100g kultūras diskusija

100g kultūras diskusija "Karš un miers krievvalodīgo kultūrtelpā Latvijā"

100g kultūras diskusija

Diskusija "Emīlijas Benjamiņas laikmets"

Diskusija "Atcerēties vai aizmirst?"

VIDEO: Kad un kā runāt par mums neērto vēsturi? Diskusija «Atcerēties vai aizmirst?»

Pirmdien, 9. oktobrī, pulksten 20.00 tiešsaistē gaidāma "100g kultūras" diskusija "Atcerēties vai aizmirst?" par to, kad un kā runāt par mums neērto vēsturi.

Latvijas Televīzijā mēneša laikā pirmizrādi piedzīvojušas trīs LTV tapušas dokumentālās filmas, kuru galvenie varoņi ir neērti mūsu vēstures personāži: "Nolaupīt Vosu" (režisors Uģis Kronbergs), "Latviešu spiedzes" (režisore Aiga Gramste) un Neērtie latvieši" (režisore Agita Cāne-Ķīle). Līdz šim esam pieraduši redzēt stāstus par Latvijas neatkarības cīnītājiem, labajiem tēliem, taču šo filmu varoņi neietilpst mums patīkamajā rāmī pie "pareizajiem latviešiem".

Skatītāji pēc dokumentālās filmas "Neērtie latvieši" noskatīšanās sociālajos tīklos turpināja sarunu, uzdodot jautājumus, vai un kā mums šodien komunicēt par latviešiem, kuri palika padomju Krievijā un palīdzēja Staļina režīmam? Kā mēs attiecamies pret etniskajiem latviešiem šodienas Krievijā? Vai Ukrainas karš "nebūvē" jaunu sienu – starp viņiem tur un mums šeit?

Šī gada Dziesmu un deju svētkos bija tikai divi diasporas latviešu kolektīvi no Krievijas. Gājienā viņi negāja valstu secībā, jo tad būtu jāiet zem Krievijas karoga. Daudzi no kolektīviem neatbrauca. Nākamie neērtie latvieši?

Filma raisījusi diskusiju arī par arhīvu pieejamību. Cik daudz deviņdesmitajos gados un vēlāk vēsturnieki varējuši pētīt šīs tēmas? Vai tās kļuva tik neērtas, ka radījušas zināšanu vakuums? Par šo tēmu sabiedrībā ilgi valdījis klusums, bet pēdējos gados vienlaicīgi vairāki mākslas un mediju cilvēki nonākuši pie izpētes un diskusijas par šiem neērtajiem latviešiem.

Šobrīd Latvijas kultūrtelpā top jauna izrāde un filma par iznīcinātā latviešu teātra "Skatuve" aktieriem padomju Krievijā.

Diskusiju moderēs kultūras žurnāliste Eva Johansone, sarunā piedalīsies vēsturnieks un pedagogs Valdis Klišāns, teātra un operas režisore Laura Groza, vēsturnieks Toms Ķikuts un komunikācijas zinātņu doktors Mārtiņš Kaprāns.

Diskusijas tiešraide – sabiedrisko mediju portālā LSM.lv un "100g kultūras" profilā "Facebook".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti