Rīta Panorāma

Intervija ar Sarmīti Pāvulēnu

Rīta Panorāma

Intervija ar Gintu Kaminski

Intervija ar Ievu Moricu

Sarunu festivālā «Lampa» šogad gaidāmi vairāki nekā 200 pasākumi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Sarunu festivāls “Lampa” izsludinājis šī gada programmu ar vairāk nekā 200 pasākumiem. Festivāla rīkotāji apvienojuši plašu praktisku un globālu jautājumu loku no dzemdībām līdz pat kapu kultūrai.

Ar Covid-19 saistīto ierobežojumu dēļ ieviestas vairākas izmaiņas festivāla norises kārtībā. Pasākumus klātienē būs iespējams apmeklēt vairākās vietās Latvijā – Cēsīs, Rīgā un Rēzeknē, bet visiem interesentiem tas bez maksas būs skatāms un klausāms tiešraidē festivāla mājaslapā. Tāpat šogad festivāls norisināsies četras dienas – no 2. līdz 5. septembrim – ierasto divu dienu vietā.

“Lampas” organizatori atzīmē, ka festivāla pasākumu tēmas un formāti šogad saglabājušies nemainīgi plaši un uzrunājoši: “Te sevi atradīs gan latviski, krieviski un angliski runājošie, gan tie, kuri vēlas apgūt zīmju valodas pamatus.”

Īpaši saistoša “Lampa” šogad būs praktiķiem, jo līdztekus globāliem un šķietami neizsmeļamiem sarunu tematiem būs iespēja gūt arī pavisam praktiskus ieteikumus labākai ikdienai, piemēram, kā rūpēties par redzi, kā būt zaļiem, kā palīdzēt sērojošam cilvēkam.

Vecāki varēs piedalīties diskusijās par mobingu skolās un bērnu emocionālo veselību par to, kā motivēt bērnu sportot, vai kā labāk sarunāties ar savu pusaudzi. Pašiem pusaudžiem un jauniešiem sadarbībā ar “British Council” pārstāvniecību Latvijā savukārt veidota īpaša programma “Īssavienojums”, kuras satura radīšanā piedalās jaunieši no visas Latvijas. Bet seniori dzirdēs ieteikumus, kā veiksmīgāk iekļauties darba tirgū.

“Nākotnes skola, neformālā izglītība, Skola 2030, izaugsme mūža garumā,  – Izglītība, ir tēma, kura būs aktuāla vienmēr un neizpaliks arī šī gada LAMPĀ, pateicoties festivāla izglītības satura patronam Swedbank Latvija. Tāpat arī kultūra un māksla, garīgā un fiziskā veselība, ekonomika un politika, vide un sabiedrība, tehnoloģijas. Tas viss – gan diskusijās, sarunās, praktiskās darbnīcās un lekcijās, gan arī šovos, izrādēs, iesaistošās spēlēs un randiņos, dažādos formātos vienā festivālā aptverot teju visus mūsdienu sabiedrībai būtiskos jautājumus un reizē neaizmirstot par vieglumu, humoru un izklaidi,” norāda festivāla rīkotāji.

Ievērojot visus drošības pasākumus, klātienē šogad notiks vairāk nekā puse festivāla notikumu. Apmeklētājus gaidīs klātienes studijas Rīgā (“Gaismas pils” studija Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, “Splendid Palace” studija, “Swedbank” Izglītības studija Balasta dambī), Cēsīs (Vidzemes koncertzālē “Cēsis”) un Rēzeknē (Latgales vēstniecībā “Gors”). Tāpat daži festivāla pasākumu rīkotāji apmeklējumam atvērs savus birojus, pagalmus un citas norises vietas. Tomēr interesentiem jāņem vērā, ka vietu skaits būs ierobežots. “Lampas” studijas varēs apmeklēt, vai nu savu kārtu gaidot rindā un ievērojot distanci, vai reģistrējoties apmeklējumam iepriekš. Informācija par pasākumu apmeklējuma iespējām atrodama festivāla mājaslapā pie katra pasākuma apraksta.

Lai nezustu sarunu festivāla būtība, rīkotāji aicina interesentus pulcēties kopā skatīšanās vietās.

Festivāla programmas kuratore Egita Prāma par festivāla kopā skatīšanās vietām
00:00 / 00:29
Lejuplādēt

Festivāla programmas kuratore Egita Prāma stāsta: “Kafejnīcas, kultūras centri, kopienu centri, ja vien viņiem ir ekrāns un skaņa, var aicināt cilvēkus nākt un skatīties kopā, un, izvēloties tiešraidē, kuru pasākumu skatīties, un pēc tam diskutēt un sarunāties par to, kas ir redzēts un dzirdēts. Apmēram 50 vietas jau ir pateikušas “jā”, bet līdz pat festivālam tās vietas var pieteikties. Piemēram, mums apstiprināja, ka Lielbritānijā “Straumēnos” būs viena šāda vieta, vēl arī citās vietās ārpus Latvijas interesējās par šo te iespēju.”

Lai neapjuktu plašajā “Lampas” piedāvājumā un nepalaistu garām kāroto notikumu, ikvienam ir iespēja sastādīt savu programmu, izmantojot festivāla mājaslapā pieejamo rīku “Mana programma”. Tajā iespējams atlasīt pasākumus atbilstoši sev tīkamai kategorijai un izveidot sev interesējošu pasākumu sarakstu, kuru viegli pārskatīt arī telefonā.

Festivāla komandu veido Fonds atvērtai sabiedrībai “Dots”, “Swedbank Latvija”, Cēsu novada pašvaldība, komunikācijas vadības aģentūra “Deep White”, reklāmas aģentūra “Armadillo” un “British Council” pārstāvniecība Latvijā. Festivāla norisi arī atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Atvērtās sabiedrības fondi, Eiropas kultūras fonds, Konrāda Adenauera fonds, kinoteātris “Splendid Palace”, Latvijas Nacionālā bibliotēka, kā arī uzņēmumi “Latvijas Finieris”, “Enefit”, “DPD Latvija” un “Latvijas Valsts meži”. Festivāla tiešraidi nodrošina “LMT Straume” un “Telia Latvija”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti