Dienas ziņas

Kontrolē sejas masku nēsāšanu publiskās vietās

Dienas ziņas

Pēc balsu pārskaitīšanas apstiprina Baidena uzvaru

Arī Valmierā akcija "Tēlniecības melnās dienas"

Arī Valmierā protestā pret nodokļu reformu norit «Tēlniecības melnās dienas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Akcija “Tēlniecības melnās dienas” turpinās reģionos. Arī Valmierā, paužot savu nostāju pret gaidāmo nodokļu reformu, ar plēvi tika aizklātas skulptūras. Atšķirībā no akcijas Rīgā, Valmierā skulptūras ietērptas košas krāsas plēvē.

Arī Valmieras tēlnieki ir nobažījušies par gaidāmo nodokļu reformu. Pirmā pilsētvides skulptūra, kuru aizklāj, ir mākslinieka Andra Vārpas darbs “Gaismas strūklaka”.

Andris Vārpa uzskata, nodokļu izmaiņas būs spēcīgs sitiens tēlniecības nozarei, sevišķi jaunajiem māksliniekiem, kuriem jāturpina attīstīties. Lai arī grūtības nonākušie mākslinieki varēs vērsties pēc atbalsta Valsts kultūrkapitāla fondā, tas neesot risinājums.

“Mums ir ļoti daudz radošu mākslinieku ar labām idejām un “kultūrkapitāls” [Valsts kultūrkapitāla fonds] tikai nelielu procentu ir spējīgs apmaksāt. Tagad, kad būs jāmaksā vairāk, tad viņš varēs vēl mazāk atļauties,” norādīja Vārpa.

Ielās radītā mākslinieku nostāja ir tikai “aisberga” redzamā daļa, norāda izcilais tēlnieks Gļebs Panteļejevs. Ir bijušas diskusijas ar politiķiem, taču pretī saņemta dažāda attieksme. Tēlnieks to raksturo kā sienu, kuru mākslinieki uzbūvēja Vecrīgā, Doma laukumā.

“Protams, es apsveicu to, kas šodien notika Valmierā, jo Valmiera solidarizējas ar mums. Pieļauju, ka Valmieras akcijai ap mākslas darbiem notiek ir arī dziļāka būtība, jo izmaiņas skar ne tikai māksliniekus, bet arī mazos uzņēmējus,” sprieda Panteļejevs.

Jaunnedēļ Saeimā plānots lemt par nākamā gada budžetu.

Ja nebūs izmaiņu gaidāmajā nodokļu reformā, mākslinieki ir gatavi protestu akcijas turpināt.

KONTEKSTS:

Par nākamgad gaidāmo nodokļu reformu bažas pauž Latvijas tēlnieku saime, kas 12. novembrī Rīgā aizsāka akciju “Tēlniecības melnās dienas”, aizklājot pašu veidotos pieminekļus.

Nākamgad plānots palielināt minimālo algu līdz 500 eiro, palielināt garantēto minimālo ienākumu līdz 109 eiro, par vienu procentpunktu samazināt sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, no 1. jūlija ieviest obligātu minimālo sociālo iemaksu un citas izmaiņas.

Kultūras nozares pārstāvji vairāku iemeslu dēļ nepiekrīt piedāvātajām izmaiņām un ir pret tām atkārtoti izteikušies, rīkojot arī protesta zibakciju "Nesaprašanas siena".

Tādēļ valdība vienojās saglabāt attaisnotos izdevumus autoratlīdzību saņēmējiem 25% un 50% apmērā, kas arī bija līdzšinējā norma.

Turpinās diskusijas par to, kā risināt alternatīvajos nodokļu režīmos strādājošo sociālo nodrošinātību. Pašlaik paredzēts, ka visus režīmus pārveidos divos: vienā cilvēki maksās nodokļus vispārējā nodokļu režīmā, otrs būs pašnodarbināto režīms, kur jāmaksā minimālā sociālā iemaksa.

Paredzēts, ka pašnodarbinātajiem ar mazajām algām sociālajās iemaksās būs jāmaksā 10% no ienākumiem, bet ar lielākām algām – noteikta likme, kas jāiemaksā vismaz no minimālās algas.

Panākta arī vienošanās, ka pašnodarbināto sociālā nodokļa nomaksu uzraudzīs VID, nevis sociālie dienesti, kā iepriekš tika piedāvāts.

Tikmēr no 2021. gada jūlija autoratlīdzības saņēmējiem, kas nereģistrējās kā saimnieciskās darbības veicēji, ienākumus apliks ar 25% iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi, ja gada apgrozījums nepārsniedz 25 000 eiro, savukārt lielākam apgrozījumam noteiks 40% likmi. 80% no ieturētā novirzīs valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām un 20% iedzīvotāju ienākuma nodoklim. Šo modeli no 2022. gada plānots likvidēt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti