Decembra sākumā notiks pirmais Latvijas Performances mākslas centra publiskais pasākums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Jau pēc pāris nedēļām, 1. un 2. decembrī, Miera ielā 15 notiks pirmais no Latvijas Performances mākslas centra (LPMC) publisko lekciju, meistarklašu un diskusiju cikla “Performances mākslas platforma” pasākumiem “Virskārta. Apģērbs kā performances instruments”. Pasākumā aicināts piedalīties ikviens, kam tuvs ir radošums un vēlme paplašināt savas pieredzes robežas, informēja Performances mākslas centra pārstāvji.

“Tuvojas laiks, kurā cilvēki tradicionāli pērk saviem tuvajiem dāvanas, lai iepriecinātu svētkos. Mēs aicinām iet soli tālāk un uzdāvināt sev vai kādam sev mīļam cilvēkam iespēju iegūt jaunu pieredzi, izpaust savu radošumu un iegūt jaunas prasmes,” saka “Latvijas Performances mākslas centra” vadītāja Laine Kristberga, “Pastāvīgi mainīgajā pilsētvidē ar dinamisku dzīvesveidu reizēm ir grūti iekļauties vai saglabāt iekšēju līdzsvaru un saikni ar līdzcilvēkiem. Pārdomātas un saturīgas lekcijas, kā arī praktiskas nodarbības un meistarklases ļaus papildināt zināšanas un jēgpilni pavadīt nedēļas nogali, rodot iedvesmu un dzīvessparu.”

Pasākumu veidos trīs sadaļas – publiskā lekcija, kurā aicināts piedalīties ikviens; meistarklases, kas sāksies 1. decembrī un turpināsies 2. decembrī, un Performanču vakars, kurā meistarklašu dalībnieki demonstrēs paveikto. Performanču vakara noslēgumā notiks diskusija, kas saistīta ar pasākuma tēmu.

Publisko lekciju lasīs mākslas zinātniece Laine Kristberga, savukārt meistarklases vadīs māksliniece Laura Feldberga. Lai pieteiktos dalībai pasākumā vai kādā no tā daļām (lekciju un Performanču vakaru ir iespējams apmeklēt arī tad, ja nepiedalās abās meistarklasēs), līdz 26. novembrim jāsūta epasts uz [email protected] .

Lekcijā “Mākslinieka identitātes performatīvie aspekti” Laine Kristberga aicinās pievērst uzmanību radošajam tēlveides procesam, kas ir ne tikai neatņemama mākslas sastāvdaļa, bet bieži vien vērojama arī ikdienā kā pārsteidzošas spēles ar identitāti.

Visuzskatāmāk šīs radošās izpausmes var novērtēt mākslinieka ārējā tēlā, tāpēc, kombinējot antropoloģijas un mākslas vēstures metodes, lekcijas gaitā tiks aplūkoti mākslinieki un mākslinieces, kuru ārējais tēls ir bijis spilgts un mainīgs un bieži vien izkopts kā atpazīstams rokraksts vai zīmols. Šādi identitātes konstruēšanas piemēri atklāj savveida dzīvesveidu un filozofiju, kurā robežas starp mākslu un dzīvi nav stingri noteiktas.

Laine Kristberga ir mākslas zinātniece, publiciste un pasniedzēja vairākās Latvijas augstskolās. Līdz šim iegūti divi maģistra grādi un uzrakstīta doktora disertācija par performances mākslu Latvijā 20. gs. 70. gados.

Šobrīd aktīva darbība tiek izvērsta Latvijas Performances mākslas centra aktivitāšu plānošanā un organizēšanā, kur viena no prioritātēm ir zināšanu jaunrade, sistematizēšana un apkopošana, kā arī gatavošanās ikgadējam Performances mākslas festivālam.

“Apģērbs var tikt izmantots kā svarīgs mākslas tēla veidošanas instruments. Tas var kļūt par performances centrālo tēlu un par mākslinieka sadarbības partneri. Apģērbs var izraisīt un ietekmēt performances procesu, veidot sarunu ar skatītājiem, vēstīt idejas, atvērt komunikācijai vai norobežot, aicināt vai noliegt. Pat bez cilvēka klātbūtnes drēbes pārstāv tā valkātāju, tajās paliek auguma atveids, ķermeņa smarža un vēl arī kāda netverama klātesamība. Lai gan par apģērbu saka, ka tā ir tikai virskārta, virspuse, un tai pretēja ir īstā būtība – iekšpusē, dziļumā, zem ādas – nereti tieši šis ārējais slānis ir tas, kurš atklāj patiesību, būtību un atklāj valkātāja attiecības ar sevi un pasauli,” stāsta māksliniece.

Lauras Feldbergas radošā darbība saistīta gan ar objektu, gan instalāciju veidošanu, gan ar buto deju un mākslas performanci. Savos individuālajos mākslas projektos un arī kā Starpdisciplinārās mākslas grupas “IDEAGNŌSIS” dalībniece Laura Feldberga veido darbus, kuros būtiska ir skatītāja klātbūtne un piedalīšanās. Viņas tēlu pasaule aicina domāt par personisko un kolektīvo pieredzi, par piederību un saikni starp cilvēkiem, par sasaisti ar savu laiku, laikmetu, vietu un pasauli.

Meistarklašu laikā tiks pētīti dažādi mākslinieka un viņa apģērba partnerības aspekti, meklēti jauni tēli un veidi, kā iespējami precīzi šos tēlus īstenot materiālā. Izmantojot apģērbu, dalībnieki veidos mākslas objektus.

Latvijas Performances mākslas centrs ir dibināts 2018. gadā ar mērķi aktualizēt performances mākslu Latvijā, organizējot mākslas, izglītības un kultūras pasākumus, kā arī veidojot zinātniski pētniecisko bāzi un arhīvu. LPMC sadarbojas ar ārvalstu māksliniekiem un mācībspēkiem, kā arī vietējiem partneriem. Arī nākamgad janvārī un februārī notiks “Performances mākslas platformas” pasākumi, savukārt 2019. gada jūnijā tiks organizēts jau otrais Performances mākslas festivāls “Starptelpa”, kas sevi vērienīgi pieteica šovasar, piedāvājot daudzveidīgu programmu ar vairāk nekā 40 māksliniekiem no 19 valstīm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti