksliniece Sarmīte Balode uzsver, ka Mārīti interesēja viss: "Viņai bija brīnišķīgi raidījumi par zinātniekiem, par mācītājiem, baznīcām. Ļoti dažādi. [..] Viņai galvenais bija cilvēks, personība, vienalga, kāda profesija."

Mārītei pēdējie dzīves gadi sagādāja vilšanos tieši saistībā ar darbu, kam bija veltījusi visu savu mūžu. Kā atzīst kolēģi, viņa nevairījās izteikt savas domas un nebaidījās runāt pretī priekšniecībai.  "Mārīte nekad neliekuļoja. Viņa varēja arī pateikt vadībai to, ko viņa domā, un tādēļ varbūt viņas dzīves pēdējā posmā bija šādas tādas problēmas," atklāj Rubenis. 

Sarmīte Balode teic, ka māsa bijusi prasīga ne tikai pret apkārtējiem, bet arī pret sevi, līdz ar to viņa bija neērts cilvēks: "Viņa savu latiņu nenolaida. Viņa kontrolēja to, lai nebūtu konjunktūras prasību dēļ, atraktivitātes, šovu dēļ. [..]"

Mārītes Balodes mūžs aprāvās 2018. gada oktobrī. Bet Latvijas Televīzijas arhīvā glabājas viņas darbi, filmas un intervijas. 9. februārī 16.00 LTV skatītājiem dota iespēja redzēt Mārītes Balodes veidoto stāstu par aktrisi Olgu Dreģi "Mirkļu pieskārieni".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti