Kultūras ziņas

E-bibliotēkai jau 4000 lietotāju

Kultūras ziņas

Saulkrastu džeza festivāls

Radio koris dodas uz Monpeljē

Komponista Vensāna d’Endī 1923.gadā Rīgā saņemtais apsveikuma raksts atgriezīsies Latvijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Radio koris nedēļas nogalē dodas uz Francijas Radio festivālu Monpeljē, kur atskaņos franču komponista Vensāna d’Endī operu “Fervāls”. Šo notikumu mums interesantu padara arī fakts, ka Vensāns d’Endī 1923. gadā apmeklēja Rīgu un uzstājās ar koncertiem Latvijas Nacionālajā operā, par ko tika apbalvots ar apsveikuma rakstu. Franču komponista ģimene šo grezno apsveikuma rakstu, ko parakstījuši savulaik Latvijā cienījami kultūras darbinieki, tagad nolēmuši atdāvināt Latvijai.

Vensāns d’Endī pie diriģenta pults stājās franču simfoniskajai mūzikai veltītos koncertos Latvijas Nacionālajā operā 1923. gadā, par ko izpelnījās atzinīgas atsauksmes no tā laika latviešu kultūras sabiedrības puses.

Vensānam d’Endī tika pasniegts īpašs, tēlnieka Burkarda Dzeņa veidots dzintariem izrotāts apsveikuma raksts, ko parakstījušas tādas tā laika kultūras personības kā Alfrēds Kalniņš, Teodors Zaļkalns, Teodors Reiters un daudzi citi. 

“Es domāju, ka tas tiešām ir ļoti nozīmīgs dokuments mūsu Latvijas sabiedrībai, skatot visus parakstus kopā un apmēram apjaušot, kā notika mūzikas sabiedrības dzīve šeit Latvijā,” stāsta Latvijas Institūta vadītāja Vita Timermane-Moora. “Iekšā ir divi dokumenti – viens ir šis pateicības raksts franču valodā. Ir arī latviešu valodā, kas ir smalki uzrakstīts kaligrāfiskā rokrakstā, papildināts ar latviešu tautas tradicionālajām zīmēm, kā arī nelieliem jūgendstila ornamentiem.”

Tagad šo dokumentu komponista ģimene vēlas atgriezt Latvijai, un tas notiks Francijas Radio festivāla laikā Monpeljē, kur Latvijas Radio koris atskaņos Vensāna d’Endī operu “Fervāls”.

“Tā ir tiešām liela sakritība, ka Latvijas Radio koris piedalās šajā koncertā un ka mēs visu tur būsim klāt,” norāda Latvijas Institūta vadītāja. “24. jūlijā pulksten sešos vakarā šī relikvija tiks pasniegta Latvijas vēstniekam.”

Latvijas Institūta vadītāja atzīmē, ka šāds notikums kalpos par izcilu piemēru Latvijas un Francijas kultūras sadarbībā. Bet Latvijas Radio kora Vensāna d’Endī mūzikas atskaņojums tiks iemūžināts radio ierakstā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti