Izveidota filma par visu laiku labāko Latvijas slēpotāju Patrīciju Eiduku

19. martā pirmizrādi piedzīvos režisoru Dāvida Ernštreita un Ineses Kļavas dokumentālā filma "Patrīcija", informēja filmas veidotāji.

Filma vēsta par visu laiku labāko Latvijas slēpotāju Patrīciju Eiduku un viņas ģimeni – tēvu, kurš no mazotnes gatavo meitu olimpiskajām spēlēm, brāļiem, kuri kļūst par viņas atbalstu, par dzīves  pārbaudījumiem, sporta aizkulisēm un jaunas sievietes gribasspēku.

Patrīcija Eiduka  nāk no septiņu bērnu ģimenes, no Aizkraukles novada Vecbebriem. Viņa jau 18 gadu vecumā bija iekļauta Latvijas komandas sastāvā startam 2018. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā. Patrīcija ir pirmā Latvijas slēpotāja, kurai izdevies izcīnīt medaļu Pasaules čempionātā – viņa izcīnīja sudrabu 2022. gada U-23 Pasaules čempionātā. Gadu vēlāk viņa Pasaules kausa izcīņā uzvarēja jauno (U23) sportistu ieskaitē. Pasaules kausa posmos viņa divreiz ir izcīnījusi piekto vietu, kā arī ieguvusi 8. vietu prestižā daudzdienu slēpojuma "Tour de Ski" kopvērtējumā. Tie visi ir pirmreizēji sasniegumi Latvijas distanču slēpošanā.

Filma "Patrīcija" nominēta arī nacionālajai kino balvai "Lielais  Kristaps" kategorijā "Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma" un  arī kategorijā "Labākais montāžas režisors".

Filmas režisori ir Dāvids Ernštreits un Inese Kļava, galvenais operators Normunds Pavlovskis, montāžas režisore Inese Kļava,  komponists Otto Auniņš, skaņu režisors Artis Lūsis, producenti Elīna Gediņa-Ducena un Gints Grūbe. Filma veidota filmu studijā "Mistrus Media", un tā tapusi ar Nacionālā kino centra un Latvijas Televīzijas atbalstu.

Filma ir ilgtermiņa dokumentāls vērojums, un tās idejas autors ir režisors un žurnālists Dāvids Ernštreits, kurš atklāj: "Eiduku ģimeni iepazinu pirms 18 gadiem – 2005. gada decembrī, kad viens no  Eiduku dēliem – Valts – gatavojās debijai olimpiskajās spēlēs. Filmējām treniņā, vēlāk olimpiskajās spēlēs, tomēr Valts izlēma par labu mācībām, nevis sportošanai. Tolaik Valtam apkārt lipa viņa mazākie pieci brāļi un arī vienīgā māsa Patrīcija. Nākamā tikšanās notika 2018. gada februārī olimpiskajās spēlēs Phjončhanā. Uz starta jau bija talantīgā Patrīcija. Tikko sasniegusi 18 gadus, viņa ieguva augstāko vietu olimpiskajās spēlēs Latvijas sporta vēsturē. Tomēr sarunās Korejā atklājās, ka viņa nav pārliecināta, vai turpinās profesionāli sportot – viņa bija izvēles priekšā, līdzīgi kā brālis Valts 12 gadus iepriekš. Tolaik Patrīcija vēl mācījās 12. klasē un bija trīs izvēles – profesionālais sports, medicīnas studijas vai studiju stipendijas izmantošana ASV, pārstāvot koledžu slēpošanas sacīkstēs. Tomēr Patrīcija kopā ar tēvu Ingu bija izlēmusi par labu slēpošanai visaugstākajā līmenī. 

Filmas sākotnējā iecere bija dokumentēt Patrīciju vidusskolas pēdējā gada laikā, tomēr viss izvērtās pavisam citādāk un šajā gandrīz sešu gadu maratonā dzīve lika mainīties arī mūsu filmai."

"Veidojot filmu, es izjutu patiesu apbrīnu par Patrīcijas gribasspēku un darba spējām, un visu lielo Eiduku ģimeni. Es varu teikt viennozīmīgi, ka tā ir ģimenes filma. Lai arī filma ir par Latvijas labāko slēpotāju, būtu maldīgi domāt, ka tā ir par sportu. Filma ir par ģimenes atbalstu, mīlestību, rūpēm vienam par otru, neatlaidību un spēku turpināt pat visgrūtākajos dzīves brīžos," saka viena no filmas režisorēm un filmas montāžas režisore Inese Kļava.

Dāvids Ernštreits iepriekš veidojis dokumentālās filmas "Dukuru zelta līnija", "Trillium", "Mūsējie", "Leģenda Jānis Lūsis", "Inese pirmā", "Dukuru mezgls", režisore Inese Kļava iepriekš ir radījusi vairākas dokumentālās filmas – "Brisele", "Eks Āmens", "Es", "Gatavs", kopā ar Ivaru Zviedri veidojusi režiju filmai "Dokumentālists", kā arī bijusi scenārija autore un montāžas režisore daudzām citām dokumentālām filmām.

Filma  "Patrīcija" veidota filmu studijā "Mistrus Media", kurā Inese Kļava un Dāvids Ernštreits veido dokumentālo televīzijas seriālu "Tas notika šeit". Studijā "Mistrus Media" iepriekš veidotas tādas starptautiski un Latvijā zināmas dokumentālās filmas kā "Zemnieki", "Turpinājums" (rež. Ivars Seleckis), "Spiegs, kurš mans tēvs" (rež. Jāks Kilmī, Gints Grūbe), "Mans tēvs baņķieris" (rež. Ieva Ozoliņa)  "Escaping Riga" (rež. Dāvis Sīmanis),  "Homo Sovieticus" (rež. Ivo Briedis), "Pasaules skaņa" (rež. Dāvis Sīmanis, Gints Grūbe).

Filmas pirmizrāde notiks 2024. gada 19. martā, un filma tiks demonstrēta kinoteātros visā Latvijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti