Piektā simtgades filma «Turpinājums» gaidāma martā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 22. marta visā Latvijā  pirmizrādi piedzīvos latviešu dokumentālā kino klasiķa Ivara Selecka dokumentālā  filma “Turpinājums”, kas top Nacionālā kino centra programmā „Latvijas filmas Latvijas simtgadei“.

Filma veidota divu gadu garumā no 2015. gada septembra – tobrīd, trīs gadus pirms Latvijas simtgades, mācības pirmajā klasē dažādos Latvijas novados sāka pieci bērni, un filma „Turpinājums“ izseko viņu gaitām visa pirmā skolas gada garumā. Mācību sākums pirmajā klasē iezīmē robežu starp bērnības bezrūpību un pirmajiem nopietnajiem pienākumiem, nepieciešamību veidot jaunas attiecības un pielāgoties. Pirmā skolas gada laikā bērnu apzinātā pasaule kļūst lielāka, un šis plašums spēj nest gan daudz patiesa prieka, gan reizēm arī – pirmos sarūgtinājumus vai vilšanos.

“Visu ko savā dzīvē esmu filmējis, bet filmu par bērniem uzņemu pirmoreiz. Paies laiks, bērni paaugsies, un pasaule būs tāda, kādu veidos un apdzīvos viņi. Taču kaut kāda daļa no šīs nākotnes bērnos mājo jau tagad. Mēģinot vērīgi ielūkoties, kas notiek bērnu prātos, mēs varam censties saskatīt paši savu nākotni, savu turpinājumu,“ saka kinorežisors Ivars Seleckis.

Filmas varoņi ir pieci bērni dažādās Latvijas vietās. Kārlim ir stipras ģimenes saknes Latvijas laukos, Gļeba vecvecāki iebraukuši Latvijā pēc 1940. gada, bet Zanes ģimene ir pirmās paaudzes pilsētnieki. Anastasijas ģimene no pilsētas pārcēlusies uz laukiem, bet Anetes mamma dzīvo Anglijā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ivara Selecka dokumentālās filmas TURPINĀJUMS treileris from Mistrus Media on Vimeo.

Filma „Turpinājums“ ir pirmā  daļa no ieplānota ilgtermiņa kino vērojuma par pieciem Latvijā dzimušiem bērniem. Filmu cikla mērķis ir atgriezties pie pirmās filmas varoņiem ik pēc septiņiem gadiem un dokumentēt viņu dzīves gājumu līdzi laikam.

Filmas radošajā komandā ietilpst arī operators Valdis Celmiņš, producenti Antra Gaile un Gints Grūbe, komponists Kārlis Auzāns, skaņu režisors Ernests Ansons, montāžas režisore Andra Dorša, montāžas un scenārija konsultante Krista Burāne, varoņu izpēti veica Dace Dzenovska un Antra Gaile.  Filma top studijā „Mistrus Media“, un „Turpinājums“ ir jau otrā Ivara Selecka filma, kas top šajā studijā.

„Latvijā nav nevienas paaudzes, kas būtu dzimusi un nodzīvojusi visu savu dzīvi vienā valstī. Mēs ceram, ka mūsu bērniem liktenis būs labvēlīgs un Latvijas simtgades gadā sāktais kino stāsts par pieciem Latvijas Republikā dzimušiem un augušiem bērniem ļaus stāstam turpināties visu šo cilvēku mūža garumā. „Turpinājums“ varētu būt kādas paaudzes ilgtermiņa vērojums kino valodā, tapēc veidot iecerētā cikla pirmo filmu uzrunājām latviešu kino vecmeistaru Ivaru Selecki, kura paša pirmais skolas gads iekrita liktenīgajā 1940. gadā,“ stāsta filmas producents Gints Grūbe.

Filmas režisors Ivars Seleckis ir viens no leģendārās Rīgas dokumentālās kino skolas pamatlicējiem un jau 1968. gadā debitējis kā dokumentālā kino režisors. Liela daļa no Ivara Selecka veidotajam filmām pieskaitāma Latvijas kinovēstures zelta fondam, viņa filma „Šķērsiela“ (1988) saņēmusi trīs prestižākās dokumentālās kino balvas pasaulē, Seleckis saņēmis arī nacionālo kino balvu „Lielais Kristaps“ par mūža ieguldījumu kinomākslā.

Filmu studija „Mistrus Media“ ir viena no vadošajām filmu studijām Latvijā, kas pēdējos gados producējusi daudzas Latvijā un pasaulē zināmas filmas – Viestura Kairiša „Melānijas hronika“, Dāvja Sīmaņa „Escaping Riga“, Ievas Ozoliņas „Mans tēvs baņķieris“, Jura Pakalniņa „Ģenerālplāns“. 2018. gada rudenī pirmizrādi piedzīvos vēl divi "Mistrus Media" darbi, kas top programmā „Latvijas filmas Latvijas simtgadei“ – Dāvja Sīmaņa spēlfilma "Tēvs Nakts" (oktobrī) un Ginta Grūbes dokumentālā filma „Lustrum“ (augustā).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti