Panorāma

Vidzemē turpina mirt savvaļas putni

Panorāma

Vieglatlētu sagatavošanas klupšanas akmeņi

V.Braslas filma "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru"

VIDEO: Mirklis pirms pirmizrādes - filmas «Vectēvs, kas bīstamāks par datoru» aizkulises

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Jau nākamajā ceturtdienā, 17. augustā, būs režisora Vara Braslas ilgi gaidītās spēlfilmas visai ģimenei "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" pirmizrāde. Tā būs pirmā pirmizrāde Nacionālā kino centra programmā „Latvijas filmas Latvijas simtgadei”, un interese par pirmizrādes biļetēm bija liela.

Filma „Vectēvs, kas bīstamāks par datoru” stāsta par lielpilsētas puiku Oskaru, kuram vasara jāpavada mazpilsētiņā pie vectēva. Diemžēl vectēvam nepatīk nīkšana pie datora, netīras krūzītes un meli, turklāt viņam ir arī daži principi.

Režisors Varis Brasla, raksturojot vienu no galvenajiem varoņiem - vectēvu - stāsta, ka Oskaru vectēvs piesaista ne tikai ar to, ka ir labs sava amata pratējs, bet arī ar savu cilvēcisko godīgumu un stāju. Taču viņš nav uzbāzīgs.

Viens no filmas aktieriem Mārtiņš Meiers vectēva tēlu filmā sauc par īstu latviešu vectēva arhetipu. Meiers pats aktiera Mārtiņa Vilsona tēlotajā varonī redz savu vectēvu.

Filmas veidotāji arī neslēpj dažādus ikdienišķus, taču filmas uzņemšanu raksturojošos fragmentus. Reizēm tie ir no filmēšanas laukuma.

Taču reizēm tie arī ir no studijas, kur aktieriem jāierunā savu varoņu teiktais.

Bērnu lomās – Markuss Jānis Eglītis no Carnikavas un Eva Ozola no Kuldīgas. Pieaugušo lomās Mārtiņš Vilsons, Akvelīna Līvmane, Mārtiņš Meiers, Lauris Dzelzītis, Uldis Dumpis, Alise Polačenko, Vizma Kalme, Inese Pudža un citi. Kaķa Bambāna lomā – ventspilnieks Samuraj Lux Hugo Boss, otrā plāna kaķa lomā rīdzinieks Muris. Epizodēs piedalās arī citi dzīvnieki. Uz galveno lomu filmā pieteikušies 700 puikas.

Kinodarba „Vectēvs, kas bīstamāks par datoru” scenārija autors ir Vara Braslas ilggadējais domubiedrs Alvis Lapiņš, arī pārējie komandas biedri ir pieredzējuši profesionāļi - operators Uldis Jancis, mākslinieks Mārtiņš Milbrets, skaņu režisors Anrijs Krenbergs, mūzikas autors Emīls Zilberts un producents Gatis Upmalis.

Filmu producē studija "F.O.R.M.A.", kam Latvijā ir vislielākā pieredze ģimenes filmu veidošanā – skatītāju mīlestību jau izpelnījusies režisora Armanda Zvirbuļa filma „Mazie laupītāji” (2009) un režisora Vara Braslas iepriekšējā filma „Ūdensbumba resnajam runcim” (2004). Latvijas kino klasiķis Varis Brasla kopā ar scenārija autoru Alvi Lapiņu savulaik veidojis arī ārkārtīgi populārās ģimenes filmas „Emīla nedarbi” (1985) un „Ziemassvētku jampadracis” (1993).

Šīr viena no 16 filmām, kas top Nacionālā kino centra programmā „Latvijas filmas Latvijas simtgadei”. Kopumā sešas spēlfilmas, divas animācijas un astoņas dokumentālās filmas.

(Foto no filmas uzņemšanas laika)

„Vectēvs, kas bīstamāks par datoru” ir pirmā Latvijas simtgades filma, kas nonāk uz ekrāniem jau šogad, vēlāk rudenī plānotas vēl divas dokumentālo filmu pirmizrādes.

Filmas „Vectēvs, kas bīstamāks par datoru” veidotāji aicina bērnus, tuvojoties pirmizrādei, uzdāvināt kinobiļeti arī savam vectētiņam un vecmāmiņai.

Pirmizrāde būs nākamajā ceturtdienā 17.augustā plkst. 19.00 "Kino Citadele". Filmu sāks rādīt 13 kinoteātros no 18. augusta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti