Rīta Panorāma

Odzes sakodušas jau 50 cilvēkus

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Andri Razānu

14. Starptautiskais laikmetīgās un videomākslas festivāls "Ūdensgabali"

Norisināsies Starptautiskais laikmetīgās un video mākslas festivāls «Ūdensgabali»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 15. līdz 17.augustam Rīgā uz AB dambja un Kronvalda parkā pilsētas kanāla krastā norisināsies 14. starptautiskais laikmetīgās un video mākslas festivāls "Ūdensgabali".

"Mēs negribējām nodalīt video mākslu, laikmetīgo mākslu, mūsdienu mākslu. Visus šos terminus mēs gribējām apvienot, tāpēc arī tas saucas laikmetīgās un video mākslas festivāls. Īstenībā ir runa vienkārši par mākslu, par ūdens tēmu un viļņošanos, par attīstību un līknes iešanu uz augšu un leju, bet tomēr virziena saglabāšanu," stāsta festivāla "Ūdensgabali" rīkotājs Dzintars Zilgalvis.

Šī gada festivāla tēma "Mainīgā pilsēta" pievēršas cilvēku un kosmopolītiskās vides mijiedarbībai un aicina to uzlūkot mākslinieku acīm. Svētku noskaņās veidotā, vērienīgā festivāla programmā Baltijas valstu kuratoru prezentācijas, video darbu izstādes, audiovizuālās performances un darbu izlases no pasaulslavenām kustīgā attēla un digitālās kultūras platformām.

15.augustā festivālu “Ūdensgabali" atklās kurators Lorenzo Gerbi, prezentējot vērienīgo starpvalstu projektu "Rīgas urbānais ekrāns". Projektā ir apkopotas kustīgā attēla izlases no pasaules lielākiem pilsētvides ekrāniem (parki, skvēri un laukumi, ēku fasādes, tirdzniecības centri), kuras jau ir novērtējuši vairāki miljoni skatītāju.

"Mēs atgriežamies savā iepriekšējā formātā. "Ūdensgabalus" sākot, mēs mākslu demonstrējām uz ūdens, arī ekrāns bija uz ūdens - ūdenī atstarojās gan debesis, gan māksla. būs dubultekrāns, skatāms no abām pusēm," norāda festivāla rīkotājs Dzintars Zilgalvis.

Izlasē apvienojās divas tēmas - pilsēta kā mūsu ikdienas konteksts un pilsēta kā dzīva būtne - sava stāsta centrālais tēls. Programmās, kuras tiks izrādītas 15. un 16.augustā, islandiešu dziedātājas Bjorkas video “Mutual Core", "Urbani Tide" kustīgā attēla izlase, "Paf" festivāla animētās pastaigas cauri simboliskām un īstajām pilsētām, kā arī citi atradumi no visdažādākām pasaules malām.

16.augustā Kronvalda parkā pie pilsētas kanāla festivālā "Ūdensgabali" norisināsies Baltijas valstu kuratoru Egles Mikalajūnes un Stena Ojave saruna par video mākslas un urbānās kultūras mijiedarbību. Par sarunas galveno tēmu kļūs modernā pilsēta un tās ģeogrāfijas, dzīves ritmu un faktūru daudzveidība mākslinieku acīm. Prezentācijām sekos arī kuratoru īsfilmu programmu parādes un tās sniegs apjomīgu pārskatu par šobrīd nozīmīgākiem vārdiem Lietuvas un Igaunijas video mākslas jomā.

Kronvalda parkā vakaru turpinās "Screencity Lab" programmas "Pilsēta kā tēls" un Austrālijas visprogresīvākā digitālās kultūras festivāla "Pause Fest" īsfilmu izlases. Programmā, kura tika veidota speciāli festivālam "Ūdensgabali", izskan vairāki šobrīd aktuālākie vārdi pasaules digitālās kultūras jomā. Vakara īpašie viesi "DJ/VJ C.o.u.g.h." (Igaunija) otrās festivāla dienas noslēgumā sniegs krāšņu un enerģijas pilnu audiovizuālo performanci "Pilsētas kanāla krastā".

Festivāla izskaņā 17.augustā no plkst.12 uz AB dambja norisināsies radošas darbnīcas visai ģimenei, visjaunākos festivāla viesus iepazīstinot ar stop kadra filmu veidošanas tehniku. Sadarbībā ar Londonas Animācijas filmu festivālu "LIAF" notiks arī vairāki brīvdabas animācijas īsfilmu kinoseansi.

Visu festivāla laiku uz AB dambja būs apskatāma arī jauno latviešu video mākslinieku darbu izstāde, kā arī norisināsies paralēli brīvdabas kinoseansi un mūzikas performances.

"Programma būs vizuāli ļoti atraktīva un krāsaina, to var baudīt, vienkārši garām ejot," norāda festivāla "Ūdensgabali" programmu koordinatore Viktorija Kasperoviča.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti