«Tikumu revolūcija» – «100g kultūras» diskutēs par piedienīguma robežām starp pasniedzējiem un studentiem

9. aprīlī pulksten 17.00 portālā LSM un "100g kultūras" sociālo tīklu kontos gaidāma "100g kultūras diskusija" par piedienīguma, varas un attiecību robežām starp pasniedzējiem un studentiem – "Tikumu revolūcija".

Ir izaugusi jauna paaudze, kas vairs nav gatava dzīvot pa vecam un klusēt, ja pasniedzējs pārkāpj piedienīguma robežas, uzbāžas ar seksistiskām piezīmēm, sūta neķītras ziņas un aizskar. Protests ir anonīms un salīdzinoši mazskaitlīgs, bet tas ir sācies. Ko darīt, lai augstskolas attīrītu no "vilkiem", kas "kažoku met, bet tikumu ne", un kā izglītot visus mācību procesā iesaistītos, lai nepieļautu robežu pārkāpšanu?

Diskusijā piedalīsies Latvijas Mākslas akadēmijas prorektore Antra Priede, Latvijas Studentu apvienības prezidents Alens Čerņa, diriģents Arvīds Platpers, psihologs Ansis Jurģis Stabingis. Diskusiju vadīs LTV kultūras žurnāliste Eva Johansone.

"100g kultūras diskusijas" tiešraide – otrdien, 9. aprīlī, pulksten 17.00 sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, Replay.lv "100 g kultūras" "Facebook" un "Instagram" kontos.

KONTEKSTS:

Nevēlami pieskārieni, seksuāla satura ziņas sociālajos tīklos, divdomīgas piezīmes ikdienā, kailfoto sūtīšana vai pieprasīšana, intīmās attiecības starp audzēkni un pasniedzēju. Latvijas Televīzija aicina neklusēt un runāt par šādiem gadījumiem!

Mēs saglabāsim jūsu anonimitāti, bet neklusēsim – rakstiet uz e-pastu [email protected], ziņojiet uz "WhatsApp" numuru 20553333. Klusēšana iedrošina varmākas!

Kopš Latvijas Televīzijas raidījuma "Kultūršoks" rīcībā nonākušas septiņu JVLMA studenšu liecības par atsevišķu pasniedzēju rīcību, līdz šim par iespējamu seksuālu uzmākšanos studentēm atstādināti divi LMA pasniedzēji.

Akadēmija vērsusies Valsts policijā saistībā ar raidījumā izskanējušo informāciju, arī Kultūras ministrija ir aicinājusi akadēmijas studentes, kas cietušas no pasniedzēju seksuālās uzmākšanās, iesniegt trauksmes ziņotāja pieteikumus.

Policija 11. martā ir saņēmusi iesniegumu un sākusi resorisko pārbaudi, bet dažas dienas vēlāk tika sākts kriminālprocess.

JVLMA padome 11. martā izteica neuzticību JVLMA rektoram Guntaram Prānim un aicināja atkāpties no amata. Padome aicinājusi akadēmijas Senātu 10. aprīlī sasaukt sēdi par Prānim izteikto neuzticību. 

Sūdzības par seksuālu uzmācību saņemtas arī Mākslas akadēmijā.

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere ("Jaunā Vienotība") rosina paredzēt kriminālatbildību par seksuālu uzmākšanos, tā ļaujot vardarbības upuriem saņemt nepieciešamo atbalstu un aizsardzību. Tikmēr Mūzikas, Mākslas un Kultūras akadēmijai piedāvā veidot kopīgu ombudu – uzticības personu studentiem un pasniedzējiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti